Mergi la conţinutul principal

Fundatiile au adus 25 de miliarde lei vechi in Braila

Dintre zecile de fundatii din Braila, doar citeva se remarca la nivelul comunitatii. Aceste citeva organizatii neguvernamentale au reusit sa aduca prin proiecte aproximativ 25 miliarde lei vechi, in cursul anului trecut. Cea mai mare parte a banilor a venit din bugetul Uniunii Europene, dar si din finantari guvernamentale si sponsorizari. Printre fundatiile care au derulat activitati in sprijinul comunitatii locale se numara: Fundatia "Pro Homini", Organizatia "Trebuie", Fundatia "Lumina", Fundatia "Euro 21", ANMRF "Louis Pasteur" - club "Voltin", Asociatia Pro Democratia club Braila, Consiliul Local al Tinerilor, Organizatia "Eco Alpex 024", Fundatia "Munca si Prosperitate", Scoala Romana de Afaceri, etc.
Organizatia "Trebuie" a accesat proiecte in cuantum de 1,6 miliarde lei. A beneficiat de subventie in baza Legii nr. 34/1998 in cuantum de 213 milioane lei vechi, a primit sprijin de la UNICEF de aproximativ 164 milioane lei, a derulat proiecte sprijinite de Federatia Organizatiilor pentru Protectia Copilului in valoare de aproximativ 160 milioane lei, de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap - aproximativ 700 milioane lei, CNF Olanda - aproximativ 350 milione lei dar a colectat si sume cu ajutorul campaniei 2%. Majoritatea beneficiarilor programelor sint copii , tineri si adulti cu dizabilitati mintale /asociate severe, aflati in ocrotirea familiei. Reprezentantii organizatiei au dezvoltat servicii tip "centru de zi", excursii, evenimente speciale de Pasti, Craciun, "Carnavalul toamnei", "Ziua florilor", competitii sportive, servicii de terapie ocupationala, programe de dezvoltare organizationala, campanii de stringere de fonduri, de consiliere pentru persoane cu dizabilitati si familiile lor, de sprijin al familiilor cu alimente, materiale igienico-sanitare, planuri de asistenta individualizata. Au fost organizate, de asemenea, excursii si tabere la munte si la mare.
Fundatia "Lumina" a derulat proiecte in valoare de aproximativ 2 miliarde, anul trecut. Au fost acordate servicii sociale pentru:
35 de tineri din centrele de plasament, pentru femei, mame si copii abuzati, sustinerea financiara fiind de 410 milioane, bani acordati sub forma de subventie in baza Legii 34/1998 de la MMFES, prin DMPS Braila. Un numar de 50 de virstnici cu situatie materiala precara au beneficiat de servicii la domiciliu, suma alocata de CLM Braila fiind de 750 milioane lei. Copiii provenind din familii cu probleme sociale au beneficiat de serviciile oferite in Centrul de zi "1 Iunie", valoarea finantarii, pentru cele patru luni de functionare (septembrie - decembrie 2007) fiind de aproximativ 120 milioane lei. Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a acordat o finantare de aproximativ 365 de milioane lei pentru renovarea Centrului de primire in regim de urgenta "Casandra". Fundatia a colectat resurse financiare de 420 de milioane lei si de pe plan local: contributii, sponsorizari, 2% din impozitul pe salariu, contributia beneficiarilor la cheltuielile de intretinere.

