Mergi la conţinutul principal

Focar de pestă porcină confirmat lângă cea mai mare fermă de porci din judeţul Brăila

• autorităţile veterinare au început de urgenţă eutanasierea tuturor porcilor crescuţi în gospodăriile din Gropeni, după ce focare de boală au fost confirmate în această localitate, în vecinătatea căreia se află complexul cu 140.000 de exemplare al unei firme private • în zilele următoare, eutanasierile vor începe şi în Tichileşti, localitate aflată la mai puţin de 10 km de Gropeni, lângă care se află, de asemenea, o fermă de porci, cu circa 40.000 de exemplare

 

Trei focare de pestă porcină au fost confirmate pe teritoriul administrativ al comunei Gropeni, mai exact în zona dig-mal de lângă Dunăre, unde erau crescuţi câţiva porci în semilibertate. După cum se ştie, lângă Gropeni se află unul dintre cele mai mari complexe de creştere a porcilor din România, cu un efectiv de circa 140.000 de capete. În acest context, autorităţile veterinare au început de ieri operaţiunea de eutanasiere a tuturor porcilor din gospodăriile populaţiei, de pe raza localităţii Gropeni. În zilele următoare, astfel de eutanasieri se vor face şi în Tichileşti, comună aflată la mai puţin de 10 kilometri de Gropeni, în zona de supraveghere. După cum se ştie, şi la Tichileşti funcţionează o fermă de creştere a porcilor, cu un efectiv de circa 40.000 de capete, obiectiv economic ce trebuie protejat cu prioritate de pesta porcină africană. “Acţiunile Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila sunt întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a limita extinderea lor. DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurile ce se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei care reprezintă autoritatea sanitar-veterinară brăileană.

“Am început astăzi (ieri n.n.) la Gropeni operaţiunile de eutanasiere preventivă, iar după 2 - 3 zile vom intra şi în Tichileşti, în funcţie de cât de repede vor fi finalizate acţiunile derulate în alte localităţi unde s-au confirmat focare de pestă porcină africană”, ne-a declarat, ieri, directorul Direcţiei Santitar Veterinare (DSV) Brăila, Gicu Drăgan.

DSVSA informează că, la ora actuală, se acţionează pe raza judeţului Brăila cu şapte echipe formate din veterinari şi militari, care efectuează uciderea preventivă a porcinelor din sectorul gospodăriilor populaţiei. Recent, în localitatea Valea Cânepii acţiunea a fost finalizată. În Insula Mare a Brăilei, ultimele localităţi unde s-a terminat uciderea porcilor din gospodării şi micile exploataţii zootehnice au fost Frecăţei, Băndoiu, Măraşu şi Măgureni, acţiunea continuând în Ţăcău şi Plopi. Pe malul celălalt al Dunării, în localitatea Cuza Vodă din comuna Stăncuţa operaţiunile sunt în într-un stadiu avansat, în timp ce la Gropeni şi Însurăţei abia au început.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 23 de focare de boală şi au fost ucişi 15.695 de porci. Pentru toţi aceştia urmează ca proprietarii să primească despăgubiri de la stat. Conducerea DSVSA ne-a informat în repetate rânduri că porcii eutanasiaţi sunt evaluaţi de o comisie formată la nivel de Prefectură, iar despăgubirile se acordă în funcţie de anumite criterii (vârstă, greutate, rasă etc). În unele localităţi oamenii au reclamat, însă, că evaluările se fac “din burtă” fără ca acea comisie să meargă efectiv la faţa locului. Astfel de probleme au fost la Valea Cânepii, unde crescătorii de porci au refuzat timp de câteva zile să permită accesul echipelor de eutanasiere în curţile lor. Până la urmă, după ce au fost inclusiv ameninţaţi că riscă să fie acuzaţi că au contribuit la răspândirea pestei porcine, cetăţenii din Valea Cânepii au acceptat să le fie eutanasiaţi porcii, dar doar după ce s-au asigurat că dosarele de despăgubire sunt întocmite temeinic.

Până în prezent, în judeţul Brăila s-au finalizat evaluările pentru doar 1.455 de porci, din totalul de 15.695 ucişi. Cele 1.455 de exemplare au fost extrase dintr-un număr de 262 de gospodării, iar valoarea lor totală a fost calculată la 1.779.402 lei. Banii urmează să fie viraţi în contul proprietarilor care trebuie despăgubiţi, în perioada următoare. Nu se precizează când anume se va întâmpla acest lucru.

Până acum, pesta porcină africană s-a manifestat pe raza comunelor Măraşu şi Frecăţei din Insula Mare, iar în zona de terasă a judeţului Brăila, în comunele Berteştii de Jos, Stăncuţa, Viziru, Gropeni şi în oraşul Însurăţei, însă uciderile preventive s-au făcut şi în localităţi unde nu au fost confirmate focare, dar care se află în zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate, cum ar fi Valea Cânepii, Tufeşti sau Tichileşti.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro