"Foarte multi supravietuitori au fost afectati de depresie" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Foarte multi supravietuitori au fost afectati de depresie"

Ziua Holocaustului in Romania a fost sarbatorita, ieri, la Grupul Scolar "C. D. Nenitescu" in cadrul unui simpozion la care au participat profesori din mai multe scoli. Actiunea a debutat cu alocutiunea profesoarei Adriana Dumitrescu, directorul Scolii "C. S. Aldea", care a vorbit despre importanta comemorarii acestor atrocitati si despre strania coincidenta ca anul acesta chiar pe 9 octombrie este Yom Kipur, Ziua Ispasirii la evrei. Adriana Dumitrescu a vorbit despre pogromul de la Bucuresti si de la Iasi din 1941, si despre cum s-au descurcat evreii ramasi in viata dupa razboi, cind au infruntat regimul comunist, subliniind faptul ca momentul comemorarii Holocaustului are in primul rind o latura profund educativa. Elevii au ascultat si citeva fragmente din cartea Soniei Palti, o supravietuitoare a Holocaustului, care a fost deportata atunci cind avea numai 14 ani. "Prejudecatile nu duc la nimic bun. Sa nu fii tolerant cu cei de alta religie este un lucru foarte periculos. Trebuie sa stim sa-i acceptam pe cei din jurul nostru si sa luam tot ce e bun din ce ne inconjoara", a spus prof. Adriana Dumitrescu.
Profesoara Cristina Cursaru a prezentat fotografii si documente despre evreii care au luptat pentru Germania in primul razboi mondial, pentru a demonstra absurditatea celor intimplate in cel de-al doilea razboi mondial, cind intoleranta a fost ridicata la rang de politica de stat. Elevii au putut vedea si imagini din ghetoul din Varsovia si li s-a evidentiat faptul ca desi evreii indurau suferinte fizice greu de suportat, gaseau puterea pentru a continua viata spirituala si culturala. Din imagini se putea observa cita atentie se acorda copiilor in ghetou, educarii acestora, desi viitorul lor era incert. Din 8.000 de copii, au supravietuit doar 474.
Profesoara Lidia Buzea a vorbit in final despre situatia de dupa razboi a victimelor Holocaustului, despre povara libertatii si despre faptul ca desi au fost eliberati, evreii tot nu se simteau liberi. "Foarte multi supravietuitori au fost afectati de depresie si de un puternic sentiment de invinovatire pentru ca incercau tot timpul sa inteleaga ce li s-a intimplat", a explicat profesoara Lidia Buzea de la Liceul D.P. Perpessicius. Au fost prezentate si citeva marturii ale unor supravietuitori care au povestit cum s-au descurcat dupa razboi, intre care si marturia scriitorului Primo Levi, prezentata in cartea "Cei inecati si cei salvati". In final, elevii si profesorii au putut vedea fisele pe care le-au completat supravietuitorii pentru a-si gasi rudele ramase in viata. Intre anii '55 - '57 s-a derulat o campanie de stringere a numelor celor care au spuravietuit, ajungindu-se la 800.000 de nume. Aceasta operatiune a continuat, astfel incit astazi s-a ajuns la trei milioane de nume, toti sperind inca sa-si gaseasca rudele in viata. La eveniment a mai participat inspectorul Romeo Mocanu, directorul Grupului Scolar. "C. D. Nenitescu" Mioara Gurau, si prof. Octavian Osanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro