Dacă au şansa să beneficieze de o reabilitare făcută bine, clădirile de patrimoniu din centrul vechi demonstrează de ce Brăilei i se spunea pe vremuri "mica Vienă". Situată pe Str. Polonă, la nr. 14, fosta Casă de Cultură a municipiului, care până mai ieri arăta de-a dreptul dezolant, şi-a recăpătat o parte din strălucirea de altădată. A fost nevoie, însă, de o investiţie de 2,28 milioane de lei fără TVA (22, 8 miliarde de lei vechi), pentru ca imobilul ajuns aproape o ruină să renască într-o clădire pe cât de solidă, pe atât de cochetă. Investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean, care a cumpărat casa - cu drept de preempţiune, fiind vorba de o clădire de patrimoniu -, de la moştenitorii ce au revendicat-o. Fondurile provin din bugetul judeţului.
Lucrările de modernizare au constat, în primul rând, în consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, astfel încât aceasta să facă faţă unor sarcini seismice specifice zonei noastre. Pentru reabilitarea şi redarea aspectului iniţial al imobilului a fost demolată o construcţie realizată ulterior peste clădirea iniţială, degajându-se astfel o porţiune a faţadei de nord. S-a lucrat intens şi la refacerea elementelor arhitecturale interioare şi exterioare, prin realizarea de tencuieli, vopsitorii, reabilitare structurală a planşeelor şi şarpantei, schimbarea învelitorii. Partea de utilităţi a fost refăcută integral, imobilul dispunând acum de o centrală termică şi de un sistem de climatizare centralizat.
De execuţia lucrărilor de reabilitare s-a ocupat societatea "Confort 2000" SRL Brăila, care a câştigat licitaţia organizată de CJ. Angajaţii acestei firme au reuşit să readucă la viaţă frumoasele decoraţiuni interioare, realizate din ipsos, restaurând totodată şi uşile masive din lemn. În holul de onoare s-au păstrat şi recondiţionat placajele din marmură iniţiale, într-un birou s-au păstrat şi recondiţionat lambriurile originale. Cine intră acum în clădirea de pe Polonă "respiră" puţin din parfumul epocii de glorie a Brăilei, când elita oraşului "importa" aici rafinamentul şi luxul Occidentului. Casa a fost construită după anul 1900 - 1904 sau 1922, nu se ştie foarte exact -, iar primul proprietar se pare că a fost o familie Alexiu, care avea o avere considerabilă în perioada respectivă.
Surprinzător este faptul că reabilitarea imobilului de pe Str. Polonă, nr. 14, a fost finalizată cu câteva luni bune înaintea termenului prevăzut în contract. Astfel, deşi lucrarea trebuia să fie gata în august 2014, clădirea este deja finalizată şi va putea fi recepţionată oficial pe parcursul acestei luni. Destinaţia imobilului reabilitat va fi de sediu pentru o instituţie publică. Urmează ca şefii Consiliului Judeţean să decidă care instituţie va beneficia de această bijuterie arhitectonică.