* mega-investiție de 34,8 milioane de euro din partea ”Transgaz”, care a avut în vedere modernizarea stației de comprimare gaze naturale, existentă la Siliștea * la inaugurare a fost invitat secretarul general al Guvernului României, Antonel Tănase, care s-a arătat încântat de modernizările făcute * potrivit directorului general ”Transgaz”, Ion Sterian, stația din județul Brăila are rolul de a îmbunătăți aprovizionarea cu gaze a Nord-Estului României și a Republicii Moldova, dar și de a prelua gazele din Marea Neagră, pe viitor * această investiție face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare totală de 74 milioane euro
Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” a inaugurat, astăzi, stația de comprimare gaze naturale de la Siliștea, ca urmare a modernizărilor masive efectuate. Discutăm despre un proiect amplu, în valoare totală de 74 milioane de euro, din care 34,8 milioane euro au mers către modernizarea stației de la Siliștea. Totodată odată cu modernizarea acestui punct, s-au făcut lucrări în Nodul Tehnologic Șendreni existent în Vădeni, dar s-a modernizat și stația de comprimare gaze Onești, respectiv, Nodul Tehnologic Onești, județul Bacău. Evenimentul a avut loc în prezența secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase, care s-a arătat încântat de modul în care arată stația de la Siliștea. Directorul general al ”Transgaz”, Ion Sterian, a profitat de moment pentru a-i prezenta echipa de lucru reprezentantului Guvernului. Totodată, responsabilii stației i-au organizat un tur lui Tănase, explicându-i elemente tehnice legate de stație, ba mai mult, i-au oferit onoarea de a porni, din camera de control, în premieră, una dintre turbine, urmând ca proba pentru extragerea gazelor și comprimarea lor să înceapă de luni.
”Deja de la 1 noiembrie am anunțat licitație de capacitate pentru Negru Vodă - Bulgaria. Această stație are rolul de a îmbunătăți aprovizionarea cu gaze, cu încă o sursă a Nord-Estului României și a Republicii Moldova. Are rolul, pe de altă parte, de a prelua gazele din Marea Neagră. Să sperăm că noul Parlament va crea acel punct de convergență, unde toate părțile interesate - interesul statului român, interesele concesionarilor din Marea Neagră -, să ajungă la o variantă echitabilă pentru toate părțile interesate. Gazele din Marea Neagră pot ajunge la Onești. De acolo se îmbunătățește și aprovizionarea Transilvaniei cu gaze, până în partea de Vest a țării: Arad, Timișoara. Și ce rămâne, dinsponibil pentru export pe partea aceasta. Altă parte din Tuzla - Podișor, unde în jurul datei de 15 noiembrie vom semna, în prezența domnului prim-ministru, contractele de execuție. E primul pas către exploatarea gazelor din Marea Neagră. Către tranzitul și altă sursă de gaze pentru România din coridorul Sudic, din Tanap, prin interconectarea între Grecia și Bulgaria, cu terminale din Nordul Greciei. Diversificare a surselor de gaze, care nu face decât să creeze concurență pe preț. Deci să ducă la un preț real și corect pentru toți consumatorii, atât cei casnici, noncasnici, industriali, în beneficiul economiei. Va duce la dezvoltarea durabilă a țării pe termen lung. Creează premisele atragerii marilor investiții, aici în România. Și este un lucru extraordinar”, a declarat Ion Sterian, la cald.
Ulterior, secretarul general al Guvernului a fost invitat în camera de comandă, de asemenea modernizată și tehnologizată, de unde a pornit un dintre turbinele stației. Testul a reușit cu succes.
”Împreună cu domnul director General, am mai fost pe șantiere. Sunt încrezător că sistemul național de transport al gazelor este pe mâini bune. Și în viitor o să avem satisfacție că vom implementa proiecte care vor face din România un jucător regional important”, a declarat la rândul său Antonel Tănase.
Reabilitarea stației de gaze naturale de la Siliștea face parte din proiectul ”Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional Gaze Naturale T1 şi reverse flow Isaccea". Constructorul stației de comprimare gaze naturale este: SC IRIGC, din București.
Mai multe detalii despre acest subiect veți putea citi în edițiile viitoare ale cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”.