"Pro Homini" si CLT - sponsorizari si autofinantare de circa 2 miliarde lei

Fundatia "Pro Homini" a reusit sa atraga sponsorizari de aproximativ 1,6 miliarde lei. Activitatea fundatiei a cuprins continuarea unui proiect Phare din anii anteriori, care a constat in oferirea de asistenta unui numar de 24 de pensionari in cadrul "Centrului de zi pentru virstnici", costurile ridicindu-se la 400 milioane lei. De asemenea, a fost derulat un proiect intitulat "Parteneriat pentru viitor" pentru copiii de la apartamentele de tip familial. Costurile s-au ridicat la 100 milioane lei. Copiii de la apartamentele "Colibri" si "Neptun" au participat la cursuri de informatica, abilitati practice, jocuri sportive. Fundatia a acordat burse scolare copiilor cu situatii materiale precare. A fost organizat si un bal de caritate, unde s-au colectat 140 milioane lei. Tot anul trecut a fost derulat si un proiect de 3.000 de euro, intitulat "Te ajut acum, ca sa te ajuti singur pe viitor". Acesta s-a adresat copiilor orfani, care au fost sprijiniti sa-si petreaca timpul liber intr-un mod placut, participind la activitati sportive, ore de informatica, engleza, abilitati practice si gastronomie. A fost acordat sprijin umanitar in valoare de 1 miliard de lei pentru aproximativ 30 de persoane care aveau nevoie de operatii costisitoare in strainatate sau carora le-au ars casele. Fundatia "Pro Homini" a primit sponsorizari de la Complexul de Porci "Caruz", "Soroli Cola", Firma "Caruz".
Consiliul Local al Tinerilor (CLT) a derulat nenumarate activitati, toate autofinantate. Cuantumul proiectelor derulate se ridica la aproximativ 300 de milioane lei vechi. Activitatile au inclus: monitorizarea administratiei publice locale - 300 euro, consiliere in ceea ce priveste orientarea socio-profesionala - 160 euro, "CLT 5 ani" - 12 milioane lei, Disco Holiday - Carnavalul Vacantei 2007 - editia a V-a - 3.100 euro, ecologizarea plajei Braila - editia a V-a, 8 milioane lei, concursuri sportive - 4.500 lei, teatru pentru tineri - 42 milioane lei, clubul cinefililor - 7,5 milioane lei, ceainarie literara - 5 milioane lei, ecologizarea celor mai importante locuri publice - 4,5 milioane lei. Tot anul trecut a fost derulat si proiectul "Administratia publica locala pe intelesul tinerilor", ale carui costuri s-au ridicat la 250 de euro.

"Voltin" si Fundatia "Euro 21", alte sase miliarde de lei

ANMRF "Louis Pasteur" - Club Voltin a derulat proiecte in valoare de 1,2 miliarde lei. Proiectul "Unitate prin voluntariat" in valoare de 150 de milioane, finantat de Agentia Nationala pentru Tineret. Elevii au participat la tabara de arheologie si etnografie de la Sutesti, au amenajat un ecospatiu. Proiectul "Voluntari pentru protectia mediului" s-a ridicat la 400 de milioane, finantarea provenind din Fondul pentru Mediu. Proiectul "Brandul european al tinerilor braileni" a beneficiat de sprijinul "Agentiei Nationale de Sprijinire a Initiativelor Tinerilor", care a acordat o finantare de 130 milioane lei. Voluntarii de la Voltin s-au implicat si in activitatile Festivalului International de Canto "Hariclea Darclee". Organizatia a mai derulat doua proiecte de combatere a traficului de persoane in valoare de aproximativ 520 de milioane lei. In cursul anului 2007 au fost derulate si miniproiecte precum: "Bunici de weekend", "Sa ne cunoastem mai bine", "Crossul Tinerilor", "Saptamina nationala a voluntariatului".
Fundatia "Euro 21" a derulat proiecte de aproximativ 4,5 miliarde lei. Unul a avut drept scop promovarea sanselor egale la educatie pentru copiii romi si a beneficiat de granturi acordate prin Programul Phare 2004. Bugetul total s-a ridicat la 58.328 euro. Cel de-al doilea proiect a beneficiat de linia de finantare PHARE 2004 si s-a intitulat "Dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu - componenta a acquis-ului comunitar in domeniul social". Bugetul total al proiectului s-a ridicat la 69.607 euro. In cadrul proiectului a fost infiintat Centrul de Formare in Profesiuni Sociale ELPIDA, au fost organizate cursuri de ingrijitoare batrini/ bolnavi/ copii la domiciliu, a fost organizat forumul organizatiilor furnizoare de cursuri de ingrijitoare la domiciliu si a fost elaborat un manual de bune practici pentru ingrijirea la domiciliu.

Calificari de 6,3 miliarde lei

Fundatia "Scoala Romana de Afaceri a Camerelor de Comert si Industrie" filiala Braila a derulat proiecte in valoare de aproximativ 4,5 miliarde lei. Proiectul intitulat "Informatica pentru conducerea IMM-urilor inovative", accesat prin Phare 2004, a inclus cursuri de management si de operator introducere, validare si prelucrare date. Bugetul s-a ridicat la aproximativ 53.000 de euro. Zeci de salariati si de angajatori au participat la cursurile organizate anul trecut de fundatie. Pe linia de buget Phare 2005 a fost accesat proiectul "Tehnologii de virf pentru constructii durabile". Bugetul proiectului s-a ridicat la 63.500 de euro.
Fundatia "Munca si Prosperitate" a accesat o linie de finantare prin programul Phare 2004 - Dezvoltarea Resurselor Umane - Promovarea capitalului uman. Aproximativ 200 de persoane si-au imbunatatit performantele profesionale prin formarea abilitatilor competitive pe piata muncii. Proiectul s-a ridicat la valoarea de 47.000 de euro.

"Eco Alpex 024" si Pro Democratia - proiecte de 6 miliarde de lei

Organizatia "Eco Alpex 024" a derulat proiecte de 5,5 miliarde lei. Unul dintre proiecte, intitulat "Parteneriat pentru o mai buna protectie a mediului printr-o colectare selectiva", a avut un buget de 160.000 euro. Beneficiar a fost primaria din Cahul. In "Campania pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile" au fost implicate 26 scoli din municipiul Braila, sponsorizarea fiind asigurata de "Dedeman". O alta campanie intitulata "Fii activ in colectarea selectiva a deseurilor reciclabile" a avut ca beneficiari 49 de scoli din judetul Braila, iar sponsorizarea a fost asigurata de "Ada" SRL si de "Recumed" SRL. Proiectul "Noi perspective pentru dezvoltarea comunitatilor rurale" a fost realizat un parteneriat cu Republica Moldova si Ucraina. Finantatorul a fost Fundatia Soros, iar bugetul s-a ridicat la 9.700 dolari.
Asociatia Pro Democratia club Braila a derulat proiecte in valoare de aproximativ 450 de milioane lei. Reprezentantii organizatiei monitorizeaza activitatea administratiei publice locale, organizeaza cursuri pentru aparatul administrativ si deruleaza proiecte de educatie civica. Proiectul "Agenda Publica - Advocacy pentru Transparenta" a prevazut implementarea unui mecanism transparent de acordare a finantarilor nerambursabile catre ONG -uri. Valoarea proiectului s-a ridicat la 4.515,2 USD iar finantatorul a fost World Learning /Romania RCSS Program.
Un alt proiect intitulat "2D, Danubius si Democratie" a beneficiat de finantarea Agentiei Nationale pentruTineret (ANT). Bugetul s-a ridicat la 80 milioane lei. Tirgul ONG-urilor a fost finantat tot de ANT si a beneficiat de un buget de 124 milioane lei. Organizatia a mai derulat si alte proiecte in valoare de aproximativ 125 milioane lei, prin care au fost monitorizate sedintele din comisiile de specialitate ale Consiliului Local Municipal. APD club Braila a asigurat un suport logistic pentru ANSIT Constanta in cadrul proiectului intitulat "Campania Europarlamentara", ce a presupus organizarea unei dezbateri in care tinerii braileni au adresat intrebari candidatilor europarlamentari braileni. Un alt proiect semnificativ a fost si "Caravana anticoruptie", ce a inclus dezbateri referitoare la coruptia din sistemul judiciar, administrativ, educational, sanitar. Monitorizarea activitatii administratiei publice locale continua.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro