* reprezentanții DSVSA avertizează crescătorii privați să nu ignore pericolul * în prezent sunt confirmate 21 de focare în gospodăriile populației și 4 în unități comerciale specializate în creșterea porcilor
Au trecut mai mult de trei ani de la apariția primului focar de pestă porcină africană pe teritoriul județului Brăila, iar problema este departe de a fi rezolvată. Deși au fost perioade când nu am mai avut niciun caz în județ, focarele au continuat să reapară, atât în gospodăriile populației cât și în fermele specializate în creșterea porcilor. În prezent, numărul cazurilor a început din nou să crească vertiginos, fiind nu mai puțin de 21 de focare active în gospodăriile populației și 4 în unități comerciale. Ultimul focar a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Bordei Verde, în data de 2 noiembrie. Dată fiind această situație, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila a emis un comunicat de presă în care precizează că se monitorizează în permanență circulația animalelor, în special al suinelor, atât din exploatații comerciale cât și din gospodăriile nonprofesionale, prin medicii veterinari de liberă practică din comune și medicii veterinari oficiali prin acțiuni de controale în exploatații și controale în trafic la mijloacele de transport animale vii.
”Precizăm că rămân în vigoare restricțiile în ceea ce privește circulația suinelor de pe raza localităților incluse în zone infectate/afectate datorită evoluției cazurilor de Pestă porcină africană la mistreți. Având în vedere specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu există vaccin, respectarea unor măsuri minime de biosecuritate este una dintre cele mai importante modalități de prevenire. Deși exploatațiile comerciale respectă cerințele de trasabilitate și biosecuritate, cele mai recente focare au apărut în cazul acestor unități atunci când se aflau în zona de restricție, ca urmare a vecinătății lor cu focare din gospodăriile populației. Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane”, se precizează în comunicatul de presă semnat de directorul DSVSA Brăila, Marian Arsene.
Reprezentanții DSVSA reamintesc că atât timp cât se vor mai confirma focare PPA este interzisă creșterea porcinelor în spații deschise, în exploatații în aer liber, deoarece s-a dovedit că există un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu animalele sălbatice. ”Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor la nivelul județului Brăila, își concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite și aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancționare drastice. Contextul actual al evoluției pestei porcine africane (PPA) în România și implicit în județul Brăila, impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pe această cale solicităm tuturor proprietarilor de animale să anunțe de urgență medicul veterinar de liberă practică sau D.S.V.S.A Brăila, în situația apariției oricărei suspiciuni de boală la animalele deținute, precum și înștiințarea medicului veterinar de liberă practică de orice eveniment cu privire la achiziția de noi animale, vânzare de animale, naștere de animale, pentru identificarea acestora, înregistrarea lor în baza de date pe codul de exploatație al proprietarului și pentru eliberarea de documente de mișcare în conformitate cu prevederile legale”, se mai precizează în comunicatul DSVSA.