au omorit citeva zeci de pasari, le-au jumulit si le-au pus in pungi
de plastic, pentru a le consuma, dupa ce veterinarii le-ar fi
eutanasiat restul gainilor. Gospodina casei, Stana Broasca, impreuna cu vecinele, au muncit din greu pentru a le taia gitul si a jumuli pasarile care pareau mai sanatoase, insa n-au avut noroc de ele, pentru ca inspectorii sanitari au aflat si le-au confiscat. Acum, femeile spun ca se tem si pentru sanatatea lor, pentru ca nu s-au dezinfectat, dupa ce au pus mina pe gaini.
In curtea familiei Broasca, din Ciresu, au inceput sa moara pasarile
pe capete, de luni. Cind a vazut ca, doua zile la rind, i-au murit zeci
de pasari, si constienta fiind ca exista riscul sa-i fie eutanasiate restul, femeia a pus mina pe cutit si le-a taiat pe cele care i s-au parut mai sanatoase, ca sa le pastreze macar pe acelea. Ca sa faca fata la atita treaba, ea si-a chemat si vecinele in ajutor, acestea
recunoscind ca au taiat gainile, fara sa se protejeze cu manusi si
apoi, nici nu s-au dezinfectat pe miini. "De luni si pina marti nu mi-a mai ramas nici o pasare in curte. Marti seara a venit si mi le-a inchis, mi le-a luat si pe cele care au fost vii. Au venit de la Braila si le-a facut testul rapid si apoi mi le-a luat pe toate. Mi-au murit 76 de gaini... erau moarte, le-am gasit gramada si pe unele care au fost mai asa, mai pe picioarele lor, am cautat sa tai din ele. Mi-a fost frica, le pusesem, le impachetasem cu vecinii si ramineam macar cu alea, taiate. Eu stiam ca nu avem voie sa pastram gainile, daca sint bolnave de gripa aviara, dar am zis ca este alta boala, nu m-am gindit ca sa fie gripa aviara. Acum, ma tem si pentru sanatatea mea, pentru ca am umblat cu mina pe ele si cu singele, dar am curatat, am spalat, cit am putut. Si apoi, au venit si veterinarii si au dezinfectat", ne-a declarat Stana Broasca, proprietara pasarilor la care s-a depistat virusul H5.
Si vecinele care au ajutat-o la taiatul si jumulitul pasarilor isi pun probleme asupra sanatatii lor, abia acum. "Nu am fost atenta, cind am umblat cu pasarile, am pus mina pe ele la vecina, le-am jumulit. Nu m-am spalat cu spirt dupa. Da, ma cam tem pentru sanatatea mea...", ne-a declarat una dintre vecinele saritoare. "Cum sa nu ne temem pentru sanatatea noastra, dar asta e. Ce sa mai facem acuma, ne-a luat si pasari, ne-a luat tot. Ce mai avem de pierdut?
Stiam ca nu avem voie sa punem mina pe ele, sa le atingem, dar
daca nu ma duceam la vecina, se supara pe mine, ca de ce nu o ajut, ca sint o dusmanca, sint o cutare. Si m-am dus... Dupa aceea nu m-am spalat pe miini cu spirt, cine se spala pe miini cu sprit, la tara?! Cind am auzit si noi ce e la turcii aia, acolo, am inceput sa ne mai spalam", ne-a spus o alta sateanca.
"Este posibil sa fi fost transmis virusul chiar si de colindatori"
Dat fiind ca, la Directia Sanitar-Veterinara, ieri dimineata se primise confirmarea scrisa de la laboratorul din capitala, privind depistarea virusului H5, la probele luate din cele doua gospodarii, inspectorii veterinarii au luat decizia largirii zonei de carantina, de la o singura gospodarie, la o parte din ulita si a eutanasierii altor citeva sute de pasari, in Ciresu si Dudesti, la un numar de circa 20 de gospodarii vecine cu cele in care s-au depistat cazurile de gripa aviara.
Pe ulita blocata cu bariere, improvizate din doua trunchiuri de copac, pe care erau prinse afise pe care erau trecute avertismente, privind pericolul gripei aviare, oamenii stateau ieri si-i urmareau cu obida pe inspectorii sanitari, care intrau din casa in casa si le luau pasarile, pentru a le eutanasia. Satenii nu mai aveau nici puterea de a protesta, in afara unuia dintre ei, care-si facuse curaj cu citeva paharele de bautura si-i suduia cu naduf pe cei care urmau sa-l lase fara nici o gaina, in curte. In paralel cu activitatea de prindere si eutanasiere a pasarilor, in localitate, atit medicul veterinar, Luxita Radu, cit si cel uman, Alina Nistor, intrau din casa in casa, pentru a se interesa de sanatatea animalelor, dar si a oamenilor. Satenii erau bucurosi de vizitele celor doi medici si le ascultau cu grija sfaturile, grijulii mai mult pentru sanatatea animalelor din curte, decit pentru ei insisi. "Daca o sa aveti ceva probleme, de orice fel, va rugam, anuntati-ne din timp. Aveti oile, caii si porcii sanatosi? Ati observat ceva in neregula la ele? La cel mai mic semn de boala, anuntati, indiferent la ce specie! Stiti unde ne gasiti, la orice ora, veniti si spuneti-ne, daca este ceva in neregula!", le spunea, ieri, medicul Radu, satenilor cu care discuta.
La rindul sau, doctorita Alina Nistor a batut ieri din poarta in poarta, in primul rind pe ulita intrata in carantina, pentru a se interesa daca toti ai casei au fost vaccinati impotriva gripei si daca acestia se simt bine. De asemenea, doctorul le-a impartit satenilor, preventiv, medicamente antivirale. "Ati auzit de gripa asta aviara? Aveti vreunul cumva febra, va simtiti rau? Nu tusiti, nu respirati greu?
Noi va vom da preventiv un antiviral puternic, sa-l folositi, si in cazul in care cumva veti avea simptome, febra, frisoane, tuse, nu aveti pofta de mincare, sa va prezentati urgent la cabinet, ca sa vedem despre ce este vorba!", le facea instructajul doctorita.
Prefectul Brailei, Nicolae Mitroi, recunoaste ca nu a fost prea surprins de faptul ca au aparut cazuri de gripa aviara la Ciresu si Dudesti. El recunoaste ca riscul era, oricum, foarte mare, dat fiind ca aceste localitati sint inconjurate de focare de gripa aviara. Prefectul are si o teorie asupra modului in care a fost adus virusul, in comunele respective: de catre colindatori. "Acum, dupa cele intimplate in Turcia, am constatat ca si in rindul populatiei s-a schimbat perceptia, cu privire la aceasta problema. Sigur ca daca noi nu ne ferim, daca nu ne protejam, riscul ramine. Asa cum spunea cineva, daca nu ma insel, domnul Predoi, de la Autoritatea Sanitar Veterinara, virusul nu se vede, ca sa-l iei, sa-l impusti, sa-l strivesti, sa-i faci ceva, el se manifesta ca atare, ne ia prin surprindere. Acum, ca sa fiu sincer, in legatura cu cele doua focare nou aparute, avind in vedere apropierea de focarele mai vechi, pe care noi speram sa le inchidem in curind, ma asteptam mai demult sa existe aceasta posibilitate, de a aparea si acolo ceva. Mai cu seama ca este posibil sa fi fost transmis virusul chiar si de colindatori, avind in vedere ca au fost sarbatorile astea de iarna, iar distantele sint relativ mici. Dar, in sfirsit, probabil ca va trebuie sa scoatem in evidenta si acest parcurs. De altfel, autoritatile sanitar-veterinare se preocupa si de o ancheta, de a determina, sa spunem asa, drumul pe care l-a avut gripa aviara", ne-a declarat Mitroi.
In timp ce in localitatile Ciresu si Dudesti se iau masurile amintite, conducerea DSV a decis, ieri, sa ridice carantina in alte patru localitati: Scarlatesti, Ciocile, Dudesti si Bumbacari, dupa ce probele luate de la pasarile santinela au demonstrat ca acestea sint sanatoase.