Începând de astăzi, pe teritoriul României, deci şi la Brăila, toţi cei care plătesc bani grei pentru a se otrăvi singuri sunt obligaţi să îi protejeze pe cei care vor să moară sănătoşi, după cum sună o glumă din popor. Mult comentata Lege Antifumat intră în vigoare, iar războiul de gherilă dintre fumători şi nefumători ajunge în faza "care pe care". Balanţa puterii pare a se înclina decisiv în favoarea nefumătorilor. Cu un simplu telefon dat la 112, aceştia pot aduce năpasta unor amenzi de 100 până la 500 lei pe capul celor prinşi fumând în spaţii publice închise. Ce înseamnă "spaţii publice închise"? Potrivit legii, cu excepţia propriilor domicilii, nimeni nu mai are voie să fumeze într-un spaţiu public delimitat de minim doi pereţi şi un acoperiş. Cu alte cuvinte, adio ţigări la birou, la restaurant, în hale de producţie sau ateliere închise pe cel puţin două laturi, în baruri, cluburi, cinematografe sau în WC-uri de liceu. Fumatul mai este permis doar în aer liber, pe terase sau în balcoane. Cine este prins trăgând fum în piept în incinte închise poate fi amendat de Poliţia Naţională, Poliţia Locală, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, Garda de Mediu, Protecţia Consumatorilor sau Direcţia de Sănătate Publică. Amenzile pot fi date atât în baza autosesizării "organelor", cât şi în urma reclamaţiilor primite de la nefumătorii care s-au săturat să inhaleze fumul colegilor de birou sau al vecinilor de masă din restaurante şi baruri.
Conducerea Poliţiei Locale Brăila se aşteaptă la un val fără precedent de reclamaţii venit pe filiera "antifumat", începând de astăzi. "Vom acţiona în măsura posibilităţilor. Avem un număr limitat de agenţi care pot merge pe teren pentru verificarea acestor reclamaţii. Atribuţii pe Legea Antifumat au şi colegii de la Poliţia Naţională, Jandarmerie, de la Sănătate Publică sau de la Mediu. Vom colabora cu toate aceste instituţii, dacă ni se va cere sprijinul", ne-a declarat Dumitru Hahui, directorul adjunct al Poliţiei Locale Brăila.
De teama amenzilor pe care le-ar putea primi pe firmă din cauza clienţilor încăpăţânaţi, ce ignoră noile restricţii, patronii unităţilor de alimentaţie publică din Brăila se declară hotărâţi să reclame la 112 de fiecare dată când vor observa vreo ţigară aprinsă în localul lor. "Dacă văd vreun client care fumează, sun la Poliţie. Nu pot să îmi asum riscul de a fi amendat ca persoană juridică, pentru că e cineva în club care fumează. Şi nici nu o să pot să mă bat cu respectivul şi să îi arunc ţigara din gură. Să rezolve organele de ordine acest lucru...", ne-a declarat Cătălin Curcă, patronul clubului "The Music Pub", din centrul vechi al oraşului. Acesta spune că, mai mult ca sigur, va primi atât de multe reclamaţii, încât va trebui să se ocupe doar de vânarea fumătorilor. "În afară de postarea unor afişe cu Fumatul Interzis şi scoaterea scrumierelor de pe mese, noi nu prea avem în ce fel să acţionăm", mai spune acesta.
Că Legea Antifumat, în noua sa formă, le dă mari bătăi de cap administratorilor de restaurante, este foarte clar. Unii se plâng, însă, şi de investiţiile pe care le-au făcut pentru respectarea vechilor prevederi ale Legii Antifumat, în forma adoptată în 2002, şi care acum se dovedesc inutile. "În urmă cu patru ani, în restaurantul nostru am montat o instalaţie de purificare a aerului, în valoare de 70.000 lei (700 milioane de lei vechi n.n.). Aceasta putea menţine aerul curat în interior, chiar dacă fumau 100 de inşi simultan. Acum, potrivit completărilor aduse legii, fumătorii trebuie să iasă obligatoriu din restaurant, pentru a fuma în aer liber. Deci, banii plătiţi pe acea instalaţie au fost cheltuiţi degeaba... Ce putem face? Am montat nişte lădiţe cu nisip lângă uşile exterioare, ca să poată fuma oamenii acolo şi să aibă unde să îşi arunce chiştoacele. Noi respectăm legea, important e să o aplice toată lumea, să nu constatăm că la alţii în restaurant se poate fuma în continuare, fără să zică nimeni nimic. Ar fi şi asta o formă de concurenţă neloială", ne-a spus Sorin Boşneag, directorul hotelului "Traian", la parterul căruia funcţionează un spaţios restaurant.
Ce s-a întâmplat în alte ţări în care s-a interzis fumatul
Într-un articol trimis pe adresa redacţiei, avocatul Marius Vicenţiu Coltuc (foto) ne-a oferit câteva informaţii extrem de interesante cu privire la efectele legii Antifumat aplicate în alte ţări.
Potrivit sursei citate, în 2003, în New York a intrat în vigoare o lege care a interzis complet fumatul în toate restaurantele şi barurile din oraş. Avocatul Coltuc ne informează că în 2004, a fost lansat un studiu de patru departamente de stat americane, printre care cel de finanţe şi cel de sănătate. "După un an, datele sunt clare. De la intrarea în vigoare a legii, notele de plată de la restaurante şi baruri s-au mărit, şomajul este în scădere, practic toate localurile respectă legea (...). Toate acestea reprezintă semne ale faptului că barurile şi restaurantele din New York au prosperat. Mai mult, potrivit unui sondaj de opinie la care au participat aproximativ 30.000 de newyorkezi , 23% dintre respondenţi au recunoscut că mănâncă mai des în oraş datorită legii antifumat, în timp ce doar 4% au declarat că mănâncă mai rar în oraş", se arată în studiul citat de av. Coltuc
Sursa citată precizează că un studiu similar realizat în 2013, în Italia, a arătat că legislaţia antifumat, care a intrat în vigoare în anul 2005, a schimbat comportamentul fumătorilor italieni şi a avut efecte negative slabe. "Concret, proprietarii de restaurante din Italia nu au întâmpinat scăderi importante în ceea ce priveşte profitul sau numărul de salariaţi în urma interzicerii fumatului în baruri, cafenele şi restaurante, deşi fumătorii au decis, în primă fază, să evite să mai meargă în aceste locuri. În schimb, efectele legislaţiei antifumat s-au văzut în vânzările realizate de proprietarii italieni de restaurante şi baruri".
Avocatul Coltuc reaminteşte în finalul articolului care sunt sancţiunile în România, potrivit noii legi, intrată în vigoare, din 17 martie: "Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale care le vizează se va sancţiona cu amendă contravenţională de 5.000 de lei, la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei, la a doua abatere, iar săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se va sancţiona cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii. Nerespectarea de către persoanele fizice a interdicţiei de a fuma în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă şi locurile de joacă pentru copii se va sancţiona, din 17 martie, cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei".