Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a lansat ieri primul portal dedicat identificarii, evaluarii, planificarii si gestionarii fondului national de plante medicinale. Sistemul informatic integrat pentru identificarea, evaluarea, planificarea si gestionarea fondului national de plante medicinale, aromatice si tinctoriale, surse de materii prime pentru industria alimentara, farmaceutica si cosmetica a fost realizat in cadrul unui proiect, in valoare de 2,5 milioane de lei, ce a durat doi ani si a fost finantat de la bugetul de stat in cadrul Planului Sectorial al Ministerului Educatiei, prin ANCS. Sistemul informatic este disponibil la adresa
http://www.plante-medicinale.ro/. Utilizatorii pot gasi aici descrierea unui numar de 420 de specii de plante medicinale aromatice terapeutice, substantele continute, utilizarea lor, actiunile terapeutice, informatiile referitoare la cultivarea, recoltarea si procesarea lor, legislatia si institutiile cu atributii in domeniu. Cele 1.424 de substante chimice care se regasesc in speciile de plante medicinale, aromatice si tinctoriale sint prezentate sintetic printr-o fisa de substanta care contine denumirea, categoria din care face parte, numele chimic, formula, masa moleculara, formula structurala, actiunea terapeutica, importanta. Portalul nu reprezinta doar un instrument de informare si documentare complex si actualizat permanent, ci asigura si promovarea internationala a plantelor medicinale din Romania gratie interfetei in limba engleza.
Proiectul a fost executat de un consortiu format din Societatea Comerciala pentru Cercetare, Proiectare si Productie de Echipamente si Instalatii de Automatizare, in calitate de coordonator, Centrul National de Management Programe, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, S.C. Biotehnos, SN Plafar si Universitatea Romano - Americana.