Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Frontierele UE ar putea fi inchise in cazul unei pandemii

Inchiderea temporara a frontierelor Uniunii Europene ar putea fi indispensabila in cazul unei pandemii de gripa aviara, a apreciat ministrul francez al Sanatatii, Xavier Bertrand, insistind asupra necesitatii unei coordonari la nivel european a actiunilor, relateaza AFP.
"Controlul frontierelor este o tema centrala pentru a cistiga timp si a intirzia propagarea virusului in cazul aparitiei unei epidemii umane in afara Europei", a declarat el in fata comisiei parlamentare care se ocupa de gripa aviara.
In acest caz, ar trebui sa punem in aplicare "detectarea sanitara", prin intermediul termometrelor auriculare sau a camerelor termice instalate in aeroporturile din cele 25 de state membre UE, a precizat el in fata deputatilor, propunind, de asemenea, "suspendarea temporara a curselor aeriene".
Bertrand a precizat ca intentioneaza sa abordeze problema controlului frontierelor Uniunii Europene cu ocazia urmatorului Consiliu al ministrilor Sanatatii, care se va desfasura la 9 decembrie, la Bruxelles, si sa propuna infiintarea unui stoc european de medicamente antivirale, independent de rezervele nationale.
Acest stoc european ar permite "in principal dezvoltarea capacitatii de actiune internationala" a Uniunii Europene in cazul unei epidemii, a subliniat oficialul francez.
El a insistat asupra necesitatii de a cunoaste nivelul de pregatire al altor state europene "pentru a valida planul francez", a carui versiune actualizata ar trebui prezentata in curind.
Franta a achizitionat deja 12 milioane de medicamente antivirale (11,8 milioane de doze de Tamiflu si 200.000 de Relenza), a precizat ministrul. In plus, alte zece milioane de medicamente pe baza de Tamiflu si noua milioane pe baza de Relenza vor fi livrate Frantei "intre 2006 si inceputul anului 2007".
In conditiile in care Asia se confrunta cu o epizootie de gripa aviara, fara sa se fi demonstrat insa transmiterea interumana a virusului, Xavier Bertrand a apreciat ca ar trebui "suprimat raul de la radacina", prin acordarea ajutorului necesar tarilor afectate, mai ales in materie de supraveghere medicala si de cercetare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii