Mergi la conţinutul principal
Saga lui Drăgan de la ”Agrodunărea”

Fugar condamnat, extrădat, eliberat

• dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, după condamnarea de 6 ani și 4 luni închisoare, din primăvara lui 2019, inculpatul Adrian Drăgan a ajuns la închisoare în România • acesta a fost predat, în anul 2023, în favoarea României, de către autoritățile judiciare din Marea Britanie • condamnatul aflat în Penitenciarul Brăila, de la începutul acestui an, după ce anterior a fost în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, a cerut deja liberarea condiționată, iar la Judecătoria Brăila s-a admis cererea, la ședința din 23 aprilie • procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au formulat contestație, iar decizia finală s-a luat vineri, 24 mai, la Tribunalul Brăila, când s-a respins cererea DNA • astfel, după ce a fost fugit patru ani din țară, Drăgan a scăpat de închisoare • inculpatul Drăgan a primit sentinţa definitivă, în martie 2019, în dosarul în care DNA Galaţi l-a acuzat că a încasat ilegal zeci de mii de lei din subvenţia pe suprafaţă

 

Condamnatul Adrian Drăgan a fost prins în Marea Britanie și extrădat în România pentru executarea pedepsei cu închisoare. Fostul șef de la ”Agrodunărea” a fugit peste hotare, după ce a primit o condamnare de 6 ani și 4 luni închisoare, în primăvara anului 2019,  fiind dat în urmărire la nivel național și internațional. Fusese judecat într-un dosar de corupţie, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție Galaţi l-au acuzat că a făcut manevre pentru a încasa bani din subvenţia pe suprafaţă, în mod ilegal.

După extrădare, a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, iar la începutul acestui an a ajuns la Penitenciarul Brăila, dar deja a reuşit să scape de închisoare, întrucât îndeplinea condiţiile pentru liberarea condiţionată, iar decizia finală a fost luată vineri, 24 mai, la Tribunalul Brăila.

Petentul condamnat Drăgan Adrian Mihail a cerut  liberarea condiționată, iar la Judecătoria Brăila s-a admis, la ședința din 23 aprilie, cererea formulată și s-a dispus liberarea condiţionată din executarea pedepsei de 6 ani și 4 luni închisoare. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au formulat contestație, iar decizia finală s-a luat pe 24 mai, la Tribunalul Brăila, după cum se arată pe site-ul instanței. ”Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRĂGAN ADRIAN MIHAIL. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului din executarea pedepsei de 6 ani si 4 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 233/2017 a Tribunalului Brăila conform mandatului de executare nr. 278/2019, dacă nu este arestat în altă cauză. Impune petentului condamnat obligaţia de a respecta următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune Brăila; să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; să anunţe orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Cu drept de contestaţie în”, este soluția pronunțată la data de 23.04.2024, la Judecătoria Brăila.

Vineri, contestaţia procurorilor a fost respinsă. După cum se arată în soluţia Tribunalului Brăila, din şedinţa de pe data de 24 mai, s-a respins ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Galaţi împotriva Sentinţei Penale din 23.04.2024 pronunţată de Judecătoria Brăila, privind persoana condamnată Drăgan Adrian Mihail. Se menţine ca legală şi temeinică hotărârea instanţei de fond, adică liberarea condiţionată a condamnatului, soluţia fiind definitivă.

 

Inculpatul a dispărut brusc până să fie săltat de poliţişti, după condamnare

După ce s-a dat condamnarea finală la Curtea de Apel Galaţi, în 2019, pentru infracţiuni de corupţie, față de Adrian Drăgan, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea nu a putut fi pus în aplicare, pentru că inculpatul a dispărut brusc până să fie săltat de poliţişti. Se discuta, la momentul respectiv, că brăileanul condamnat ar fi fugit peste hotare, însă nimeni nu a dat vreo informație exactă în acest sens. 

Ni s-a comunicat acum că, anul trecut, acesta a fost extrădat din Marea Britanie, însă nu avem date exacte privind perioada când a fost prins de autorități și dacă s-a efectuat parte din pedeapsă în altă țară. Este totuși vorba de o pedeapsă de 6 ani și patru luni.

Reamintim că DNA Galaţi l-a acuzat pe Drăgan că a încasat bani din subvenţia pe suprafaţă în mod ilegal. Acesta a rămas cu pedeapsa totală de 6 ani şi 4 luni închisoare, fiind vorba de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru fapte din acest dosar, plus alţi 4 ani dintr-o condamnare anterioară care era cu suspendare şi a devenit cu executare. Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedepsele aplicate în prima instanţă, adică Tribunalul Brăila, în noiembrie 2017, însă a schimbat puţin încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat Drăgan. Acesta a fost obligat la plata a peste 80.000 lei cu titlu de despăgubiri civile către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) şi avea instituit sechestru pe bunuri. Condamnatul Drăgan Adrian Mihail a fost pus în urmărire naţională şi internaţională.

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat pe Adrian Drăgan că a cerut bani de subvenţie de la APIA Brăila pentru un teren de aproape 86 de hectare asupra căruia nu mai avea dreptul să dispună întrucât proprietarul, o firmă aparţinând tatălui său (Drăgan Manea), era în faliment. În acest caz, dreptul de administrare fusese preluat de lichidator. Totuşi, după cum au arătat procurorii DNA, Drăgan a semnat un contract de arendă cu o întreprindere aparţinând soţiei sale.

În 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în concurs formal cu infracţiunea de înşelăciune (pentru campania 2013). Aceleaşi infracţiuni, comise în forma tentativei, au fost şi pentru campania 2014, toate faptele fiind comise în stare de recidivă postcondamnatorie, după cum arătau procurorii.

Mai precis, Drăgan, în calitate de reprezentant împuternicit al I.I. David Ana - Maria (soţia sa), a obţinut subvenţii prin APIA, pentru un teren din Chiscani, în valoare de peste 80.000 lei, pentru campania agricolă 2013 şi urma să încaseze subvenţii şi pentru 2014. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au mai trimis în judecată, alături de Adrian Drăgan, şi Intreprinderea Individuală David Ana - Maria. Dacă pentru campania agricolă 2013 s-au alocat fondurile, pentru campania 2014 documentaţia a fost depusă la APIA, însă s-au constatat neregulile şi s-a oprit plata. APIA - Centrul Judeţean Brăila a formulat, în august 2014, o plângere penală la IPJ Brăila faţă de Drăgan Adrian - Mihail, în calitate de împuternicit al I.I. DAVID M.C. ANA - MARIA. La data de 16.10.2014, dosarul a fost declinat la DNA - Serviciul Teritorial Galaţi.

 

Drăgan a mai avut și alte condamnări 

După cum v-am informat în edițiile anterioare, în urmă cu câţiva ani, fostul patron de la “Agrodunărea” a mai fost în vizorul procurorilor de la Anticorupţie. În iulie 2012, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Adrian Mihail Drăgan la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. “Afaceristul” Drăgan a fost  acuzat că a cerut 12.000 de euro de la o societate din Brăila, pentru a o ajuta să câştige un proces. Inculpatul a formulat apel şi recurs în cauză, dosarul ajungând până la Înalta Curte, însă a rămas cu pedeapsa din prima instanţă.

În decembrie 2009, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Mihail Drăgan, acuzat că a pretins bani pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi, în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi din Brăila. SC “Eastern Agriculture” SRL depusese la APIA Brăila o cerere prin care solicita subvenţii pentru o suprafaţă de peste 1.600 ha, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR). APIA a dispus excluderea societăţii de la plăţi şi stabilirea unei sancţiuni de 265.349 lei, din cauza supradeclarării suprafeţei, însă firma s-a adresat Tribunalului Brăila, solicitând anularea deciziei. În noiembrie 2008, instanţa a admis acţiunea formulată de societate, însă APIA a declarat recurs, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, în martie 2009. Când urma să se dea pronunţarea, a intrat pe fir Adrian Drăgan, care l-a sunat pe administratorul firmei cu probleme. Drăgan a fost invitat la sediul societăţii “Eastern”, unde a stat de vorbă cu directorul tehnic. El i-a spus acestuia că dacă vor să câştige procesul de a doua zi, să-i dea 12.000 euro, bani ce urmau să ajungă la trei magistraţi care făceau parte din completul de judecată. Directorul tehnic i-a spus că nu poate lua o decizie de unul singur, ci trebuie să discute mai întâi cu administratorul societăţii. După ce Adrian Drăgan a plecat, cei doi au hotărât să sesizeze DNA-ul - Serviciul Teritorial Galaţi. Anchetatorii au decis ca denunţătorul să-l contacteze pe Drăgan şi să-şi dea întâlnire a doua zi dimineaţa. A avut loc întâlnirea, însă procurorii DNA au intrat şi ei pe fir.

Administratorul “Agrodunărea TS” Brăila a mai fost o dată în atenția procurorilor anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale. Societatea ar fi obţinut o subvenţie necuvenită în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu. Iniţial, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 5 ani de închisoare însă, ulterior, acesta  a fost achitat.

În toamna anului 2011, administratorul SC “Agrodunărea TS” Brăila, aflată în lichidare judiciară, a mai fost implicat într-un proces, el fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru abuz de încredere şi înşelăciune. Procurorii au stabilit că Adrian Drăgan şi-a înşelat partenerii de afaceri cu miliarde de lei vechi. Omul de afaceri a scăpat de acuzaţii, el fiind achitat, asta după ce instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, urmare a prescrierii răspunderii penale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro