*primul conducător auto tras pe dreapta pentru a fi verificat dacă a consumat sau nu substanțe interzise a „picat” la „Drug Test” * rezultatul a arătat că există probabilitatea ca bărbatul să fi consumat Opium și Ketamină, însă analizele de sânge și urină vor fi cele care vor arăta certitudinea * din păcate, polițiștii brăileni vor face drumuri Brăila-Galați pentru probele biologice, deoarece Spitalul Județean din municipiu nu are încă truse speciale pentru așa ceva
Polițiștii brăileni declară „război” șoferilor consumatori de droguri. Inspectoratul de Poliție Județean a primit două aparate performante de depistare rapidă a substanțelor interzise din organism, unul dintre ele fiind „inaugurat”, vineri seară, în prezența jurnaliștilor. În jurul orei 23.00, a început acțiunea „Drug Test”, iar primul șofer oprit în trafic și testat cu acest aparat este suspectat că ar fi consumat Opium și Ketamină.
Testarea a durat în jur de 15 minute. Mai întâi, conducătorului auto i s-a înmânat o spatulă pe care a ținut-o sub limbă timp de câteva minute, pentru a se îmbiba cu salivă. Ulterior, spatula a fost introdusă într-un dispozitiv care are rolul de a confirma sau infirma prezența substanțelor interzise în organism, iar un alt aparat printează, pe loc, rezultatul. Șoferul testat a declarat că nu a consumat droguri, însă „Drug Test”-ul a arătat contrariul: „Se recomandă analize de laborator pentru Opium și Ketamină”. Bineînțeles, ca și în cazul alcooltestului, este necesară recoltarea de probe biologice, pentru ca rezultatul să fie sigur. Bărbatul a fost condus la spitalul din Galați pentru analize, deoarece unitatea spitalicească din Brăila nu are trusă specială cu care se recoltează probele de urină și de sânge.
Cert este că bărbatul testat vineri seară cu „Drug Test”, în prezența jurnaliștilor, a rămas fără permis. Polițiștii i-au reținut actul, eliberându-i în schimb o dovadă fără drept de circulație și au întocmit dosar penal.
„Aparatul «Drug Test» este un mijloc certificat care detectează prezența, dar pentru a ne asigura că există acele substanțe în organism în continuare vom proceda la recoltarea de probe de sânge și urină la spital. Abia după ce rezultatele analizelor vor fi gata, vom afla dacă este așa sau nu. Este primul șofer testat la Brăila cu acest aparat. Aparatele au sosit la IPJ Brăila în luna iunie, am fost instruiți pentru folosirea lor, iar acum este prima acțiune la care le utilizăm. Deocamdată, șoferul nu mai are voie să conducă. Permisul îi va fi reținut, se va elibera dovadă fără drept de circulație, iar după ce vom obține rezultatul analizelor vom vedea dacă se confirmă testul. La astfel de cazuri, se întocmește dosar penal”, ne-a declarat cms. șef Bogdan Zotoi, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Brăila.
De acum înainte, polițiștii rutieri nu vor verifica doar dacă pe șoselele din Brăila sunt șoferi băuți la volan, ci și dacă aceștia au consumat substanțe interzise, în ultimele 6 luni.
La acțiunea de vineri seară au fost prezenți și lucrătorii Serviciului de Acțiuni Speciale al IPJ Brăila.