"Credem ca aici virusul este de o patogenitate mai scazuta "
Primarul localitatii, Neculai Manole, ne-a spus ca activitatea de ardere a pasarilor se va desfasura doar pe o portiune din comuna, si nu peste tot: "Este vorba despre un sector marginal, catre partea de est a localitatii Zavoaia, unde se actioneaza, orientat catre satul Dudescu. Sint in numar de 40-50 de gospodarii, cu un efectiv de circa 1800-1900 de pasari. Am luat masuri ca zona respectiva sa fie inchisa, s-au pus bariere, si practic, in aceasta zona nu se va mai circula. Bineinteles, va ramine sub supravegherea noastra, a inspectorilor sanitar-veterinari, pentru celelalte masuri preventive. Probleme nu sint cu populatia, oamenii inteleg situatia, in plus, ei s-au dus sa se vaccineze si sper ca de aici inainte sa nu mai avem asemena necazuri, care apasa asupra localnicilor".
La dispensarul din localitate, se afla, ieri, dr. Delia Risnoveanu, care coordona activitatea de vaccinare a satenilor: "Pina la acest moment am vaccinat 230 de persoane, la o echipa si peste 200, la cealalta echipa si continuam vaccinarea in comuna, pina vor fi vaccinati toti locuitorii. Vot fi vaccinati toti, incepind cu virsta de 3 ani, cu exceptia celor care sint alergici la vaccin si a femeilor gravide, se discuta de la caz, la caz. In total, comuna inregistreaza peste 2.500 de locuitori, si noi speram sa vaccinam cel putin 2.000, in urmatoarele zile". Unii dintre satenii care-si vedeau pasarile omorite, in timp cei de pe ulita vecina scapau cu fata curata, aveau si o explicatie proprie, referitoare la aceasta "discriminare": "Probabil vor sa faca economie la despagubiri, ca una este sa omori 2000 de pasari si sa dai banii oamenilor, si alta, sa platesti 20.000 de pasari".
Intrebat fiind de ce se omoara numai pasarile din gospodariile din estul comunei, si nu toate, dr. Gicu Dragan, cel care coordona activitatile sanitar-veterinare in Zavoaia, ne-a explicat: "Au aparut in patru gospodarii suspiciuni de gripa aviara, si atunci am luat masura numai pentru acest focar si doar pasarile din zona respectiva au fost prinse si eutanasiate, pina vom avea rezultatul final. Medicii de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala sint in cealalta parte a satului si acolo unde avem suspiciuni de pasari bolnave se recolteaza probe imediat, avem rezultatul pe loc, ca sa nu omorim toate pasarile".
O alta explicatie, privind aceasta procedura inedita de lucru, total diferita de cele standard, aplicate in cazul celorlalte patru focare de gripa aviara din judet, am obtinut-o de la sefa Directiei Sanitar-Veterinare. "Am stins focarul primar, respectiv am ucis si incinerat circa 1.583 de pasari din 45 de gospodarii invecinate cu gospodariile in care a fost confirmat virusul. Este un focar izolat, intr-o margine de sat, si credem ca aici virusul este de o patogenitate mai scazuta pentru ca in restul comunei nu avem mortalitati. Oricum, avem specialisti la fata locului care supravegheaza si recolteaza probe. Probele sint gata in trei ore si in functie de buletinele de analiza pe care le primim actionam in consecinta. Nu este exclus sa ne extindem pe o raza mai mare sau chiar la intreaga comuna, dar la acest moment nu intra in calcul asa ceva. Localitatea este in carantina de gradul I", a precizat Liliana Stefanu, directorul DSVSA Braila.
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a anuntat, la rindu-i, ca
datorita existentei posibilitatii efectuarii unui test rapid, intrat de
curind In supravegherea bolii, testele pot fi efectuate chiar In curtile
oamenilor, la fata locului. Astfel, monitorizarea bolii poate fi realizata In asa fel Incit la cele mai mici semne sa se poata interveni imediat.
In timp ce autoritatile iau masuri pentru prevenirea extinderii gripei aviare, la numai 8 km de Zavoaia, la Insuratei, am gasit ieri o multime de pasari lasate libere, in ulita, sau chiar la drumul principal, chiar la intrarea dinspre Braila. Satenii cu care am discutat sustin ca au fost informati despre faptul ca este interzis acest lucru, ba chiar s-au aratat indignati ca, in conditiile in care focarul de gripa este atit de aproape, unii dintre concetatenii lor sint atit de imprudenti. "Este ceva de speriat, cit de inconstienti pot fi unii. Si eu am pasari, dar le tin inchise in curte, mai ales acum, de cind cu gripa aviara. Din cauza unora ca astia, care nu-si pazesc pasarile, ar putea ajunge boala si la noi in localitate. Nu stiu de ce nu se iau masuri cu astia, ca din cauza lor ar putea sa ne omoere pasarile noastre", ne-a declarat o femeie. "La noi a venit tehnicianul veterinar si ne-a spus sa nu le mai lasam libere, sa le tinem inchise, ca s-ar putea sa se imbolnaveasca si sa le arda. Eu nu stiu ale cui sint acestea din drum, nu sint ale mele, ca eu le tin inchise. Poate ale vecinei, ca vedeti ce gard rupt are, poate au iesit pe acolo", ne-a spus un barbat.
Autoritatile anunta ca, daca va mai fi confirmat vreun caz de gripa aviara, se va continua cu prinderea si uciderea pasarilor.