Mergi la conţinutul principal

Focare de pestă porcină, pe cale a fi stinse la Brăila, chiar înaintea Crăciunului

* din 16 focare existente la ora actuală, 14 au aproape finalizate procedurile de eliminare a virusului * odată cu ridicarea restricțiilor va putea fi reluată comercializarea porcilor și a cărnii de porc în localitățile unde există focarele respective * veterinarii atrag atenția că brăilenii care sacrifică porci în această perioadă trebuie neapărat să facă examenul trichineloscopic al cărnii

 

La nivelul județului Brăila sunt în prezent 16 focare active de pestă procină africană, dintre care unul la o persoană juridică, mai exact la ferma de porci a Penitenciarului Brăila, iar restul la nivelul unor gospodării individuale din mai multe localități. Ultimul focar luat în evidență este într-o gospodărie din orașul Ianca. În rest, mai sunt 8 focare în comuna Mărașu, două în Tătaru, două în municipiul Brăila și câte unul în gospodării din localitățile Cuza Vodă, Cazasu și Frecăței. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Brăila ne-au informat că, în afară de focarul de la ferma Penitenciarului, unde încă sunt în curs procedurile de dezinfecție, și focarul consemnat în urmă cu doar câteva zile la Ianca, toate celelalte 14 sunt aproape stinse, restricțiile urmând a fi ridicate cel târziu săptămâna viitoare. Asta înseamnă că toți porcii aflați în gospodăriile unde au fost declarat focar de pestă au fost eutanasiați, spațiul a fost dezinfectat, iar virusul nu mai apare în probele nou prelevate.

După cum se știe, în localitățile unde există focare și pe o rază de 13 kilometri în jurul acestora sunt interzise transportul și comercializarea porcilor vii, a cărnii sau a produselor din carne de porc. În localitățile respective, sacrificarea porcilor este permisă doar pentru consumul familial.

Cu sau fără restricții, mulți brăileni care au crescut porci pentru Crăciun se pregătesc în prezent să îi sacrifice, conform tradițiilor. În acest context, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila reamintește că este neapărat necesarea testarea cărnii înainte de a fi consumată, pentru a preveni riscul apariției trichinelozei, o boală provocată de un parazit foarte periculos.

”Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod «Trichinella spiralis», care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.  Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs) ce conține larve vii sau chisturi viabile.  La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.   Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale (la pleoape) și faciale (la față), însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie”, informează DSVSA Brăila.   

Brăilenii care sacrifică porci în această perioadă trebuie să testeze carnea, pentru a se asigura că nu există niciun risc. Examinările trichineloscopice se pot face la laboratorul de la sediul DSVSA, din cartierul Vidin, la Circumscripția Oficială situată vizavi de Piața Mare, la Stațiunea de control alimente din incinta Halei Mari sau la fiecare Circumscripție Sanitar - Veterinară concesionată de pe raza localităților din județ. Tariful examinării este 24,99 lei, pentru carnea de porc domestic, și 48,79 lei pentru carnea de porc mistreț. Cetăţenii vor prezenta pentru analiza maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro