Fotbalul brailean este intr-un mare impas | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fotbalul brailean este intr-un mare impas

Motiv de mari satisfactii pe vremea lui Ion Balaur, dar mai ales pe cea a lui Mihai Ciobanu, fotbalul brailean se indreapta cu pasi repezi - daca nu cumva a si ajuns - la valoarea din anul in care a retrogradat in Divizia C.
Sa fie oare doar situatia financiara cea care a determinat acest recul sau mai sint si alte cauze?
Potrivit declaratiilor unor fosti antrenori printre care se numara si Imilian Serbanica, tehnicianul care in acest sezon face furori in seria I a Ligii a II-a cu Dunarea Giurgiu, fosta Dacia Unirea a avut in permanenta bugete peste media celor detinute de alte formatii din acelasi esalon si totusi in acest moment jocul practicat de jucatorii echipei fanion a orasului doar pe alocuri seamana cu fotbalul.
Lotul actual al CF Braila ne trimite rapid cu gindul la cel pe care l-a avut Dacia pe timpul lui Buburuz adica actualii jucatori Caragea, Cristofan, Posteuca, sau alde S. Marin si S. Matei nu sint cu nimic mai valorosi decit Budescu, Panait, Teaca sau Gnadt, fostii elevi ai antrenorului mentionat anterior.

Ce am fost si ce am ajuns

"Subventii" consistente din banii publici s-au acordat in fiecare an, din nefericire nu banii sint cei care au pus oprelisti formarii unei echipe competitive la Braila, ci managementul aplicat. Dar oare banii cum s-au cheltuit de am ajuns intr-o situatie limita?
Cum se poate explica faptul ca pe perioada mandatului lui Mihai Ciobanu Dacia a eliminat din Cupa pe Rapid si pe Apullum si ca ar fi putut trece chiar si de Dinamo daca arbitrii ar fi acordat penalty pentru Dacia, in tur, la Bucuresti?
Simplu, spunem noi, atunci aveam o echipa adevarata, insa la echipa fanion a orasului s-a folosit in permanenta sistemul rotatiei atit la nivelul bancii tehnice cit si la cel al jucatorilor pentru a putea justifica cheltuielile. La Braila au fost adusi pe rind Augustin, Serbanica si mai nou groparul fotbalului brailean, Ion Gigi, iar componenta loturilor a fost modificata radical la inceputul fiecarui sezon. Mai mult, s-a mers pe ideea eliminarii de la club a tuturor fotbalistilor braileni. Devenisera putin cam incomozi in privinta pretentiilor financiare, sustin unii, dar adevarul este insa cu totul altul.
Asa s-a ajuns ca in acest campionat sa avem un lot si o echipa de valoarea Ligii a III-a. Noi care ne-am batut cu granzii campionatului am ajuns sa ne temem de out-sidere precum FC Snagov sau Chimia Brazi.
Poate nu este totusi prea tirziu pentru CF Braila sa-si revina si sa acumuleze cit mai multe puncte si, cu o campanie serioasa de transferari in iarna, sa se poata mentine in acest esalon.
Usor de spus, foarte greu de realizat insa, dar daca faptele vor fi echivalente vorbelor, nimic nu este imposibil.
Indiferent ca echipa s-a numit Dacia sau mai nou CF Braila, interesul pentru fotbal al brailenilor este acelasi si sa nu se uite ca prin fotbal s-a cistigat la un moment dat chiar si capital politic.
Si daca Dacia s-a transformat in societate pe actiuni si se numeste acum CF Braila, cind se vor scoate la bataie actiunile? Pentru ca in Braila exista multi oameni cu bani care sa investeasca in fotbal. Sau se va merge in continuare pe ideea falimentara a alocarii fondurilor din bugetul local?

Nici Petrolul nu se lasa mai prejos

Regresul nu s-a inregistrat in acest sezon doar la CF Braila, ci si la cealalta formatie care ne-a adus destule satisfactii in timp, Petrolul Ianca.
Aici lucrurile par mult mai clare. Petrolul a fost mentinuta de ani buni din cotizatiile membrilor de sindicat, toti mari impatimiti ai sportului rege. Cum privatizarea a facut ca numarul salariatilor de la cele doua societati care "sponsorizeaza" activitatea fotbalistica sa scada simtitor, a inceput si declinul echipei.
Aceasta este doar una dintre cauzele care i-au aruncat pe petrolisti spre zona retrogradarii, cea de a doua fiind legata de valoarea seriei in care a fost repartizata si nu in ultimul rind valoarea lotului, una sub media campionatului de moment ce Petrolul se afla la doar un pas de zona retrogradarii.
Sansele ca formatia care isi disputa meciurile la Ianca se reduc de la etapa la etapa si chiar au aparut zvonuri precum cel legat de o fuziune intre CF Braila si Petrolul. Numai ca ambele sint pe cale sa faca un pas inapoi, prima in Liga a III-a cea de a doua in a IV-a si atunci unde ar fi cistigul pentru fotbalul local?

Nici AS Viitorul nu mai face abstractie de la regula

La 60 de kilometri distanta de Ianca, nou promovata AS Viitorul Insuratei incepuse foarte bine campionatul si nu numai ca a cochetat cu podiumul, dar a fost in citeva rinduri si in postura de lidera a unei serii in care activeaza satelitii echipelor Steaua si Dinamo. La putin timp, dupa venirea antrenorului Dan Asandei cel care l-a trecut in postura de secund pe Marian Stavarache tehnicianul care a promovat echipa in Liga a II-a lucrurile au inceput sa schioapate.
Surse din cadrul echipei sustin ca au aparut bisericutele si este posibil ca informatia aceasta sa fie adevarata tinind cont de traseul echipei in ultimele etape.
Un lucru este cert: fotbalul brailean este acum intr-un mare impas din care nu va putea iesi decit atunci cind toate fortele angrenate in cele doua esaloane vor dori cu adevarat acest lucru.
Intre timp, fiecare presedinte de club trebuie sa-si faca ordine in propria ograda pentru ca inca mai sint multe resturi menajere care trebuiesc maturate si aruncate la gunoi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro