Mergi la conţinutul principal

Fosti elevi si profesori ai Colegiului National "Nicolae Balcescu" au primit diplome de cetateni de onoare ai Brailei

Amfiteatrul Colegiului National Nicolae Balcescu (CNNB) a gazduit, ieri, festivitatea de acordare a diplomelor de Cetateni de onoare ai municipiului Braila. Este vorba despre academicianul Teodor Dima, filosof, academicianul Petru Mocanu, matematician si profesorul Toader Buculei, istoric. La eveniment au fost prezenti primarul Constantin Sever Cibu, viceprimar Daniela Vasioiu, dar si profesori emeriti ai institutiilor de invatamint brailene.
Academicianul Teodor Dima este absolvent al Colegiului National Nicolae Balcescu si a adus contributii importante in domeniile logicii generale, deductive si inductive. Are o gindire riguroasa si se caracterizeaza prin pasiune pentru lucrul bine facut. Este autorul a 9 carti si a elaborat 160 de studii care sint scrise in limbile romana, franceza si engleza. In 1982, a fost distins cu premiul "Simion Barnutiu" al Academiei Romane. Din 1998 a devenit vicepresedinte al Comitetului Roman de Istorie, Filosofia Stiintei si Tehnologiei din cadrul Academiei Romane si vicepresedinte al Societatii Germano-Romane de Filosofie. Din 2000 a devenit membru al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta. La rindul sau, academicianul Petru Mocanu este absolvent al CNNB. A indrumat nenumarate generatii de studenti la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca unde a fost asistent, lector, conferentiar, profesor. A elaborat nu mai putin de 150 de articole -studii. Printre volumele scrise se numara: "Functii complexe" , "Analiza matematica (Functii complexe)", "Analiza complexa. Aspecte clasice si moderne", "Teoria geometrica a functiilor univalente". Este membru corespondent al Academiei Romane din 1992 si "Doctor honoris causa" al universitatilor din Sibiu si Oradea. Academicianul Petru Mocanu a fost laureat al premiului Scrisul Romanesc.
Istoricul Toader Buculei a fost profesor al Colegiului National Nicolae Balcescu timp de 18 ani. Este extrem de interesat de istoria si spiritualitatea braileana. Este autorul a 10 carti si a peste 60 de studii care au devenit suport documentar de referinta. A primit nenumarate distinctii si diplome de onoare, dar si medalia de excelenta din partea Consiliului Local Municipal Braila. "Cuvintele limbii romane sint putine cind vorbim despre personalitati. Acesti oameni au reusit prin genialitatea lor sa intre in circuitul de valori nationale, europene si mondiale. Nu multe orase se pot mindri cu atitea nume de oameni de stiinta, arta si cultura. Astazi voi inmina diplomele de onoare academicienilor Teodor Dima, Petru Mocanu si istoricului Toader Buculei care se alatura unor nume mari ca Panait Istrati, Mihail Sebastian, Ana Aslan, Fanus Neagu, Perpessicius, Petre Stefanescu Goanga. Am ales Colegiul National Nicolae Balcescu pentru ca destinele acestor personalitati sint legate de aceste locuri", a precizat primarul Constantin Sever Cibu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro