• sancţiunea de 30.000 lei a fost aplicată în trimestrul IV al anului trecut • în bilanţul activităţii din acea perioadă, Garda de Mediu Brăila a mai menţionat o amendă de 20.000 lei, dată unei crescătorii piscicole care s-a apucat să crească sturioni fără a respecta în totalitate Convenţia internaţională de protecţie a speciilor protejate • cea mai mare amendă aplicată de comisarii de mediu brăileni anul trecut a fost de 100.000 lei, fiind încasată, la începutul anului, de o crescătorie de porci care funcţiona fără autorizaţie
În urma celor peste 120 de inspecţii efectuate în ultimul trimestru al anului trecut, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a găsit doar două nereguli majore, pe care le-a şi taxat cu sancţiuni contravenţionale substanţiale. Astfel, cea mai mare amendă a fost de 30.000 lei (300 milioane de lei vechi n.n.), fiind aplicată pentru desfăşurarea de activităţi de vânătoare pe un fond cinegetic, fără a deţine autorizaţie de mediu. Bilanţul activităţii pe trimestrul IV din 2018 ne-a fost pus la dispoziţie prin intermediului unui comunicat de presă al Gărzii de Mediu Brăila. Ca de obicei, date fiind prevederile legale în vigoare, nu se menţionează exact despre ce fond de vânătoare este vorba. Pe surse, am aflat doar că este vorba despre un fond din Insula Mare a Brăilei, administrat de o asociaţie privată din Bucureşti. Nu este vorba, deci, despre Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brăila.
Cea de-a doua sancţiune aplicată în ultima parte a anului trecut de comisarii de mediu brăileni a fost în valoare de 20.000 lei şi s-a dat pentru “neînregistrarea în registrul CITES, pentru o specie de sturioni, a unei societăţi comerciale care desfăşoară activităţi de acvacultură”. Concret, este vorba despre o crescătorie piscicolă din judeţul Brăila, care, prin omisiunea făcută, a încălcat Convenţia privind comerţul internaţional cu specii periclitate de faună şi floră sălbatică. De altfel, se pare că, dată fiind complexitatea şi dificultate activităţii de creştere a sturionilor într-o amenajare piscicolă, societatea respectivă ar fi renunţat între timp la această specie.
Potivit comunicatului de presă emis de CJGNM Braila, în trimestrul IV al anului 2018, comisariatul brăilean a efectuat un număr total de 124 inspecţii, dintre care 64 inspecţii planificate conform Planului anual de controale şi 60 inspecţii neplanificate.
În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate 23 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; 9 controale pentru verificarea respectării condiţiilor din actele de reglementare; 11 controale efectuate în urma sesizărilor şi reclamaţiilor ; 4 controale efectuate în urma autosesizărilor; 6 controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 1 control cu alte autorităţi; 3 controale pentru identificarea unor obiective noi; 3 controale pentru verificarea realizării măsurilor stabilite anterior.
Comisarii de mediu brăileni mai informează că, în trimestrul IV din 2018, pe raza judeţului nostru s-a produs o poluare accidentală minoră, cu amestec de ţiţei si apă de zăcământ, pe o suprafaţă de 50 metri pătraţi, în vecinatatea unei sonde de extracţie ţiţei. Accidentul a fost cauzat de spargerea unei conducte corodate, iar impactul asupra mediului a fost nesemnificativ, intervenindu-se imediat pentru remediere şi curăţarea suprafeţei afectate.
În trimestrul IV al anului trecut nu au fost înregistrate accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu apă, aer, sol, informează conducerea Gărzii de Mediu Brăila.
Pe tot parcursul anului 2018, comisarii de mediu au aplicat în total 23 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare însumată se ridică la 520.500 lei. Cea mai mare amendă, în valoare de 100.000 lei (un miliard de lei vechi n.n.), a fost încasată, în trimestrul I al anului trecut, de o societate specializată în creşterea porcilor, care funcţiona fără autorizaţie de mediu.