• cei doi lucrători au fost surprinşi în timp ce deşertau pe domeniul public conţinutul unor module de colectare selectivă • este a patra sancţiune primită de firma respectivă în ultima perioadă • şi firma RER a fost amendată recent, pentru deficienţe în desfăşurarea activităţii, în timp ce “Eco” SA a primit doar un avertisment
Operatorul de salubritate “Braicata” SA a fost amendat, marţi, 16 iulie, de Poliţia Locală, cu 2.500 lei, după ce doi dintre angajaţii săi au fost surprinşi în timp ce deşertau pe domeniul public conţinutul unui modul de colectare situat pe strada Plevnei. Cei doi au răsturnat tomberoanele pe trotuar şi, din câte se pare, intenţionau să facă la faţa locului o selecţie a deşeurilor, separând plasticul de hârtie sau de sticle. În mod normal, această operaţiune ar fi trebuit efectuată în spaţiile special amenajate din incinta societăţii “Braicata”, nicidecum pe domeniul public. Din acest motiv, agenţii Poliţiei Locale au aplicat sancţiunea menţionată.
Nu este prima dată când “Braicata” este amendată pentru felul defectuos în care îşi desfăşoară activitatea de colectare a deşeurilor. Astfel, în perioada 15 mai - 15 iulie, societatea respectivă a fost amendată de trei ori, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 4.500 lei. În aceeaşi perioadă, a primit o amendă în valoare de 2.000 lei şi operatorul de salubritate RER, tot pentru deficienţe în desfăşurarea activităţii. Probleme au fost şi cu “Eco” SA, firma din subordinea Primăriei, care, însă, a fost sancţionată doar cu avertisment.
Primarul Marian Dragomir a declarat, în cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută, că Primăria stă cu ochii pe felul cum firmele de salubritate îşi fac datoria. “Primăria a amendat toate cele trei societăţi de salubrizare pentru modul în care nu îşi fac treaba în municipiul Brăila. Mai mult decât atât, una dintre societăţi - şi mă refer la Braicata -, a primit câteva zile consecutiv amendă, în fiecare zi. I s-a restrâns sectorul de activitate ca urmare a faptului că nu colectează gunoiul la timp. I s-a transmis că în cazul în care nu îşi vor revizui atitudinea şi nu vor plăti salariile restante ale angajaţilor, contractul de prestări servicii va fi reziliat şi va fi eliminată din municipiul Brăila”, a spus Dragomir.
Primarul a ţinut să îi “tragă de urechi” şi pe cetăţenii care nu folosesc corespunzător modulele de selectare a deşeurilor. “În ceea ce priveşte colectarea selectivă, Primăria a montat un număr destul de mare de module şi vom monta în continuare, dar să ştiţi că nu toţi cetăţenii colectează selectiv. S-a constatat de foarte multe ori că în modulele pentru colectare selectivă unii dintre brăileni aruncă gunoi menajer, lucru care compromite întreaga cantitate selectată în mod corect de către cetăţenii de bună-credinţă.
M-am referit la unii cetăţeni din zonele în care au fost montate acele module. Iar noi nu am terminat de montat modulele în Municipiul Brăila, urmează să continuăm. Cred că anul viitor vom avea module de colectare selectivă în tot Municipiul Brăila. Anul acesta vom ajunge la peste 300 module amplasate deja, dintr-un număr total de 500”, a precizat Dragomir.