• întârzierile mari la ridicarea gunoaielor pe sectorul său de activitate a determinat Primăria să solicite celorlalţi doi operatori - “Eco” şi RER - să îi facă treaba • primarul Marian Dragomir spune că “Braicata” întâmpină dificultăţi financiare la nivel naţional, nu doar în Brăila, şi nu exclude posibilitatea de a se ajunge la insolvenţă sau faliment • în acest context, sectorul “Braicata” ar trebui acoperit permanent de “Eco” şi RER, iar cele două firme ar face cu greu faţă volumului mare de muncă • reprezentanţii “Braicata” dau, însă, asigurări că lucrurile nu stau chiar atât de rău • “Întârzierile au fost cauzate de defectarea câtorva utilaje. Au fost aduse maşini din alte judeţe, iar situaţia va reintra în normal”, spune managerul de comunicare Mihai Stana, care a respins categoric posibilitatea insolvenţei
În ultimele zile, pe sectorul de activitate al firmei “Braicata” s-au înregistrat întârzieri mari la ridicarea gunoiului. Brăilenii afectaţi de această stare de fapt au fost, evident, nemulţumiţi, iar problema a fost abordată şi în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Local Municipal, unde consilierul independent Lucian Căprariu a solicitat informaţii despre situaţia în care se află acest operator de salubritate. Primarul Marian Dragomir a recunoscut că există probleme mari pe sectorul “Braicata” şi a făcut o prezentare destul de critică a firmei respective, menţionând faptul că a fost amendată pentru modul defectuos în care şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în ultima perioadă. Primarul a vorbit inclusiv despre posibilitatea “Braicata” să intre în insolvenţă, dat fiind felul cum se prezintă lucrurile la ora actuală. Într-o astfel de situaţie, ceilalţi doi operatori de salubritate care activează în municipiu, RER şi “Eco”, ar trebui să preia şi sectorul acestei firme, ceea ce ar îngreuna mult activitatea de salubritate pe plan local, cel puţin până când cele două firme vor reuşi să îşi suplimenteze numărul de utilaje pentru a putea face faţă volumului mare de muncă.
“Societatea Braicata, o societate privată, are o problemă foarte mare de lichidităţi. Nu a plătit salariile angajaţilor. Are popriri pe conturi de la ANAF şi de la o altă societate comercială dintr-un judeţ învecinat. Braicata este o societate care nu are sediul în Municipiul Brăila. Proprirea nu are legătură cu Municipiul Brăila, ci cu activitatea prestată de dânşii sau, mai bine zis, cu lipsa activităţii la nivel naţional. Au primit amenzi în ultimele două zile. Cred că s-au dat două sau trei amenzi în mod consecutiv. Astăzi au intrat cei de la Eco şi RER pe sectorul lor. La un moment dat va trebui să compensăm această societate prin prezenţa celorlalte două societăţi, dacă dânşii nu îşi revin. De cele mai multe ori, în astfel de cazuri nu avem ce să facem. Este vorba de societăţi private care au probleme financiare sau posibile probleme de insolvenţă. Nu vreau să spun mai multe lucruri deoarece este o societate privată, nu are legătură cu Primăria Municipiului Brăila, dar lipsa activităţii ei ne afectează pe noi toţi. Consider că dotarea societăţii Eco cu cele cinci maşini venite în cursul acestei luni ar fi fost foarte benefică pe sectorul Eco, dar iată că sunt forţaţi şi ei şi cei de la RER să mai analizeze variante de maşini noi pentru a suplini sectorul Braicata în cazul în care aceştia nu îşi revin. Dacă cumva, prin absurd sau din motive independente de voinţa noastră, se vor îndrepta către insolvenţă sau faliment, atunci va trebui prin CLM să reanalizăm sectoarele societăţilor şi RER şi Eco să intre pe sectorul Braicata, dacă aceştia nu vor mai putea să îşi onoreze contractele”, a declarat primarul Dragomir.
Cert este că ieri, Primăria a dat dispoziţie către RER şi “Eco” să ridice deşeurile de pe sectorul “Braicata”, iar cele două firme s-au conformat. “Noi am acţionat cumva în prelungirea sectorului nostru, mai exact între Calea Călăraşilor şi strada 1 Decembrie 1918, de la bulevardul Dorobanţi spre Centru. Am intrat inclusiv în zona centrală, pe străzile din spatele Tribunalului - Orientului, Malului şi aşa mai departe - acolo unde ni s-a solicitat de Primărie să intervenim. Solicitarea a fost pentru două zile şi putem face faţă fără probleme, cu utilajele şi angajaţii de care dispunem la ora actuală. Dacă situaţia se va prelungi şi va fi nevoie să acţionăm şi pe acest sector pe un termen mai lung, va trebui să angajăm mai mulţi servanţi pentru autospeciale. Maşini avem suficiente, şoferi la fel, însă servanţi ne mai trebuie pentru a putea face faţă volumului mai mare de muncă. Deja s-au făcut câteva angajări, cu oameni veniţi chiar de la Braicata”, ne-a declarat Ionuţ Pisică, directorul “Eco” SA, societatea de salubrizare din subordinea Consiliului Local Municipal.
Sancţiunile la care s-a referit primarul Dragomir în cadrul şedinţei CLM au fost două la număr, ambele în valoare de 2.500 lei. Potrivit directorului Poliţiei Locale Brăila, Georgică Tănase, prima amendă a fost aplicată deoarece în data de 26 februarie, firma “Braicata” nu şi-a îndeplinit obligaţia de a ridica deşeurile de la abonaţii de pe strada Mihai Eminescu, iar cea de-a doua deoarece pe 27 februarie, nu au fost ridicate deşeurile din cartierele Radu Negru şi Viziru.
Reprezentanţii “Braicata” dau asigurări că lucrurile vor reveni la normal
În ciuda faptului că Primăria le-a solicitat celorlalţi doi operatori de salubritate să intre pe sectorul său pentru a ridica deşeurile nestrânse de câteva zile, firma “Braicata” susţine că situaţia nu e chiar atât de rea şi că în niciun caz nu se pune problema de intrare în insolvenţă şi încetare a activităţii. Mihai Stana, managerul de comunicare “Braicata” la nivel naţional, ne-a declarat că întârzierile la ridicarea gunoiului din municipiul Brăila au fost cauzate de defecţiunea câtorva utilaje şi de faptul că service-ul unde au fost duse acestea nu a finalizat reparaţiile la termenul la care s-a angajat să o facă. “S-au defectat câteva utilaje şi nu au fost reparate la timp, motiv pentru care au apărut câteva întârzieri în activitate, însă astăzi (ieri n.n.) s-au luat măsuri pentru recuperarea restanţelor. Au fost trimise utilaje din alte judeţe, astfel încât Braicata Brăila a avut la dispoziţie, de dimineaţă, un număr de 10 maşini, cu care s-a intrat pe sector încă de la ora 5.00. Eu nu ştiu să fi trimis Primăria alţi operatori de salubritate pe sectorul nostru, dar dacă s-a întâmplat acest lucru ar fi o încălcarea a termenilor contractuali. În niciun caz nu se pune problema de insolvenţă a firmei Braicata. Noi avem activitate în mai multe judeţe, contractăm lucrări în continuare, iar activitatea merge mai departe. Lucrurile la Brăila sunt în curs de rezolvare. Au fost plătite salariile restante ale angajaţilor care nu au plecat între timp la alte firme. Din câte ştiu, unii au plecat la societatea din subordinea Primăriei (Eco n.n.) care a oferit salarii mai mari. Noi lucrăm pentru rezolvarea problemelor. Avem de încasat bani de la Primărie, s-au făcut demersuri pentru schimbarea tarifelor. Nu se pune problema încetării activităţii”, ne-a declarat managerul de comunicare Mihai Stana, precizând că va reveni cu o informare mai amplă despre situaţia exactă a “Braicata” Brăila şi măsurile care se iau pentru rezolvarea problemelor existente.