Firma in pierdere si pe lista neagra a Finantelor
"Drept pentru care am trimis in localitatea Ianca, locul in care isi desfasoara activitatea agentul economic, o echipa formata din doi inspectori de munca. La data controlului nu au fost depistate multe persoane care lucrau fara forme legale insa, in urma analizarii documentelor angajatorului, precum si a documentelor noastre, s-a constatat ca in, perioada de 7 luni de la deschiderea activitatii acestui agent economic in locatia din Ianca, acesta a folosit 46 de persoane fara a le intocmi documente de evidenta a muncii. Initial, persoana juridica verificata a refuzat sa ne prezinte documentele, drept pentru care a fost sanctionata si pentru aceasta abatere", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila Dumitru Vaduva. Asa cum a explicat sursa citata, valoarea totala a amenzilor aplicate in cazul angajatorului prins in abatere s-a cifrat la 765 milioane lei din care 690 milioane lei vechi numai pentru munca la negru. Important de mentionat este ca potrivit Codului Muncii, valoarea maxima a amenzilor aplicate in cazul unui singur angajator este de 1 miliard de lei vechi.
"Practic cele 46 de persoane au lucrat fara forme legale in perioade cuprinse intre 5 zile si 3 luni, in cele 7 luni de la deschiderea activitatii in locatia din Ianca. S-a aplicat sanctiunea de 15 milioane lei vechi pentru fiecare persoana depistata, sume la care s-au adaugat sanctiunile pentru refuzul de a pune la dispozitia inspectorilor de munca documentele de evidenta a muncii - 45 milioane lei - si pentru nedepunerea la ITM a documentelor de calcul a drepturilor salariale - 30 milioane lei. In total 765 milioane lei", a mai precizat sursa citata, adaugind ca aceasta este cea mai mare sanctiune aplicata de catre ITM Braila unui singur angajator, in ultimii ani. "Suspiciuni in ceea ce priveste existenta unor situatii asemanatoare si la alti angajatori din Braila exista si de aceea noi efectuam foarte multe controale pentru a contracara acest fenomen", a mai spus Vaduva.
Intrebat care este numele angajatorului sanctionat, inspectorul sef al ITM Braila a punctat ca potrivit legislatiei in domeniu nu ii este permisa nominalizarea persoanei juridice in cauza.
Cu toate acestea surse autorizate ne-au informat ca este vorba despre SC "Vrabat Trans" SRL Braila, firma infiintata in anul 2003, avind ca principal obiect de activitate declarat, potrivit datelor prezentate pe pagina de web a Ministerului Finantelor, transport rutier de marfuri. Potrivit Finantelor, in anul 2004, societatea a incheiat exercitiul financiar cu o pierdere neta de 152.134.000 lei. Potrivit Registrului Comertului, la SC "Vrabat Trans" SRL Braila sint actionari Ionel Vrabie, originar din Movila Miresii, cu 5%, si Iulian- Ionut Burlacu, originar din Focsani, cu 95%. Cei doi actionari sint si administratori pe perioada nedeterminata, incepind cu data infiintarii firmei. Registrul Comertului mai evidentiaza ca firma este in functiune, insa nu a depus bilantul pentru anul 2003, inregistrind, in 2004, datorii totale de peste 170 de milioane de lei vechi. Conform Ministerului Finantelor, la data de 31 martie a.c., firma inregistra obligatii restante la bugetul de stat, motiv pentru care s-a declansat procedura de executare silita.
Constructiile, un domeniu "expus" muncii la negru si neregulilor
ITM Braila contribuie activ la campania nationala de depistare a cazurilor de munca fara forme legale, prilej cu care a identificat si alte domenii in care angajatorii folosesc forta de munca "la negru", fentind statul. Si in constructii au fost depistate multe asemenea cazuri, dar si nereguli privind securitatea si sanatatea in munca in acest domeniu de activitate. Prin urmare, din acest sector, in zilele de 4 si 5 mai, ITM a "calcat" pragurile a 23 de agenti economici, unde muncesc peste 1600 de salariati, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi de 185 milioane de lei vechi. Nici in domeniul relatiilor de munca, nici in acela al securitatii si sanatatii in munca, nu stau mai bine angajatorii braileni. Doi angajatori constructori care foloseau cinci persoane, fara forme legale, au fost amendati cu 75 milioane de lei vechi, iar un altul, care nu-si inregistrase registrul salariatilor la ITM, a fost "faultat" cu 50 de milioane. ITM a constatat 42 de cazuri de nerespectare a protectiei muncii in constructii, iar pentru nerespectarea prevederilor privind securitatea si sanatatea in munca, a amendat cu 60 de milioane de lei, patru angajatori braileni.