Mergi la conţinutul principal

Functionarii publici anunta manifestari de protest

Functionarii publici braileni ameninta ca vor declansa proteste mergind pina la greva, daca Executivul nu va raspunde cererilor lor privind cresterea salariilor, un program de munca mai scurt si modificarea procedurii de avansare.
Petre Latiu, presedintele Sindicatului Salariatilor din Finantele Publice Braila, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceste nemultumiri se regasesc in rindul angajatilor de la Inspectia Muncii, Directia de Statistica, Directia de Finante si Casa Judeteana de Pensii, constituiti, la nivel national, in Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex". De altfel, liderii de sindicat din aceste institutii descentralizate in teritoriu au participat la conferinta de presa comuna.
Potrivit sursei citate, functionarii publici si personalul contractual cer o marire a salariilor cu 50%, avind in vedere ca veniturile lor au crescut mult mai putin decit tarifele la utilitati si preturile produselor de baza. "Toti traim cu groaza zilei de miine, cum sa ne achitam facturile, sa ne platim intretinerea si sa ne crestem copiii. Norocul nostru este ca revolutia ne-a adus magazinele second-hand", a spus Latiu.
Liderul de sindicat a invocat si prevederile Legii nr.1888/1999, care nu le permite functionarilor publici sa aiba un alt loc de munca ori sa desfasoare activitati aducatoare de venituri, ei fiind obligati sa traiasca doar din salariu. Functionarii publici se considera cea mai defavorizata categorie sociala, avind un salariu mediu net de 480 de lei noi - 280 de lei personalul contractual - cu 200 si, respectiv, 300 de lei mai putin decit salariul mediu pe economie.
In privinta avansarilor pe post ale functionarilor publici, Petre Latiu a spus ca acest lucru nu s-a mai intimplat de aproximativ 7 ani. "Singurele avansari sint atunci cind ne moare un coleg sau iese la pensie. Doar atunci se organizeaza un concurs, de cele mai multe ori subiectiv. Pentru ca, in majoritatea cazurilor, cei care ocupa posturile nu prea sint din unitate, ci din alta parte. Am dorit si dorim ca functionarii publici sa avanseze pe post in sistem de cariera", a aratat liderul de sindicat.
Petre Latiu a mai spus ca functionarii publici cer si anularea HG nr.1723/2004, care stabilea programul de lucru al functionarilor. Potrivit liderului sindical, angajatii sint obligati sa presteze ore suplimentare patru zile pe saptamina, uneori fara nici un fel de remunerare. Volumul de munca scade calitatea prestatiei functionarilor publici, angajatii avind un randament scazut.
Cererile privind majorarea salariului si modificarea procedurii de avansare si a programului de lucru au fost transmise Executivului. In cazul in care Guvernul nu va raspunde acestor cerinte, functionarii publici vor organiza un miting de protest, urmat de o greva de avertisment si apoi de greva generala.

"Ne e frica. Sintem timorati"

In legatura cu interventia politicului in activitatea institutiei, fapt reliefat intr-un comunicat remis presei, in urma cu citeva zile, in care se arata ca "senatori, deputati sau politicieni locali ameninta functionarii publici care incearca sa-si faca datoria la firmele protejate de politicieni", Petre Latiu a reiterat ca peste 2.000 de functionari publici, aflati in control la diversi agenti economici ce inregistreaza datorii la bugetul statului, au ajuns sa fie chemati in judecata. Latiu a spus ca, de cele mai multe ori, pentru a amina plata datoriilor la stat, agentii economici dau in judecata si institutia si acuza functionarul public, iar acesta este obligat pe cheltuiala proprie sa se apere in justitie fara ca statul in numele caruia a actionat sa-l apere.
Refuzind sa ofere nume, "pentru ca ne este frica, sintem timorati", liderul sindical a dezvaluit: "chiar azi (miercuri - n.r.), un salariat de-al nostru si trei de la Ianca au fost chemati sa dea note explicative, pentru ca si-au facut corect datoria. Este vorba despre un sechestru la un agent economic din Ianca. Oficiul juridic de la noi si-a pus apostila, iar acum atit juristul, cit si trei angajati de la Ianca au fost chemati sa dea cu subsemnatul".
Petre Latiu a incheiat spunind ca presiuni politice la adresa functionarilor publici din Finante "au existat tot timpul, insa acum sint mai accentuate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro