Fuste colorate si palarii la Balul Romilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fuste colorate si palarii la Balul Romilor

Zeci de liceeni braileni au imbracat costume tiganesti si si-au dat intilnire, joi seara, in clubul LMS, la "Balul Bobocilor Romi", pentru o petrecere pe cinste, cu muzica specifica romilor.
Evenimentul i-a numarat printre invitati pe Ilie Dinca, secretar general al Asociatiei Partida Romilor "Pro-Europa", consilieri educativi din liceele brailene, Alexandru Graur, inspector scolar si alti invitati.
Pentru titlul de Miss si Mister Boboc, in competitie au intrat sapte perechi. Au participat elevi de etnie roma de la Colegiul National "Gh. M. Murgoci", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", Colegiul Economic "Ion Ghica", Grupul Scolar "Grigore Moisil ", Grupul Scolar "Ana Aslan", Grupul Scolar "G. K. Constantinescu" si de la Grupul Scolar "Constantin Brancusi". Prezentarea balului a fost asigurata de Florentina Oprea si Catalin Machi, ambii elevi in clasa a XII-a, la Grupul Scolar "Ana Aslan". Concurentii au trecut prin sase probe de foc: istoria si traditiile romilor, cultura generala, limba si literatura romani, proba de dans, proba libera si proba surpriza. Pentru proba surpriza, organizatorii au pregatit concurentilor citeva scene hazlii.
Dupa indelungi dezbateri, juriul format din Ilie Dinca, Cristina Musat, profesor de limba romani, Cici Bolovan, directorul Scolii "Anton Pann", Florin Chirpac, directorul Teatrului de Papusi "Carabus" si Alina Serbu, consilier educativ, a hotarit ca titlul de Miss si Mister Boboc sa mearga la Amalia Margean si Alexandru Anton, ambii proveniti din familii de romi traditionali. Asadar, Miss si Mister Boboc au devenit mesagerii liceenilor romi in toate actiunile ce se vor desfasura. Premiul II a ajuns la Carmen Constantin si Ionut Petrea, iar Premiul III a mers catre Denisa Margean si Alexandru Badiu. Au mai fost oferite premii pentru gratie - Gabriela Caraivan si Florin Decu, premiu pentru eleganta - Ioana Mihai si Valentin Sava, premiu pentru interpretare - Marcela Feraru si Florin Diaconescu si premiu pentru cel mai bun dansator - Teodora Huluta si Marius Pana.
Pentru liceenii romi a cintat Arun Durancea, interpret de muzica usoara in limbile romani si romana, recitalurile acestuia fiind apreciate cu ropote de aplauze. "Ma bucur pentru ca am venit la Braila, la Balul Bobocilor Romi. Acesta este un moment deosebit pentru mine. Este pentru prima data cind intru intr-un club si cint muzica traditionala roma. Vreau sa le multumesc tuturor celor care m-au invitat aici, doamnei Gina Anton, domnului Bobu Anton, doamnei Viorica Gotu", a punctat Arun Durancea.

"Niciodata nu am avut o situatie clara in ceea ce ii priveste pe elevii romi intrati la liceu pe locurile speciale"

Ideea organizarii "Balului Bobocilor Romi" ii apartine in totalitate profesorului de limba romani, Gina Anton, de la Scoala "Anton Pann". Evenimentul a fost posibil in urma unui proiect initiat de Scoala "Anton Pann" in cadrul optionalului de educatie interculturala introdus din acest an in aria curriculara - "Om si societate". Scopul proiectului a fost acela de a incuraja dialogul intercultural. Finantatorul proiectului a fost Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa".
"Niciodata nu am avut o situatie clara in ceea ce ii priveste pe elevii romi intrati la liceu pe locurile speciale. De citiva ani mi-am dorit, impreuna cu colega mea, Cristina Musat, sa identificam toti elevii romi. Anul acesta m-am hotarit sa merg din liceu in liceu si sa identific acesti elevi. Surpriza cea mai mare a fost atunci cind alti elevi romi care n-au intrat la liceu pe locurile special create pentru ei, au vrut sa ni se alature si sa participe la acest bal. Imi doresc cu acesti copii sa desfasor o serie de activitati precum campanii de informare in scolile generale pentru locurile speciale pentru romi, campanii de informare in licee pentru locurile speciale la facultati, o campanie antidiscriminare, pe care noi am numit-o "Stop discriminare! Discriminarea poate ucide vise!", pentru ca, din pacate, discutind cu ei, am constatat ca inca se mai face discriminare. Printre alte activitati, mi-as dori infiintarea unei trupe de dans cu care sa participam la diferite concursuri si festivaluri. Balul va fi in fiecare an de acum incolo si asa vom reusi sa ne unim mai mult", a spus profesoara Gina Anton.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro