Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Furt de 700 milioane lei din instalatiile "Electrica"

Conducerea sucursalei locale a "Electrica" a raportat un nou caz de furt de elemente fizice din instalatiile electroenergetice proprii. Valoarea prejudiciului, inclusiv cea aferenta aducerii instalatiilor in stare normala de functionare, a fost estimata la circa 70.000 RON, adica 700 milioane lei vechi. Evenimentul a avut loc in noaptea de simbata, 28 ianuarie spre duminica 29.01, la statia 20/6 kV care alimenteaza cu energie electrica o statie de pompare apartinind Organizatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) Speranta din localitatea Dudesti. Asa cum reiese din informatiile prezentate de conducerea Sucursalei locale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE), tinta hotilor a fost uleiul electroizolant din tranformatorii statiei. Pentru a putea drena cele 2 tone de ulei a trebuit sa demonteze si sa dezmembreze transformatorii. "Din constatarile facute in data de 29.01.2006 de catre angajatii OUAI Speranta care au sarcini de paza si salariatii SDFEE Braila, in prezenta organelor de politie, a reiesit ca (...) persoane neidentificate au sustras uleiul electroizolant, au demontat si dezmembrat transformatorii, rezultind bobine, tole, legaturi electrice, fanioane de legatura, cuva si conservator. Toate piesele dezmembrate, cu exceptia uleiului, s-au gasit la fata locului. Cantitatea de ulei electroizolant sustrasa este de 2 tone", se precizeaza in raportul SDFEE Braila.
In acelasi material se arata ca sustragerile de elemente fizice din instalatiile electroenergetice ale SDFEE Braila, mai cu seama din statiile de irigatii, reprezinta un fenomen frecvent si in continua expansiune. Numai in cursul anului 2004 valoarea totala a pagubelor in urma acestor sustrageri a fost de 344.000 RON (3,44 miliarde lei vechi), in timp ce, in 2005, prejudiciul inregistrat la acelasi capitol s-a cifrat la 400.500 RON (4 miliarde lei vechi), de unde a rezultat o crestere de 16,4%.
Un caz deosebit il reprezinta sustragerile din instalatiile care alimenteaza statiile de irigatii apartinind Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) si Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). In anul 2004 s-au sustras elemente fizice in valoare de 300.000 RON (3 miliarde lei), iar in anul 2005 in valoare de 363.000 RON (3,63 miliarde lei vechi), cresterea fiind de 21%. Mai mult, cea mai mare parte din valoarea prejudiciilor a constituit-o contravaloarea uleiului electroizolant din transformatoare. Concret, numai in 2004 uleiul furat a adus pagube in valoare de 210.000 RON (2,1 miliarde lei vechi) si de 250.000 RON (2,5 miliarde lei vechi) in anul 2005, cresterea fiind de 19%. "Toate cazurile de furturi au fost raportate Inspectoratului de Politie al judetului Braila, dar, in anul 2005, solutionarea cazurilor prin prinderea faptasilor si recuperarea sumelor, practic, nu s-a infaptuit", ne-a declarat directorul SDFEE Braila ing. Ionascu Negru. De asemenea, sursa citata a subliniat ca persoanele care patrund in instalatii electrice se expun in orice moment riscului de a suferi accidente foarte grave, chiar mortale.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii