Timp de trei sferturi de ora, mii de braileni au urmarit si admirat evolutia ansamblului "Pandelasul". Solisti vocali, orchestra si dansatori au prezentat zece momente, in care conducerea muzicala a fost realizata de Constantin Oprea Vidica, iar prezentarea concertului a fost asigurata de Dumitru Corcan. Coregrafia i-a apartinut lui Marius Epure. Dupa melodia din deschidere, "La fintina-n Baragan", a urmat o suita coregrafica din Muntenia, un cintec interpretat de solistul Ionut Balaban - "Ce vazui pe Calmatui" si "Ce vazui pe Calmatui" cintat de solista Maria Margineanu. Cunoscutul rapsod Sandu Cotet a interpretat la fluier si cimpoi cintece populare, apoi dansatorii au jucat o alta suita coregrafica din zona Moldovei. Solista Ioana Manaila a cintat apoi melodia "Ca asa trec zilele mele", Niculina Mitria a interpretat "Culaies de la Mitoc", iar Nicusor Mocanescu a prezentat melodia "Frunzulita de cicoare". Finalul momentelor sustinute de "Pandelasul" a apartinut tot dansului, cind s-a jucat o suita coregrafica maramuresana.
Momentul culminant al primei seri l-a constituit concertul folcloric al Ansamblului "Ciocirlia", care a fost prezentat de actrita Doina Ghitescu. Orchestra Ansamblului Artistic "Ciocirlia", condusa de Marian Alexandru, a inceput cu un potpuriu muntenesc, dupa care solistul Nicolae Datcu a interpretat trei cintece muntenesti. Solista Cristina Gheorghiu a prezentat trei melodii moldovenesti, iar Pancirel Constandache a facut o demonstratie de virtuozitate la trompeta.
Parada instrumentistilor
Dupa un dans din Bucovina, Rodica Anghelescu a interpretat trei melodii si Oltenia si Banat, Elena Ionescu a cintat alte trei melodii oltenesti, iar Marin Ulici a demonstrat ce se poate face la tambal atunci cind esti talentat. A urmat din nou Rodica Anghelescu si cintecele sale din Banat, un dans din aceeasi zona, iar Maria Stroia a cintat trei melodii ardelenesti. Pechis Suchiu a interpretat apoi diferite melodii la clarinet, fluier si ocarina, Ionut Sidau a oferit o mostra de cintece maramuresene, moment urmat de un dans din Oas. La acordeon a cintat Gheorghe Pandelescu, iar Aneta Stan a cintat melodii din Dobrogea. In final, brailenii s-au bucurat de citeva momente de maiestrie artistica alaturi de naistul Gheorghe Dumitru, acompaniat de Orchestra Ansamblului Artistic "Ciocirlia".
Un mic litoral pe malul Dunarii
Datorita instalatiei de sonorizare foarte puternice, acordurile muzicii populare se puteau auzi la distante bune de la scena de pe Esplanada. Cei care nu tineau neaparat sa vada artistii si dansurile, ci numai sa se delecteze cu acordurile muzicii usoare, se puteau bucura de un mic si o bere rece pe faleza, sau isi puteau clati ochii la tarabele comerciantilor. La fel ca pe litoral, se putea bea bere, se puteau minca hamsii, mititei, floricele, vata de zahar. Doamnele isi puteau pierde vremea minunindu-se de pietrele semipretioase montate in argint, de cristalele neprelucrate, de zecile de modele de bratari, cercei, margele, din plastic sau din pietre semipretioase. Nici copiii nu au fost uitati, fiind aranjate standuri cu diferite jocuri, tombole, la care se puteau distra cei mici sau cei mari.
Dar cea mai mare afluenta de clienti era la terasa organizata de Consiliul Local al Tinerilor (CLT) cu sprijinul Primariei. Acolo, la mesele asezate in jurul unei scene nu mai aveai loc sa arunci un ac. Zeci de tineri stateau de vorba, la mese sau chiar in picioare daca nu gaseau loc, priveau Dunarea si ascultau muzica rap necenzurata, cintata live de tineri membri ai CLT.
Oalele si mastile au facut furori la Tirgul de Arta Populara
O mare afluenta de oameni a fost in prima seara si la Tirgul de Arta Populara. Mesterii au facut dovada ca ei sint chiar cei care lucrau obiectele respective, altii dadeau detalii despre obiectele vindute, bijuterii, obiecte de podoaba din piele, amulete. Mare efect asupra vizitatorilor au avut si mastile moldovenesti, oalele pentru gatit, in care doamnele isi propuneau negresit sa gateasca sarmale si chiar faceau schimb de retete. Mesterii erau destul multumiti de cum mergeau vinzarile, mai ales ca unii dintre ei erau pentru prima data la Braila si renuntasera la alte tirguri consacrate pentru a veni aici. De asemenea, s-au aratat multumiti si de modul de organizare, de masa si cazarea asigurata, si promiteau ca vor mai veni. Tirgul de Arta Populara a fost organizat de Primaria Municipiului impreuna cu Centrul de Creatie, care a facut demersurile necesare pentru aducerea mesterilor populari din intreaga tara la Braila.