Mergi la conţinutul principal

Fosta pepinieră CFR - o groapă de gunoi

• spaţiul situat în vecinătatea Inspectoratului de Jandarmi, care pe vremuri era folosit pentru creşterea arborilor necesari înfiinţării şi întreţinerii lizierelor de lângă liniile ferate, a ajuns în prezent un maidan plin de gunoaie, cadavre de animale şi bălării • locatarii blocurilor din zonă ar vrea ca spaţiul să fie preluat de Primărie şi transformat în parcări sau locuri de joacă pentru copii • CFR ar fi dispusă să închirieze terenul, însă Primăria spune că n-ar putea să investească în parcări sau alte facilităţi doar în baza unei chirii, pentru astfel de proiecte fiind necesar fie să i se transfere administrarea, fie concesiunea terenului

 

Situată în vecinătatea Inspectoratului de Jandarmi Brăila, fosta pepinieră CFR, locul unde în urmă cu zeci de ani se produceau puieţi de copaci folosiţi pentru plantarea lizierelor de protecţie a liniilor ferate, este acum un imens maidan, plin cu grămezi de gunoaie şi bălării. Sunt câteva hectare despre care locatarii blocurilor din apropiere spun că ar putea fi folosite pentru amenajarea unor parcări sau locuri de joacă pentru copii, în loc să fie lăsate în actuala stare de abandon total. “Pe vremuri, aici era o mică pădurice bine îngrijită, din care se scoteau arbori tineri pentru a fi plantaţi de-a lungul căii ferate. Pe lângă puietul din pepinieră, era amenajat şi un mic stadion, chiar aici, în apropiere de actualul sediu al Jandarmeriei, unde acum nu mai sunt decât buruienile pe care le vedeţi. În tinereţe am jucat fotbal pe acel stadion şi chiar am înscris în poarta adversarilor. De atunci, am rămas suporter al echipei Rapid. Acum, nimic din ce a fost nu mai există. De ani de zile, acest teren stă încărcat de gunoaie, sunt inclusiv cadavre de animale aruncate printre tufişurile astea crescute sălbatic, iar vara se emană nişte mirosuri insuportabile pe aici. Ar trebui ca Primăria să ia terenul ăsta şi să facă ceva pe el, parcări, locuri de joacă pentru copii, să fie orice altceva decât groapa de gunoi care este în prezent”, ne-a spus Valerică B., un brăilean în vârstă de 66 de ani, locatar al unui bloc din cartierul Progresu, situat pe strada Industriei, vizavi de terenul cu pricina.

Reporterii noştri au solicitat un punct de vedere al actualului administrator al terenului respectiv, Compania Naţională a Căilor Ferate “CFR” SA, care ne-a răspuns, prin Serviciul Comunicare Mass-Media, transmiţându-ne că, în principiu, nu prea mai are ce face cu acel spaţiu, că a făcut ecologizări periodice şi că ar avea nevoie de sprijinul Primăriei Brăila pentru a îndepărta gunoaiele aruncate acolo în ultima perioadă. În principiu, CNCF “CFR” s-ar declara dispusă, totuşi, să închirieze spaţiul pentru amenajarea facilităţilor dorite de locatarii clădirilor învecinate.

“Terenul în cauză este proprietate a Statului Român, concesionat CNCF CFR – S.A. şi administrat de către Sucursala Regională CF Galaţi, având ca destinaţie iniţială pepinieră. În prezent, terenul nu este utilizat, activitatea de creştere a puieţilor în vederea înfiinţării şi întreţinerii lizierelor fiind sistată din cauza lipsei de personal. Menţionăm faptul că SRCF Galaţi efectuează periodic acţiuni de salubrizare a terenului, în incinta căruia sunt constant depozitate de către cetăţeni atât deşeuri menajere, cât şi deşeuri provenite din construcţii. În contextul în care principalul obiect de activitate al CNCF CFR- S.A. este întreţinerea liniilor de cale ferată, acţiunile de salubrizare presupun un consum suplimentar de forţă de muncă, dar şi cheltuieli materiale suplimentare pentru serviciile de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor rezultate. De asemenea, preventiv, SRCF Galaţi a instalat şi o barieră în vederea limitării accesului pe acest teren a persoanelor neautorizate, însă această barieră a fost deteriorată de către cetăţeni. Facem precizarea că SRCF Galaţi va relua acţiunea de ecologizare a zonei la care se face referire, atât prin strângerea deşeurilor menajere, cât şi prin îndepărtarea vegetaţiei, fiind deschisă colaborării cu autorităţile locale şi solicitând, în acest sens, Primăriei Municipiului Brăila să asigure, fără plată, prin operatorul de salubritate care acţionează în zonă, evacuarea deşeurilor strânse, precum şi instalarea unor puncte de colectare a deşeurilor, astfel încât cetăţenii să nu fie obligaţi să le depoziteze necontrolat. Nu în ultimul rând, vă asigurăm de toată disponibilitatea SRCF Galaţi de a închiria terenul în cauză, în condiţiile legii, pentru amenajarea spaţiilor solicitate de către locatarii din zonă”, au precizat responsabilii cu comunicarea din cadrul CFR SA.

Reprezentanţii Primăriei ne-au transmis, însă, că nu au de gând să se implice în igienizarea terenului aflat în administrarea CFR, deoarece municipalitatea nu poate cheltui bani pentru un spaţiu care nu îi aparţine. De asemenea, Primăria ne-a mai precizat că nu poate investi în amenajarea unor parcări sau locuri de joacă pe acest teren, dacă spaţiul respectiv nu i se trece în administrare sau măcar în concesiune, închirierea propusă de CFR fiind insuficientă pentru astfel de proiecte. Reprezentanţii Primăriei spun că, dacă CFR este dispusă doar să închirieze terenul, atunci poate trata acest aspect cu persoanele fizice interesate să plătească chirie pe un spaţiu unde să îşi poată ţine maşina.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro