De ce "frica"? Scriam mai pe larg despre acest subiect in articolul pentru Observator cultural, si ziceam ca se vede de la o posta ca prejudecatile, ideile (altora) servite de-a gata, pe nemestecate, traiesc bine-mersi si continua sa marginalizeze literatura F&SF. Dupa atitia ani in care SF nu mai inseamna neaparat calatorii intergalactice si omuleti verzi (sau in cel mai bun caz robotei care suiera si piuie, atunci cind nu vorbesc cu acel glas metalic, sacadat), perceptia asupra literaturii F&SF a ramas aceeasi ca in anii '60.
Unul dintre cei care au raspuns anchetei spunea ca a citit o duzina de carti SF si a renuntat la acest gen pentru ca nu-i spunea nimic. Iar mai incolo, inteligent si spiritual, adauga: "o sa mai citesc SF dupa ce am sa beau prima bere cu un martian". Probabil asa o fi citit si cartea lui Bulgakov, Maestrul si Margareta, dupa ce a stat la taclale si a baut o bere cu un motan.
Ce carti o fi citit omul de s-a lasat de SF?
Stim cu totii ca sint multe carti proaste - ca literatura - care poarta sigla SF. stim cu totii ca acest gen are niste caracteristici ale lui, ofera niste placeri - altele decit cele oferite de literatura mainstream. Si parca l-as intelege pe scriitorul respectiv. Nu poti condamna un om pentru ca n-a dat din prima peste cartile valoroase. Sau ca n-a avut cine sa-l indrume. Poate ca si noi, cei care ne ocupam de acest domeniu, ar trebui sa facem mai multa propaganda, mai adaptata publicului de azi. Sa aducem in librarii carti care pastreaza datele genului, dar reusesc, prin calitatea literara, sa treaca dincolo de ghetou.
Sper ca volumele din colectia fiction.ro a Editurii Tritonic sa faca acest pas. Altfel inseamna ca muncesc degeaba.