Sute de persoane au mers, astăzi, sâmbătă, 23 iulie, la Biserica Greacă, pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului primar al Brăilei, Constantin Sever Cibu. Lângă membrii familiei, s-au aflat foşti angajaţi ai Întreprinderii de Utilaj Greu "Progresul", unde Cibu a fost director înaite de 1989, dar şi brăileni pe care defunctul i-a ajutat într-un fel sau altul pe timpul mandatului său la Primărie, în perioada 2004 - 2008. Au venit la biserică şi foşti colegi de la PNL - Vasile Varga, Sorin Costin, Vasile Crestez, dar şi foşti adversari politici, precum Viorel Balcan, Daniela Văsioiu sau Aurel Simionescu. La slujbă a participat şi actualul prefect, Mădălina Cochino.
Un sobor de preoţi a ţinut slujba de înmormântare, iar la final a fost citit un mesaj transmis de PS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.
Convoiul de înmormântare s-a pus în mişcare în jurul orei 13.30 şi a fost precedat de o camionetă încărcată cu coroane de flori. Din convoi au făcut parte mai multa automobile, dar şi câteva microbuze puse la dispoziţie de familie celor care au vrut să îl însoţească pe fostul primar pe ultimul drum. Traseul de la Biserica Greacă până la cimitirul Sf. Constantin a inclus şi o mică oprire în faţa Primăriei Brăila.
Cine a fost Constantin Sever Cibu
Potrivit biografiei sale de pe site-ul Senatului României, Constantin Sever Cibu s-a născut în Alba Iulia, în data de 21 mai 1943. A absolvit Institutul de Mine Petroşani, Facultatea de Electromecanică.
Acesta a lucrat la PROGRESUL Brăila între 1967 - 1991, iar pe finalul perioadei a ocupat funcţia de director general. Apoi, între 1991 şi 2004 a fost director la PHOENIX SRL Brăila. Cibu a câştigat alegerile locale din 2004 şi a fost primarul municipiului Brăila până în 2008, la vremea respectivă din partea PNL, fiind şi preşedintele organizaţiei judeţene. Ulterior, în 2010, acesta s-a rupt de tabăra liberalilor şi a trecut la Uniunea Naţională pentru Progresul României, unde, de asemenea a ocupat funcţia de preşedinte la nivel local. După mandatul de la Primărie, în perioada 2008 - 2012 Cibu a ocupat un fotoliu în cadrul Senatului României. Pe plan politic, la apariţia alianţei între PSD şi UNPR, în 2013, Cibu a decis să plece şi din rândul unioniştilor şi pentru o scurtă bucată de timp a activat ca senator independent. La puţin timp după ce şi-a încheiat mandatul din Senat, Cibu s-a hotărât să rupă complet legăturile cu scena politică şi cu viaţa publică.
Realizări în fruntea Primăriei Brăila
Unul dintre cele mai mari proiecte cu fonduri europene care s-a derulat în perioada de mandat a fostului primar este cel care a vizat, la pachet, realizarea Staţiei de Epurare, reabilitarea/extindere reţea de canalizare în municipiu şi realizarea canalului colector. O altă importantă investiţie la Brăila gândită în mandatul lui Cibu a fost reabilitarea străzii Griviţa pe toată lungimea sa, proiect cu finanţare europeană. Reabilitatea centrului istoric al municipiului a fost un alt proiect pornit de Cibu, însă, de departe cea mai mare moştenire lăsată de Cibu a fost investiţia cu modernizarea bulevardului Dorobanţilor.
Au existat şi câteva proiecte imobiliare care au fost iniţiate în mandatul Cibu, iar cel mai elocvent exemplu este cartierul de vile gândit în locul fostei cazărmi de la "Caporalul Muşat".
Dumnezeu să-l odihnească în pace!