GALERIE FOTO: Lumea veche a invadat Regala Brăilei. Târgul de Antichităţi pare mai bogat ca niciodată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO: Lumea veche a invadat Regala Brăilei. Târgul de Antichităţi pare mai bogat ca niciodată

Cine vrea să vadă cu ochii săi sau chiar să atingă textura unui obiect ieşit din mâna unui meşter adevărat, cu o sută sau mai mult de ani în urmă, are prilejul să o facă, zilele acestea, la Târgul de Antichităţi de pe fosta stradă Regală, actuala Mihai Eminescu. Instalaţi pe trotuarul de vizavi de Teatrul Maria Filotti, anticari veniţi din toată ţara încearcă să atragă muşterii cu tot felul de obiecte încărcate de patina timpului. Ace, brice şi... ibrice e puţin spus. Cărţi vechi, ilustrate de la începuturile artei fotografice, monede, ceasuri mecanice, brichete cu corp metalic, veioze cu abajururi cât roata carului, pick-up-uri, patefoane şi multe, multe alte obiecte, de la chestii minuscule până la mobilier sculptat în lemn masiv, toate pot fi văzute pe tarabe sau pe păturile întinse direct pe trotuar.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele, de la câţiva lei pentru un suvenir fără prea mare importanţă, până la câteva mii de euro pentru un set de mobilier adus direct din Monte Carlo. Cel puţin aşa susţine vânzătorul, că mobila respectivă vine din regatul cazinourilor. Iar după cum arată, după fineţea lucrăturii şi calitatea lemnului şi a vitrinelor de cristal, e foarte posibil să fie adevărat... Anticarul Costel Sfârnaciu, din Rădăuţi, Suceava, spune că are o sursă în Monte Carlo, de la care ia doar mobilă de cea mai bună calitate. "Ce am adus aici e doar o mică parte. La Rădăuţi am un depozit plin cu aşa ceva", afirmă comerciantul.
Puţin mai încolo, buzoianul Bogdan Benea are aşezate pe o pătură tot felul de obiecte, de la maşini de calcul mecanice, din anii 40 - 50, până la ceasuri, aparate foto pe film, rachete de tenis, râşniţe de piper etc, etc. "Toate sunt aduse din Germania, de la târgurile de acolo. Am la vânzare tot ce e de folosinţă pentru o familie", îşi prezintă marfa Bogdan Benea. Dar cum merg vânzările? Buzoianul spune că este al patrulea an când vine la Târgul Anticarilor organizat cu prilejul Zilelor Brăilei, iar impresia lui este că brăilenii au din ce în ce mai puţini bani. "În primii doi ani, 2012 şi 2013, am vândut bine de tot. Pe urmă, n-a mai mers aşa bine. Anul ăsta nu prea mai cumpără lumea. O fi o problemă cu locurile de muncă, lipsă salarii, bani puţini... Din câte ştiu eu, Brăila a fost un oraş bogat cândva. Acum nu mai e ca pe vremuri", opinează anticarul, care ne vizitează oraşul în fiecare an, în luna august.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro