Amintim ca, la Braila, in cadrul programului Phare 2003 "Acces la educatie pentru grupurile defavorizate" se desfasoara proiectul "Scoala Comunitara Activa", beneficiar fiind Inspectoratul Scolar Judetean, in parteneriat cu CJ si Fundatia Lumina. Prin proiect se urmareste imbunatatirea accesului la educatie al copiilor din grupuri dezavantajate prin derularea unor programe pentru comunitati si atragerea si implicarea comunitatii in asigurarea educatiei copiilor. Proiectul include activitati de formare initiala, de educatie remediala pentru copiii si tinerii din grupurile defavorizate, activitati de formare a cadrelor didactice pentru educatia incluziva si pentru educatia adultilor, realizarea de dotari materiale si de reabilitari ale unor spatii de invatamint.
Conform contractului de imprumut nerambursabil semnat de catre Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu Oficiul Central de Plati si Contracte, Ministerul Finantelor Publice, valoarea totala a proiectului este de 551.419 de euro, din care 519.419 euro finantare din fonduri Phare si 32.000 euro cofinantare din partea partenerilor. Conform hotaririi nr. 97 din 26 iulie 2005, contributia CJ Braila la cofinantarea proiectului ar fi trebuit sa fie de 30.500 euro, restul de 1.500 intrind in atributiile fundatiei "Lumina". Din nefericire, in luna iulie, fundatia a anuntat ca nu poate asigura cofinantarea de 1.500 de euro. Acest fapt ar fi dus la pierderea finantarii europene asa ca CJ a decis ieri sa acopere singur cei 32.000 de euro.
"Fundatia "Lumina" sa nu mai fie implicata in proiectele noastre"
Consilierii judeteni s-au aratat deranjati totusi de atitudinea acestei fundatii, ba chiar, vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu, a solicitat in mod special presedintelui CJ sa stopeze colaborarea cu acest ONG, deoarece nu este la primul incident de acest gen: "Propun ca niciodata fundatia "Lumina" sa nu mai fie implicata in proiectele noastre. De asemenea, rog sa se verifice daca fundatia are oameni platiti pe acest proiect. Cel putin sa isi plateasca fundatia oamenii, de ce sa suporte CJ degeaba si personalul lor. Nu vin cu cofinantare si ii mai si platim, ca nu stiu ce lucreaza...".
La rindul sau, si consilierul judetean PSD Viorel Mortu, fost inspector scolar general, s-a aratat deranjat de unele aspecte legate de aceasta fundatie: "Mai multi reprezentanti ai fundatiei sint implicati in proiect, adica nu stiu sigur ce fac, dar iau bani buni de acolo. 20% din bugetul proiectului a fost destinat salariilor. Mi se pare mult prea mult. Mai ales ca nu stiu precis ce fac unii pe acolo. Sint amanunte care, din punctul meu de vedere, plaseaza proiectul intr-o anumita zona de ambiguitate. Cu toate acestea, ma bucur ca proiectul, prin munca celor cu adevarat devotati, este un succes si are priza la comunitatile defavorizate. Ce nu imi convine este problema "Lumina"...".
Singurul consilier care s-a aratat de parere ca fundatia "Lumina" nu este un personaj chiar atit de negativ a fost social-democratul Alexandru Sculschi. Acesta a declarat ca, din cite stie, fundatia a derulat si proiecte de succes si ca CJ nu ar trebui sa fie atit de drastic, datorita unei singure greseli.