Furtuna ucigaşă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Furtuna ucigaşă

• vijelia de marţi seară a provocat pagube fără precedent în municipiul şi judeţul Brăila • angajaţi cu vechime de 50 de ani din cadrul Seroplant spun că nu au mai văzut atâţia copaci doborâţi de vânt în decurs de doar câteva minute • numărul acoperişurilor şi autoturismelor avariate încă nu fusese centralizat până ieri după-amiază • din păcate, o femeie de 51 de ani, cabinieră în cadrul teatrului “Maria Filotti”, şi-a pierdut viaţa, după ce a fost lovită de un arbore doborât de vânt, pe o alee din staţiunea Lacu Sărat • alte câteva persoane au fost rănite de vijelie: un cioban a fost luat pe sus cu tot cu coliba în care se adăpostea, iar o femeie surprinsă de vânt pe o căpiţă de paie a fost trântită la pământ, de la o înălţime de 4 metri • avariile provocate reţelelor de electricitate au fost atât de numeroase, încât echipele de intervenţie nu reuşiseră, până ieri după-amiază, să le remedieze pe toate

 

Cine a încercat, ieri, să se plimbe pe aleile Grădinii Mari din centrul vechi al Brăilei, a trebuit să se strecoare printre trunchiuri masive de copaci rupte în două de parcă ar fi fost nişte beţe de chibrit în mâinile unui copil obraznic. Crengile aruncate la pământ şi covorul de frunze moarte ar fi dat impresia unui decor post-apocaliptic, dacă n-ai fi ştiut că totul a fost cauzat de furtuna scurtă dar nemaipomenit de intensă din seara precedentă. Urmele ei puteau fi văzute peste tot în oraş: un castan uriaş smuls din rădăcină, în Piaţa Poligon, brazi culcaţi la pământ, în Piaţa Traian, stejarul bătrân din Bariera Călăraşilor rupt de la bază... Pe lângă arbori, mai multe acoperişuri construite recent pe unele blocuri, pe Gării sau în Vidin, au fost luate pe sus şi s-au prăbuşit peste maşinile parcate în apropiere. Până ieri după-amiază, încă nu se ştia cu exactitate câte autoturisme au fost avariate. Cert este că distrugerile provocate de vijelia abătută peste Brăila, marţi seară, sunt fără precedent.

Angajaţi cu vechime de zeci de ani în domeniul îngrijirii spaţiilor verzi spun că n-au mai văzut niciodată atâţia copaci doborâţi de vânt într-un interval de doar câteva minute. “Avem o colegă care lucrează în cadrul acestui serviciu din 1967, deci de 50 de ani. Ea zice că aşa ceva n-a mai întâlnit”, ne-a declarat, ieri, Ligia Drăgan, directorul Serviciului “Seroplant” din cadrul Primăriei Brăilei. Până ieri după-amiază, încă nu exista o statistică oficială cu numărul de arbori scoşi din rădăcină sau rupţi de vijelie. Angajaţii Primăriei abia reuşiseră să îndepărteze trunchiurile şi crengile rupte de pe carosabilul străzilor principale, pentru ca traficul să poată fi redeschis complet pe raza întregului municipiu. După degajarea arterelor rutiere cele mai circulate, urma să fie îndepărtaţi copacii căzuţi peste case şi peste firele de electricitate. Arborii şi crengile căzute pe străzile lăturalnice sau printre blocuri, care nu încurcau traficul auto şi pietonal şi nici nu afectau reţelele electrice sau de gaze mai aveau de aşteptat până să le vină rândul. Primarul Marian Dragomir ne-a precizat că a convocat încă de marţi seară toate departamentele din cadrul Primăriei cu atribuţii de intervenţie în astfel de situaţii - Seroplant, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, Braicar, Poliţia Locală, operatorii de salubritate Braicata, RER şi Eco - solicitându-le să intervină cât mai rapid pentru deblocarea traficului, securizarea reţelelor electrice, îndepărtarea resturilor de pe străzi. În ciuda acestei mobilizări de forţe, primarul Dragomir se împăcase deja cu ideea, ieri, că va fi nevoie de câteva zile pentru degajarea tuturor resturilor de pe raza municipiului.

 

A mers la Lacu Sărat să se trateze şi a fost ucisă de un copac doborât de vânt

Se poate spune că vijelia care a lovit judeţul şi municipiul Brăila, marţi, în jurul orei 17.30, a semănat, preţ de câteva minute, cu un mic uragan. Chiar dacă vântul nu a depăşit, la rafale, suta de kilometri pe oră, aşa cum se întâmplă în cazul unui uragan adevărat, forţa furtunii a fost undeva pe aproape. Cerul care s-a întunecat brusc nu prevestea nimic bun, iar urgia s-a dezlănţuit brusc, punând realmente în pericol vieţile oamenilor care n-au avut timp să intre la adăpost. La felul cum zburau, de exemplu, tablele de pe acoperişul clădirii fostului CEC de pe strada Mihai Eminescu, doar o minune a făcut să nu fie cineva rănit dintre cei aflaţi în apropiere, în acele secunde când furia furtunii atinsese apogeul. În alte zone din municipiu sau din judeţ, au fost persoane mult mai puţin norocoase. Situaţia cea mai gravă a fost în cazul brăilencei Nela Necula, în vârstă de 51 de ani, cabinieră din cadrul teatrului “Maria Filotti”. Aceasta era în concediu şi, împreună cu soţul său, mersese la tratament, în staţiunea Lacu Sărat. Când a început vijelia, cei doi soţi se întorceau de la plajă. Pe o alee a staţiunii, ghinionul a făcut ca un copac rupt de vânt să se prăbuşească exact peste femeia de 51 de ani. Şi soţul acesteia, Ionel Necula, angajat ca pompier tot în cadrul teatrului “Maria Filotti”, a fost atins de crengi, dar rănile suferite de acesta au fost mult mai puţin grave. Nela Necula a fost lovită, însă, în plin, atât de puternic încât a intrat imediat în comă. Transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Brăila, femeia nu a mai putut fi salvată. Medicii se pregăteau să o transfere la spitalul din Galaţi, însă pe parcursul serii de marţi a survenit decesul.

Tot în muncipiu, un brăilean, posesorul unui autoturism puternic, marca BMW, care se deplasa pe bulevardul Cuza, a văzut moartea cu ochii. După cum ne-au relatat martori de la faţa locului, în apropierea intersecţiei cu strada Polonă, un arbore de mari dimensiuni a fost rupt în două de vântul puternic, prăbuşindu-se peste maşina aflată în mers. Din fericire, şoferul s-a ales doar cu răni superficiale, chiar dacă autoturismul a fost puternic avariat.

Şi în judeţ s-au înregistrat câteva victime ale vijeliei. La Gropeni, un bărbat a fost lovit puternic la cap, de bucăţi de ţiglă smulse din acoperişul unei case. A fost adus de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, pentru a primi îngrijiri medicale. Un caz aparte a fost consemnat la Gemenele, unde

furtuna a făcut ravagii pe câmp, iar un cioban a fost prins de vântul puternic în coliba sa. Aceasta s-a dărâmat pe el, iar bărbatul a fost adus cu ambulanţa la spital, prezentând traumatist toracic şi cranio-facial. Starea sa este stabilă în prezent.

La Gura Călmăţui, o femeie în vârstă de 35 de ani a fost surprinsă de vijelie în timp ce era urcată pe o căpiţă de fân, în curte. Din cauza rafalelor puternice, a căzut de la 3-4 metri înălţime, iar ulterior a fost preluată de un echipaj al SAJ şi dusă la spital, având fractură de şold şi de antebraţ.

Doar o minune a făcut ca numărul victimelor să nu fie mai mare. Din fericire, mulţi dintre cei surprinşi afară, în momentul când a început vijelia, au reuşit să se pună la adăpost, într-un fel sau altul. Au fost, însă, şi situaţii limită, când lipsa de omenie a unora ar fi putut pune în pericol zeci de vieţi. Un astfel de caz ne-a fost relatat de o cititoare a cotidianului nostru. Aceasta spune că se afla la plaja de nudişti din Lacu Sărat, iar când s-a dezlănţuit furtuna, circa 30 de persoane, printre care era şi un copil de câteva luni, au încercat să se adăpostească în ghişeul unde se vinde bilete. Persoana dinăuntru a înschis, însă, uşa, refuzând, în primă instanţă, să le dea drumul. “Eram vreo 30 de femei, printre care şi un bebel de vreo 4-5 luni. Am luat toate genţile şi am fugit disperate spre locul unde plătim (un fel de magazin/gheretă), crezând că ne putem adăposti. Şezlongurile au început să zboare, s-au rupt scânduri, a fost o imagine cumplită, crengile zburau efectiv... Când am ajuns în faţa gheretei, ce să credeţi? Ni s-a închis uşa în nas şi ni s-a pus un scaun în faţa uşii să nu intrăm. Deci noi eram disperate şi ea ne-a închis uşa şi ne-a lăsat în furtună, până când am început să îmbrâncim uşa şi ne-a deschis...”, ne-a relatat cititoarea noastră.

 

Reţeaua electrică, făcută praf

Vântul puternic şi crengile căzute peste liniile electrice au provocat un adevărat dezastru în reţeaua de distribuţie a energiei electrice din Brăila, mai cu seamă în judeţ, unde zeci de mii de gospodării au rămas fără curent. Dintre sucursalele arondate Electrica Muntenia Nord (Galaţi, Brăila, Focşani, Târgovişte), Brăila şi Galaţiul au înregistrat cele mai multe avarii şi incidente în reţea. Conform unei situaţii prezentate ieri de companie, aferentă orei 10.00, în judeţul nostru erau afectate 48 linii electrice aeriene de medie tensiune şi 250 posturi de transformare, care alimentează, în total, aproximativ 23.370 de consumatori.

Ca termen de comparaţie, la aceeaşi oră, la SDEE Galaţi erau raportate probleme la 13 linii electrice, la 170 posturi de transformare, din 31 de localităţi, la SDEE Focşani - 50 de consumatori afectaţi şi SDEE Târgovişte - 160 de consumatori afectaţi.

Revenind la situaţia privind incidentele comunicate de SDEE Brăila, ieri, în jurul prânzului, erau 30 de echipe de intervenţie care lucrau la remedierea problemelor apărute în reţea şi la realimentarea consumatorilor afectaţi.

Mai trebuie spus că, în urma furtunii de marţi seara, dispeceratul celor de la SDEE Brăila a fost pur şi simplu copleşit de miile de telefoane care au început să “curgă” după ce a trecut furtuna. De altfel, cititorii “Obiectiv” au sesizat cu nemulţumire faptul că au sunat în zadar, zeci de minute, în încercarea de a lua legătura cu unul dintre dispecerii de serviciu care răspundeau la call-center. “Ce fel de număr de urgenţe este acesta la care sunăm de câteva ore şi găsim tot timpul ton de ocupat?! Ne bagă şi pe noi în seamă cineva, că nu avem curent de când a început furtuna şi nu ştim dacă se repară defecţiunea, nu se repară, stăm aşa până mâine, până poimâine...?”, se întreba indignat Ion C., un brăilean domiciliat în cartierul Chercea, unde mai multe străzi au rămas fără energie electrică marţi seară. Nemulţumiri erau şi în judeţ. O localnică din satul Cotu Lung, aflat la circa 20 km distanţă de municipiul Brăila, se plângea, ieri după-amiază, că a sunat de nenumărate ori la dispeceratul Electrica, fără niciun folos. Întreaga localitate nu mai avea curent de marţi seară şi localnicii nu aveau nici cea mai mică idee cât va mai dura această situaţie.

Surse din cadrul Muntenia Nord ne-au explicat că, în medie, într-o zi normală, fără evenimente, numărul apelurilor la telefonul Dispeceratului de la Brăila se măsoară în zeci şi, câteodată, sute. Prin comparaţie, în ziua de marţi, 25 iulie s-a înregistrat mii de apeluri, majoritatea după ora 18.00.

Reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină şi o situaţie privind incidentele înregistrate în reţeaua Distrigaz Sud reţele, însă, până la închiderea ediţiei, compania respectivă nu a dat curs solicitării noastre. În municipiu, a fost cel puţin o situaţie care a implicat deteriorarea unei ţevi de gaze. În zona Penitenciarului, un copac rupt a căzut peste o astfel de ţeavă şi, din câte se pare, au apărut pierderi de gaze ce au condus către oprirea temporară a respectivului tronson.

 

Pagube uriaşe în agricultură. Veşti proaste de la meteorologi

Pe lângă reţelele de electricitate şi de gaze, furtuna puternică a provocat mari pierderi şi în agricultură. Până ieri după-amiază, nu fusese întocmită o statistică oficială, însă informaţii primite din teritoriu dădeau de înţeles că pagubele sunt destul de mari. În zona localităţii Bărăganu, forţa vântului a fost atât de mare, încât o remorcă-vagon destinată transportului muncitorilor ar fi fost luată pe sus şi târâtă mai mult de un kilometru faţă de locul unde se aflase iniţial. În atari condiţii, mulţi fermieri care aveau în câmp fân sub formă de baloţi au rămas pur şi simplu fără el, după ce vântul l-a împrăştiat în cele patru zări. De suferit au avut şi posesorii de sere. Cunoscută pentru solariile sale, localitatea Vărsătura a cunoscut în plin furia naturii. Unul dintre legumicultorii de aici, Daniel Albu, ne-a spus că i-au fost afectate circa 1.000 metri pătraţi de seră, foliile de nailon fiind pur şi simplu sfâşiate de rafalele de vânt. Pe lângă distrugerea serelor, legumicultorul se plânge că şi o mare parte din recolta de roşii din interiorul acestora va fi compromisă.

Din păcate, meteorogii nu au veşti bune. Începând de miercuri seară, de la ora 20.00, zona Brăilei a intrat din nou sub incidenţa unui cod galben de vreme rea, valabil până astăzi, la ora 20.00. Erau anunţate ploi torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi grindină.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro