Mergi la conţinutul principal

Firmele specializate in colectarea deseurilor de electronice si electrocasnice au probleme cu prelucrarea acestora

Situatie paradoxala in ceea ce priveste activitatea de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice. Desi una dintre prevederile pe care Romania trebuie sa le respecte odata cu aderarea la Uniunea Europeana consta in existenta unor centre specializate in colectarea de astfel de deseuri, totusi autoritatile nu s-au gindit si la faptul ca firmele autorizate sa le prelucreze, dupa colectare, sint destul de putine si localizate mai mult in centrul si in vestul tarii, la distante foarte mari. In aceasta situatie neplacuta se gasesc si firmele care se ocupa cu colectarea deseurilor de acest gen din Braila. Din informatiile oferite de viceprimarul Lucian Tilea, cel putin una dintre firmele brailene avizate sa faca acest lucru are probleme, deoarece a strins destul de multe deseuri, le-a dezmembrat si sortat conform normelor in vigoare, insa nu are unde sa le duca, pentru prelucrare, undeva in apropiere: "Cea mai apropiata fabrica care se ocupa cu asa ceva e la Timisoara. Mai sint si altele, dar nu prelucreaza decit anumite tipuri de deseuri. Adica unele numai plasticul rezultat din dezmembrare, altele numai sticla, altele numai fierul... si tot asa. Nu este rentabil sa fugi de colo-colo prin tara. Pai costurile de transport sint enorme. Bine ca autoritatile s-au gindit sa impuna niste norme, dar nu au luat in calcul si daca exista posibilitatea materiala si fizica de a le respecta in totalitate. Nu mi se pare corect asta. Se fac legi la foc automat si apoi nu mai conteaza daca oamenii au cum sa le respecte".
Acesta a mai adaugat ca, din punctul de vedere al Garzii de Mediu, acest organism este acoperit deoarece centre s-au infiintat conform legii si deseurile sint colectate: "Insa nu se intreaba nimeni unde o sa duca oamenii astia deseurile. Bine, una dintre firme are autorizatie si pentru prelucrare, insa e de abia la inceput, mai dureaza pina isi va construi tot ce trebuie pentru asa ceva. Pina atunci, ce fac?".
Amintim ca, dupa cum ne-a explicat recent Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila, tara noastra si-a luat angajamentul ca, pina la sfirsitul anului in curs, sa avem colectate 2 kg de astfel de deseuri pe cap de locuitor. Din pacate, in Braila aceasta prevedere este departe de a fi pusa in practica. Un control efectuat de Garda de Mediu, in prima jumatate a acestei luni, a relevat faptul ca in municipiul nostru exista un singur depozit de deseuri electronice si electrocasnice in functiune. Acesta apartine firmei "Chimar Com" SRL si avea in custodie, la sfirsitul lunii octombrie, aproximativ 200 de produse - in general frigidere si masini de spalat vechi. Interesul brailenilor pentru colectarea selectiva a deseurilor ramine cu toate acestea destul de redus, oamenii preferind sa valorifice frigiderele vechi ca fier vechi desi dezmembrarea unor astfel de produse, ce contin diverse substante toxice, ar trebui facuta doar de firme specializate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro