Mergi la conţinutul principal

Frumuseţea Teatrului “Maria Filotti” uimeşte internetul

• clădirea monument de arhitectură înscrisă în patrimoniul cultural naţional poate fi vizitată acum on-line graţie unui tur virtual realizat prin tehnici de ultimă oră • filmul, împărţit în 22 de subsecvenţe, a fost realizat de o firmă din Baia Mare şi a costat circa 1.800 lei • imaginile circulă deja pe internet şi primesc aprecieri de pretutindeni

 

După ce, în perioada 2014 - 2016, a beneficiat de o amplă reabilitare a cărei notă de plată s-a ridicat la peste 15 milioane lei, proiectul fiind finanţat din fonduri europene, clădirea Teatrului “Maria Filotti” şi-a consolidat poziţia pe lista celor mai frumoase edificii culturale din ţară. Nici nu se putea altfel, din moment ce vorbim despre un monument de arhitectură înscris în patrimoniul cultural naţional. Iubitorii de teatru care au trecut pragul acestei clădiri au rămas impresionaţi de aspectul interiorului, fie că vorbim despre holul monumental, sala mare de spectacole, sala de conferinţe, foaier etc. Mai nou, graţie tehnologiei de ultimă oră, de frumuseţea teatrului brăilean se poate bucura oricine, chiar dacă nu se află în Brăila, pentru a păşi fizic în spaţiul de dincolo de uşa principală. O simplă conexiune la internet face posibilă vizitarea întregii clădiri a teatrului “Maria Filotti”, prin intermediul unui tur virtual, ce poate fi văzut AICI.

Este vorba, practic, de un colaj de imagini lipite prin tehnici speciale, ce oferă o panoramă completă a interioarelor, din toate unghiurile posibile. Filmul realizat de o firmă din Baia Mare este compus din 22 de subsecvenţe ce acoperă, practic, de la faţada exterioară până la cam toate sălile teatrului şi spaţiile intermediare dintre acestea. Filmul, în ansamblul său, a fost postat în urmă câteva zile pe site-ul oficial al Teatrului “Maria Filotti”. De asemenea, câteva panorame, cum ar fi cea a holului monumental, ce poate fi văzută AICI sau a scării monumentale, ce poate fi văzută AICI au început să fie distribuite pe reţelele de socializare, stârnind comentarii de apreciere de la privitori din toată ţara, care se minunează de felul în care arată teatrul brăilean.

Directorul instituţiei, Lucian Sabados, ne-a declarat că era timpul ca şi Teatrul “Maria Filotti” să beneficieze de un astfel de tur virtual, mai ales că acesta chiar are ce arăta privitorilor de pe internet. “Foarte multe teatre din România, cu configuraţii mult mai puţin spectaculoase decât al nostru, au de mai mult timp pe site-urile oficiale astfel de filmuleţe. Am considerat că şi teatrul brăilean are nevoie de o prezentare virtuală care să poată fi accesată de oriunde din lume, iar impactul pe care l-a avut până acum în mediul on-line a fost cu totul deosebit”, ne-a declarat Sabados.

Filmul a fost produs de firma băimăreanului Marian Giurgiu, unul dintre pionierii fotografiei panoramice din România. Acesta a realizat în perioada iulie - august, chiar în timpul derulării festivalului “Darclee”, fotografiile pe care avea să le lipească ulterior, cadru cu cadru, pentru a crea perspectivele de 360 de grade.  Pentru cele 22 de subsecvenţe panoramice care compun întregul tur virtual, teatrul brăilean a plătit circa 1.800 lei, potrivit conducerii instituţiei.

 

O istorie de peste 150 de ani

După cum v-am mai informat, teatrul brăilean a intrat în reabilitare în luna februarie a anului 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-a luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei etc.

Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului “Maria Filotti” a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană “Concivia” SA, având ca subcontractori firmele brăilene “Pacronex” şi “LEN Co Electronic” SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului a fost de 15,6 milioane lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local.

Şantierul ar fi trebuit să fie închis în luna august 2015, dar din cauza unor probleme apărute pe parcurs lucrările s-au prelungit până în luna august 2016. Din fericire, investiţia a avut succesul scontat, aspectul interior şi exterior al clădirii fiind vizibil îmbunătăţit ca urmare a acestui proiect de reabilitare.

Teatrul, în forma sa actuală, datează din anii '80 ai secolului trecut, când s-a făcut cea mai amplă operaţiune de reabilitare a acestei clădiri vechi de peste 150 de ani. Astfel, după cum aflăm de pe site-ul oficial al instituţiei, în perioada 1980-1988 imobilul a fost consolidat, renovat şi restaurat de o echipă impresionantă formată din arhitecţi, constructori, graficieni, pictori, sculptori, ceramişti şi sticlari. În acea perioadă, curtea interioară a clădirii ce datează din 1850 a fost închisă şi cuprinsă în ansamblul interior, luând forma actualului hol central. Coordonatorul lucrărilor de artă monumentală din anii '80 a fost sculptorul Virgil Mihăescu care, împreună cu Ioan Stendl, a realizat minunatul vitraliu ce acoperă holul.

Aşa cum precizam mai sus, imobilul a fost construit în jurul anului 1850, funcţionând mai întâi ca un han, iar mai apoi ca hotel. Spre sfârşitul secolului XIX, hotelul “Rally” avea şi o sală de teatru, club, restaurant, cinematograf, arenă de vară şi cofetărie. La teatrul “Rally” au debutat Hariclea Darclee, în 1881, şi Maria Filotti, în 1905. Teatrul “Rally” a fost lăsat prin testament Primăriei de către proprietarul său, fostul primar al Brăilei Dumitru Ionescu. Testamentul datat noiembrie 1910 se încheie cu următorul paragraf: “Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inimă iubire de dreptate şi adevăr şi mai presus aplicaţiunea la muncă neîntreruptă şi cinstită, că numai în aceasta eu am găsit mai multă mulţumire în viaţa mea. Milă către cei nenorociţi şi suferinzi şi dragoste desăvârşită către religie şi neam”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro