• spaţiul ar urma să găzduiască un generos parc de joacă pentru copii, însă această informaţie nu este confirmată de Primărie • cert este că, în ultimii ani, fosta arenă de vară, care pe vremuri găzduia spectacole cu mii de spectatori, a fost devastată de hoţi şi devenise o adevărată groapă de gunoi
Istoria de aproape 60 de ani a fostei arene de vară a Clubului Progresul de pe strada Fortificaţiei - locul unde pe vremuri se dădeau spectacole cu mii de spectatori - a ajuns la final. Declinul începuse, de fapt, de vreo 15 ani, de când acolo nu s-a mai ţinut niciun spectacol, iar incinta s-a transformat încet-încet în groapă de gunoi, cu aportul locatarilor zonei. În prezent, toate construcţiile din acel spaţiu generos sunt desfiinţate, iar locul ar urma să fie reamenajat ca spaţiu de joacă pentru copii, după cum ne-au spus lucrătorii pe care i-am găsit la treabă zilele trecute. Aceştia nu au putut să ne precizeze cu exactitate cine este noul proprietar, spunând doar că ar fi vorba despre una dintre fundaţiile catolice care îşi desfăşoară activitatea în oraşul nostru. Nici Primăria nu a putut să ne ofere prea multe date. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a informat că municipalitatea nu a eliberat, deocamdată, nicio autorizaţie de construcţie pentru acel spaţiu. “Avem doar o autorizaţie de desfiinţare emisă în luna august 2018, pe numele unei persoane fizice. Nu avem cunoştinţă despre ce ar urma să se construiască în spaţiul respectiv”, ne-a spus viceprimarul.
După cum îşi aminteşte Mitică Corcan, fostul director al Clubului “Progresul”, arena de vară a fost amenajată la începutul anilor '60, cu forţa de muncă şi banii Uzinei de Utilaj Greu “Progresul”. Aceasta era o anexă a sălii de spectacole de pe bulevardul Independenţei, amândouă spaţiile fiind administrate de sindicatul Uzinei “Progresul”. “Grădina de vară avea 2.000 de locuri, cu scenă şi sonorizare foarte bune. Aici au susţinut spectacole toţi marii actori ai României - Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Stela Popescu şi aşa mai departe. Alături de aceştia participau, câteodată, şi actori de la teatrul brăilean. Spectacolele aveau foarte mare succes la public, biletele se vindeau imediat. La fel se întâmpla şi la concertele marilor trupe, Iris de exemplu, sau la spectacolele cântăreţilor de muzică populară în mare vogă în acei ani. Totul a durat până la Revoluţie. Din 1990, interesul publicului a scăzut brusc. Practic, nu prea mai venea lumea la spectacole, iar arena s-a închis până la urmă. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu ea, dacă a revendicat cineva acel spaţiu sau nu. Ce ştiu este că, în ultima vreme, devenise un fel de groapă de gunoi. Ca să nu mai spun că scaunele au fost demult furate şi probabil au servit drept lemn de foc”, ne-a spus Mitică Corcan, care a ieşit la pensie la sfârşitul anilor '90.
Din păcate, soarta tristă a fostei arene de vară a uzinei “Progresul” a fost împărtăşită, după 1989, de toate spaţiile similare pe care celelalte întreprinderi brăilene le amenajaseră pe raza municipiului. Fostul Combinat de Celuloză şi Hârtie avea o arenă pentru spectacole în aer liber pe strada Polonă, fosta Întreprindere de Construcţii (actuala “Concivia” n.r.) amenajase un astfel de spaţiu pe strada Pensionatului, “Laminorul” avea un club pe strada Transilvaniei, fosta fabrică de ciment “Stânca” avea o popicărie în aer liber lângă malul Dunării, iar Şantierul Naval amenajase baza sportivă de pe faleză, lângă Baza Nautică.