* după ce au privit defilarea militarilor, oamenii nu au ținut cont de ger și au încins hore și sârbe pe platoul din Piața Independenței
Frigul pătrunzător nu i-a speriat pe brăilenii care au ținut neapărat să petreacă în stradă Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Ce-i drept, în acest 1 Decembrie au fost ceva mai puțini participanți decât în anii trecuți, dar suficienți pentru a se creea o atmosferă de sărbătoare adevărată. Ceremoniile dedicate Zilei Naționale au început la ora 10.00, pe platoul din Piața Independenței, cu tradiționala slujbă religioasă și cu discursul prefectului Brăilei. În acest timp, mulți brăileni vizitau Târgul de Iarnă amenajat în parcarea de lângă Palatul Administrativ, unde circa 50 de meșteri populari și comercianți expun la vânzare tot felul de mărfuri de sezon, în căsuțele din lemn puse la dispoziție de Primărie.
Un moment aparte a fost, în acest an, sosirea militarilor care au alergat de la Galați până la Brăila în cinstea Zilei Naționale dar și pentru a atrage atenția asupra campaniilor umanitare organizate pentru doi colegi aflați în suferință, care au mare nevoie de ajutorul semenilor. Este vorba despre caporalul Marcel Roşu din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” Galați și despre pompierul brăilean Viorel Dima. În total, 17 militari din cadrul structurilor MApN și MAI au alergat cale de 35 de kilometri, de la Poligonul Smârdan din Galați până în Piața Independenței din Brăila. În ciuda dimineții geroase, cu toții au terminat cursa cu bine, fiind întâmpinați de oficialitățile brăilene, care le-au mulțumit pentru gest și le-au oferit diplome.
Defilarea de anul acesta a fost diferită față de cea din anii trecuți prin faptul că militari din toate structurile Garnizoanei Brăila au purtat un drapel lung de circa 100 de metri, fiind aplaudați de sutele de privitori aflați de-a lungul Căii Călărașilor. După defilare, oficialitățile au depus coroane de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu, proaspăt reabilitat. Alături de primarul Marian Dragomir și cei doi viceprimari ai Brăilei s-a aflat și artistul Grigore Leșe, invitatul de onoare de anul acesta.
Cele circa 3.000 de porții de fasole cu cârnați pregătite de Primărie s-au epuizat rapid, acestea împărțindu-se într-o manieră destul de civilizată, datorită felului cum a fost gestionată situația de către jandarmi.
În jurul orei 11.00, s-a dat startul distracției, printr-un concert de muzică populară susținut de artistele brăilence Maria Ciocan și Marta Oprea, care, prin melodiile vesele cântate, au reușit cu brio să însuflețească atmosfera, așa încât mulți dintre spectatori nu s-au putut abține să nu se prindă în horă. Veselia a durat mai bine de jumătate de oră, apoi registrul a fost schimbat de concertul lui Grigore Leșe care, cu glasul său inconfundabil, a ”horit” ca în zona Ardealului, cu cântece patriotice, cam prea funebre, totuși. Atmosfera s-a înviorat din nou după ce a urcat pe scenă un ansamblu folcloric din Republica Moldova, care i-a urnit iar la joc pe cei care încă se mai aflau pe platou.
Distracția va continua în această seară, cu muzică și voie bună, iar în jurul orei 17.00 se vor aprinde luminile de sărbători în oraș.