Flăcări în noapte, lângă canalul de la Comăneasca, “raiul” pescarilor amatori brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Flăcări în noapte, lângă canalul de la Comăneasca, “raiul” pescarilor amatori brăileni

• incendiul a fost provocat intenţionat, însă vinovaţii n-au fost identificaţi deocamdată • pompierii brăileni, ajutaţi de voluntarii din comuna Tudor Vladimirescu, au muncit până târziu în noapte pentru a lichida toate focarele • focul s-a întins pe nu mai puţin de 100 de hectare şi i-a băgat în sperieţi pe localnicii din satele apropiate, Scorţaru Vechi şi Comăneasca • din fericire, nu au fost victime şi nu s-au produs nici pagube economice însemnate

 

Un puternic incendiu de vegetaţie a izbucnit, în seara zilei de joi, 6 septembrie, începând cu ora 21.00, pe Valea Encii de pe teritoriul administrativ al comunei Tudor Vladimirescu. Mai exact, flăcările s-au manifestat în zona canalului de irigaţii de lângă satul Comăneasca frecventat de o mulţime de pescari amatori din Brăila şi chiar din alte judeţe. Canalul este situat între localităţile Scorţaru Vechi şi Comăneasca, iar flăcările înalte de câţiva metri care luminau până departe în noapte i-au impacientat pe locuitorii celor două sate. “M-a sunat lumea să mă întrebe ce se întâmplă. Le era frică să nu ajungă focul la casele lor, dar nu era niciun pericol, pentru că toată zona e împânzită de canale de irigaţii, deci n-au cum să se propage flăcările până în sat. Oricum, ne-a dat ceva de furcă incendiul ăsta. Pe lângă cele trei maşini de pompieri, am intervenit şi noi, cu serviciul voluntar din comună. Am venit inclusiv cu tractoare, pentru a trage brazde, ca să localizăm focarele. Am stat până la ora 2.00 dimineaţa pe câmp. Este a doua oară, în două săptămâni, când se pune foc în acea zonă. Nu ştiu cine or fi ăştia care fac aşa ceva. Bănuiesc eu pe unii care vor să vâneze pe acolo, dar nu pot spune cu certitudine că ei sunt vinovaţi”, ne-a declarat primarul comunei Tudor Vladimirescu, Constantin Vasile. Acesta ne-a precizat că incendiul nu a produs pagube materiale, deoarece nu s-a extins şi la culturile agricole cele mai apropiate, manifestându-se doar pe un teren neproductiv, unde se află numai papură, ţipirig şi stuf.

Subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru limitarea şi lichidarea incendiului de vegetaţie uscată de lângă Comăneasca. Pompierii au stabilit că împrejurările care au dus la producerea incendiilor au fost crearea intenţionată sau din culpă a condiţiilor pentru generarea incendiului. Cu alte cuvinte, focul a fost provocat intenţionat, de una sau mai multe persoane rămase deocamdată neidentificate. A ars vegetaţia uscată şi stuf pe o suprafaţă de circa 100 ha.

În luna august, subunităţile de intervenţie ale ISU Brăila au intervenit pentru stingerea a 27 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer, în localităţile Brăila, Însurăţei, Chiscani, Cireşu, Gropeni, Măxineni, Movila Miresii, Mircea Vodă, Salcia Tudor şi Şuteşti. Au ars vegetaţie uscată şi gunoi menajer pe o suprafaţă totală de aproximativ 27,61 ha.

 

Sfaturi de la pompieri

În scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor, ISU Brăila, reaminteşte populaţiei măsurile ce trebuie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

Arderile se vor executa numai pe  timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt.

Pentru arderea vegetaţiei uscate (plantele cu rădăcină în pământ care s-au uscat şi care nu se mai utilizează în sistemul economic) şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri:

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

- supravegherea permanentă a copiilor;

- fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro