Masura de baza propusa de Sarkozy, reforma regimurilor speciale de pensionare, favorabila pentru anumite profesii cum ar fi angajatii serviciului de cai ferate, a provocat la 18 octombrie o prima greva, care s-a aflat la originea unei mobilizari-record.
Sapte sindicate ale cailor ferate din opt au lansat un apel la o noua miscare de protest, care va incepe marti seara. Majoritatea sindicatelor metroului parizian au cerut suspendarea activitatii incepind de miercuri.
Aceasta miscare va afecta si sectorul energetic, toate sindicatele lansind un apel la greva, ceea ce ar putea duce la intreruperea alimentarii cu curent electric.
Opera din Paris, ai carui salariati sint vizati de aceasta reforma, isi va suspenda la rindul ei reprezentatiile.
Guvernul este insa sustinut de opinia publica, 68 la suta dintre cetatenii francezi opunindu-se grevei impotriva desfiintarii regimurilor speciale de pensii, potrivit unui sondaj recent.
Sarkozy a declarat vineri ca va merge "pina la capat" cu reforma conditiilor speciale de pensionare. Intr-un interviu publicat duminica, premierul Francois Fillon si-a exprimat si el, din nou, "hotarirea" de a continua aceste masuri.
Guvernul intentioneaza sa alinieze regimurile speciale la cel al functionarilor, incepind din 2005, prelungind durata cotizarii pina la 40 de ani pentru obtinerea unei pensii complete, in loc de 37,5 ani, in prezent.
Aceste regimuri se aplica in cazul a 500.000 de salariati (si 1,1 milioane de pensionari) din cei aproximativ 18 milioane de salariati din sectorul privat, permitind in anumite cazuri incetarea activitatii in cimpul muncii la virsta de 50 de ani, in conditii avantajoase.
Functionarii sint insa nemultumiti de aceasta masura, sindicatele din invatamint cerind organizarea unei greve la 20 noiembrie.
Franta are un total de 5,2 milioane de functionari respectiv o cincime din populatia activa salariata.
Guvernul se confrunta cu un climat social tot mai tensionat, pe fondul protestelor studentilor impotriva unei legi privind autonomia universitatilor.
Potrivit unui sondaj publicat vineri, puterea de cumparare ramine principala preocupare a francezilor, 71 la suta dintre ei considerind masurile luate drept "ineficiente". Desi este in scadere, cota de popularitate a lui Sarkozy se mentine pozitiva.
"Nu saptamina este una dificila, ci ceea ce fac eu este dificil", a comentat Sarkozy vineri, referindu-se la viitoarele greve.