• în prima săptămână a lunii aprilie, s-a desfăşurat în poligonul din judeţul Tulcea o amplă aplicaţie la care au participat zece nave şi 300 de militari ai Flotilei Fluviale • în ciuda vremii neprielnice, militarii brăileni şi-au demonstrat priceperea în mânuirea armamentului din dotare
În perioada 3 - 7 aprilie, o desfăşurare impresionantă de forţe ale Flotilei Fluviale a zguduit poligonul temporar de trageri amenajat în zona Peceneaga, din judeţul Tulcea. Nu mai puţin de zece nave militare şi peste 300 de marinari militari au participat la exerciţiul „Danube Protector 17.11.1”, demonstrându-şi îndemânarea în folosirea armamentului de la bordul navelor de luptă. Din câte se pare, militarii marinari brăileni şi-au impresionat superiorii prin felul cum au reuşit să nimicească ţintele aflate la mal.
Căpitanul Nicoleta Burlacu, ofiţerul de relaţii publice al Flotilei Fluviale, ne-a descris, într-un comunicat de presă, cum au decurs lucrurile în poligon:
„De la babord la tribord, de la pupa la prova, pe puntea navelor a fost agitaţie. Muniţie scoasă, veste şi căşti pregătite, militari ce îşi încep dimineaţa înainte de răsăritul soarelui şi emoţii aproape palpabile - aşa arată începutul unei zile importante. Frigul nu a fost inclus în calculele militarilor, febra tragerilor fiind mult mai puternică.
În deschiderea concertului artileristic al navelor Flotilei Fluviale au evoluat trăgătorii cu armamentul individual de infanterie. Virtuozi ai armamentului din dotare, marinarii Flotilei Fluviale au secerat ţintele aşezate pe portativul malului.
Cele mai înalte octave le-au atins mitralierele de pe nave, ale căror ţevi luceau ameninţătoare în ciuda vremii mohorâte din poligon. Trasoarele au imprimat traiectorii perfecte în ploaia măruntă care vine să confirme, o dată în plus, mitul dragorului. Mitul dragorului: ploaia, cu toate neajunsurile ei, este obligatorie la fiecare tragere, prezentă la datorie de parcă ar fi consemnată în Ordinul de Zi pe Unitate.
Orele de instrucţie s-au reflectat în reuşita incontestabilă a exerciţiului Danube Protector 17.11.1!”.