Mergi la conţinutul principal

Fost centru de recoltare a spermei de taurine - sediu pentru o institutie cu fason european

Uniunea Europeana a promis ajutoare substantiale pentru fermierii romani, ajutoare de ordinul a 50 de euro per fiecare hectar cultivat. Europenii vor finanta, asadar, infiintarea culturilor agricole, insa au pus o conditie: cererile de la fermieri sa fie contabilizate cu maximum de corectitudine, pentru ca, de anul viitor, banii sa ajunga exact acolo unde trebuie. De primirea cererilor se ocupa o institutie nou infiintata, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, iar angajatii acesteia fac cu greu fata cererilor, in contextul in care toti agricultorii detinatori a minim un hectar vor sa primeasca ajutorul promis. La Braila, situatia este cu atit mai dificila cu cit APIA nu detine un spatiu corespunzator pentru desfasurarea activitatii. La ora actuala, cererile se primesc in doua birouri, a cite 40 de metri patrati, in care se inghesuie, in unele zile, citeva zeci de persoane odata. Conducerea APIA, Sucursala Braila, a facut inca de la inceputul anului demersuri pentru obtinerea unui spatiu mai de Doamne Ajuta, insa felul in care au inteles mai marii de la Bucuresti sa isi manifeste sprijinul este cel putin discutabil. Cei de la APIA au cerut, in disperare de cauza, citeva birouri de la etajul sediului Unitatii de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, de pe Sos. Rimnicu Sarat, a carei activitate s-a restrins mult in ultima perioada. Solicitarea a ajuns la Ministerul Agriculturii, a caror functionari au luat nota de ea si s-au apucat sa o rezolve. Asa se face ca, in urma cu citeva zile, APIA Braila a fost instiintata de emiterea Hotaririi de Guvern nr. 400 din 2007, prin care i se atribuia o cladire aflata in administrarea UARZ. Decizia guvernantilor nu a fost, insa, primita cu aplauze la Braila. Dimpotriva, conducerea APIA are obiectii serioase. "Spatiul care ni s-a dat este un fost centru de recoltare a spermei de la armasari si tauri. Cladirea se afla intr-un stadiu fizic complet necorespunzator pentru o activitate cu specific european, cum este este cea de centralizare a cererilor de sprijin financiar pentru agricultori", a declarat, ieri, la o sedinta a Colegiului Prefectural, Doina Jurubita, directroul APIA, Sucursala Braila. Aceasta a adaugat ca urmeaza ca o delegatie europeana sa verifice conditiile in care APIA isi desfasoara activitatea in toate judetele. "Daca nu corespundem, riscam sa se opreasca activitatea Centrului Local Braila", a precizat Jurubita. Subprefectul Mircea Fudulaiche a luat nota de obiectiile directorului APIA si i-a solicitat o noua intilnire, pentru astazi, la Prefectura, pentru gasirea unei solutii la aceasta problema.

Sediul APIA trebuie sa indeplineasca anumite conditii

Dupa cum ne-a explicat Doina Jurubita, Sucursala APIA Braila are in subordine cinci centre locale: Braila, Viziru, Movila Miresii, Faurei si Ciresu. "Probleme avem doar la Braila. In celelalte centre locale, avem tot sprijinul autoritatilor, care ne-au pus la dispozitie spatii pentru construirea de sedii in conformitate cu cerintele UE. Din cite ne-au informat sefii de la Bucuresti, aceste sedii vor fi facute dupa un proiect standard si vor cuprinde sali de asteptare, spatii de arhivare si spatii de desfasurare a activitatii de minim 300 mp". Ceea ce-si doreste in prezent conducerea APIA Braila, pentru centrul local din municipiu, este un spatiu provizoriu pentru desfasurarea activitatii in anul curent si un teren de 1.000 mp, pe care sa se construiasca viitorul sediu. "Cladirea care ni s-a dat in curtea UARZ vine cu un teren de 2.000 mp. Acesta trebuie degrevat de suprafata construita, ceea ce inseamna autorizatie de demolare, licitatie pentru constructor si alte aspecte ce necesita timp si bani. In acest fel riscam sa avem aceleasi probleme si la anul. De aceea, solicitam sa ni se acorde un teren de 1.000 mp, liber de constructii, pe care sa se poata veni cu modulul tip comandat la nivel national, despre care am inteles ca se poate pune destul de rapid pe pozitie", ne-a mai declarat directorul Jurubita.
De la inceputul anului in curs, la centrul local Braila s-au primit din partea fermierilor 2.862 cereri, dintr-un total preconizat de 3.304. La centrul Viziru s-au primit 5.234 cereri, din 6.657, la Movila Miresii 3.217, din 3.979, la Faurei 2.622, din 3.535, iar la Ciresu s-au centralizat 3.637, din 3.832. Angajatii APIA trebuie sa verifice in teren, prin masuratori, daca fermierii detin intr-adevar terenul specificat in cerere. Din acest motiv, conducerea APIA Romania intentioneaza sa achizitioneze 656 autoturisme, marca "Dacia" si "Hyundai", in cadrul unui contract in valoare de 7.2 milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro