Zi neagră pentru fraţii Sgîrcitu: Titi a fost condamnat la 7 ani închisoare şi Ionel la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri şi şantaj. Omul lor de încredere, Ionuţ Agheboaie, a primit 4 ani şi 2 luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi port ilegal de armă albă.
Judecătoria Brăila s-a pronunţat în dosarul ajuns pe rolul instanţei în 2009, în care fraţii Sgîrcitu şi amicul lor au fost judecaţi pentru că au agresat un brăilean, în plină stradă, care a împrumutat de la aceştia aproximativ 8.000 de euro, pe care i-ar fi restituit fără să achite şi camătă. În acelaşi dosar, Titi Sgîrcitu a fost judecat şi condamnat pentru alte trei infracţiuni de şantaj asupra altor persoane. Partea proastă pentru inculpaţi este că li s-a anulat suspendarea condiţionată a pedepselor cu închisoarea anterioare, acestea adăugându-se la pedepsele aplicate acum.
Potrivit datelor furnizate de Judecătoria Brăila, instanţa l-a condamnat pe inculpatul Titi Sgîrcitu la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În plus, acesta a mai primit 3 ani închisoare pentru infracţiunea de şantaj (parte vătămată Constantin Geangu), 4 ani şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de şantaj, în formă continuată (parte vătămată Aura U.), 5 ani închisoare pentru şantaj, în formă continuată (parte vătămată Gabriela R.) şi 4 ani şi 6 luni închisoare pentru şantaj, în formă continuată (parte vătămată Rozina G.). Magistraţii au dispus anularea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată în 2010 inculpatului Titi Sgîrcitu în cazul unei agresiuni produse ca urmare a unei "tranzacţii imobiliare" obişnuite. "Contopeşte cele două pedepse de 4 ani şi 6 luni închisoare, precum şi pedepsele de 5 ani închisoare, de 2 ani închisoare şi 3 ani închisoare aplicate, cu pedeapsa anterioară, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 5 ani închisoare, sporită cu 2 ani închisoare, în total Titi Sgîrcitu urmând să execute pedeapsa de 7 ani închisoare", se arată în sentinţa instanţei.
La rândul său, Ionel Sgîrcitu a fost condamnat la pedeapsă de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi la 3 ani închisoare pentru infracţiunea de şantaj (parte vătămată Constantin Ciprian Geangu). În urma contopirii pedepselor a rezultat o pedeapsă de 3 ani închisoare, sporită cu 4 luni închisoare, pe care urmează să o execute Ionel Sgîrcitu.
Nici "locotenentul" fraţilor Sgîrcitu, Ionuţ Agheboaie, zis "Marati", nu a fost iertat de judecători pentru faptele comise. Potrivit sentinţei Judecătoriei Brăila, inculpatul a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi 7 luni închisoare pentru infracţiunea de port fără drept de armă albă. Agheboaie a scăpat de infracţiunea de lovire sau alte violenţe, întrucât partea vătămată, Constantin Geangu, şi-a retras plângerea prealabilă.
Magistraţii au contopit pedepsele de 2 ani închisoare şi de 7 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de 2 ani închisoare, sporită cu 2 luni, în total 2 ani şi 2 luni închisoare. Şi în cazul lui Agheboaie, instanţa a dispus revocarea suspendării condiţionate a executării unei pedepse anterioare de 2 ani închisoare, aplicată inculpatului în 2008, care se adaugă la pedeapsa aplicată acum. În total, Ionuţ Agheboaie are de executat 4 ani şi 2 luni închisoare.
Sentinţa nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 10 zile. Contactat telefonic de redactorii noştri, Titi Sgîrcitu a precizat că nu doreşte să comenteze decizia instanţei de judecată.
Fraţii Sgîrcitu, "profesori" în şantaj
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 7 iunie 2009, zi în care brăilenii s-au perindat prin oraş pentru a se duce la vot, fraţii Sgîrcitu, împreună cu Ionuţ Agheboaie, au provocat un scandal public în apropierea agenţiei Viziru a Raiffeisen Bank, într-o zonă a oraşului intens tranzitată. Acolo, Titi şi Ionel Sgîrcitu, ajutaţi de prietenul lor "Marati", l-au bătut şi şantajat pe Constantin Ciprian Geangu, de 30 de ani, care le datora bani la împrumuturi cu camătă, totalizând 8.000 de euro. Geangu a ajuns la spital cu nasul spart şi a avut nevoie de 12 - 14 zile de îngrijiri medicale. Întreaga scenă a fost filmată de camerele de supraveghere de la bancă, însă singurul acuzat atunci de lovire sau alte violenţe (n.r. - până la urmă victima şi-a retras plângerea pentru această infracţiune) a fost Agheboaie, care avea asupra sa şi un briceag, cu mânerul căruia l-a lovit în cap pe Geangu. După două săptămâni de investigaţii, anchetatorii au ieşit la "vânătoare" şi i-au depistat pe Titi Sgîrcitu şi pe Ionuţ Agheboaie, care au fost reţinuţi pe ordonanţă, ulterior arestaţi. Imediat după ce a fost arestat, în ziua de 23 iunie, la Poliţie s-au prezentat şi alte persoane care s-au plâns că ar fi fost şantajate de Titi Sgîrcitu, pe numele acestuia fiind întocmite alte trei dosare penale. Titi Sgîrcitu a fost astfel reţinut de 3 ori, pe parcursul a 2 săptămâni, însă ulterior a fost liberat sub control judiciar. Astfel, în cel de-al doilea dosar penal, Titi Sgîrcitu a fost cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de şantaj, constând în aceea că, în perioada 2003-2008, ar fi constrâns-o prin ameninţări pe partea vătămată Aura U. să plătească un împrumut acordat cu camătă precum şi dobânzi împovărătoare, cauzându-i un prejudiciu de 80.000 de euro. De asemenea, în perioada 2003-2007, Sgîrcitu ar fi constrâns-o şi pe partea vătămată Gabriela R. să achite un împrumut acordat tot cu camătă, la care s-au adaugat dobânzi usturătoare, prejudiciul fiind tot de 80.000 de euro. În fine, în cel de-al treilea dosar penal, Titi Sgîrcitu e acuzat că în cursul anului 2008, ar fi constrâns-o prin ameninţări repetate cu săvârşirea unor acte de violenţă pe partea vătămată Rozina G. să plătească un împrumut acordat cu camătă, precum şi dobânzi împovărătoare, cauzându-i un prejudiciu de 25.000 de euro. Pe parcursul instrumentării acestor dosare, procurorii şi poliţiştii, ajutaţi de către SRI, susţin că au descoperit că fraţii Sgîrcitu au încălcat cu rea-credinţă obligaţiile stabilite de instanţă. Potrivit anchetatorilor, Titi Sgîrcitu ar fi încercat să influenţeze martorii, cu privire la declaraţiile pe care aceştia urmau să le dea, şi înainte de a fi arestat, dar şi după liberare. Din acest motiv, în septembrie, Titi Sgîrcitu a ajuns, din nou, în spatele gratiilor, însă la scurt timp a fost din nou liberat.
De asemenea, în februarie 2008, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Titi Sgîrcitu a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice în scandalul de la discoteca lui "Piciu" de la Tichileşti. Acest dosar este încă pe rolul Judecătoriei Brăila, urmând ca magistraţii să se pronunţe.
Titi Sgîrcitu condamnat cu suspendare într-un alt dosar
În vara anului 2006, Titi Sgîrcitu a fost implicat într-un alt scandal ce a plecat de la o tranzacţie imobiliară din anul 2002. Titi şi unchiul său, Ion Croitoru, au dat buzna în imobilul aflat în litigiu, încercând să facă o evacuare forţată. Scandalul a fost filmat de un cameraman PRO TV, care a fost şi bătut de Ionel Sgîrcitu, însă ulterior şi-a retras plângerea. La începutul lunii iulie 2009, Judecătoria Brăila i-a condamnat pe Titi Sgîrcitu şi pe Croitoru la o pedeapsă de câte 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată pentru violare de domiciliu. Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru au formulat apel la Tribunalul Brăila şi au obţinut câştig de cauză, fiind achitaţi, însă fiecăruia dintre ei i s-a aplicat câte o amendă administrativă, de câte 500 lei. În urma recursului formulat la Curtea de Apel Galaţi, magistraţii au menţinut însă sentinţa primei instanţe.