Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Finantele brailene au ramas fara sef

Incepind cu data de 21 ianuarie, Directia Generala a Finantelor Publice Braila a ramas fara director executiv. Motivul il constituie incetarea mandatului interimar detinut, pentru o perioada de 6 luni, de catre Alexandru Lupu, ca urmare a demisiei, la inceputul lunii iulie 2005, a fostului director Ilie Deca.
Asadar, azi se implinesc 19 zile de cind o institutie publica vitala precum Finantele a ramas fara "cirmuitor", situatia fiind departe de a fi rezolvata. Si aceasta, mai cu seama datorita faptului ca, intre timp, Ilie Deca a revenit asupra deciziei, sustinind ca a fost fortat sa demisioneze din functie. Interimatul perpetuu de la Finante se datoreaza in buna parte si procesului intentat Ministerului Finantelor Publice de catre Ilie Deca, care a fost cistigat in prima instanta de fostul director, fiind acum este pe rol la instanta Curtii Supreme.
Referitor la situatia cel putin ciudata in care se afla acum DGFP Braila, subprefectul Aurica Avram ne-a explicat ca, din nefericire, deocamdata nu se poate face nimic, deoarece ministrul Finantelor Publice nu a dat nici o dispozitie in acest sens: "Eu am tot sunat pe la minister, dar mi s-a raspuns ca se va rezolva, lucru care evident ca nu s-a intimplat. Asadar, in acest moment, la DGFP Braila nu avem director interimar, iar fiecare dintre adjuncti semneaza pe bucatica lui. Nici eu nu inteleg de ce nu se numeste un interimar, dar voi continua sa sun la Bucuresti sa vad ce se intimpla". Subprefectul a mai adaugat ca, deocamdata, nici nu poate fi vorba de organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director general, deoarece exista o hotarire judecatoreasca care prevede ca, pina la finalizarea procesului lui Deca, nu se poate face nimic in acest sens: "Din cite am inteles eu, conform acestei hotariri judecatoresti, pina nu se clarifica situatia lui Ilie Deca, nu se poate organiza concurs pentru ocuparea functiei de director general al DGFP Braila. Se pare ca acest lucru este prevazut sa se intimple cindva prin martie, dar pina atunci lucrurile se pare ca vor ramine asa. Asta daca nu se hotaraste, la un moment dat, ministrul sa numeasca un interimar aici".

"Chiar daca ministerul va decide sa ii redea lui Deca functia sau nu, in trei luni tot se va organiza un concurs pentru ocuparea acestui post"

Incercind sa aflam parerea unui liberal despre situatia de la Braila, in contextul in care Ministerul Finantelor este condus de un membru PNL, l-am contactat telefonic pe deputatul Gabriel Sandu, care ne-a oferit niste informatii derutante, in contextul datelor furnizate de subprefectul Aurica Avram. Astfel, deputatul liberal de Braila ne-a explicat ca, din cite stie, procesul s-ar fi terminat deja cu o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila in favoarea lui Deca, si ca acesta este in acest moment in discutii cu Ministerul Finantelor. Totusi, Sandu a mai adaugat ca, indiferent daca Deca este repus in functie sau nu, in trei luni tot se va organiza un concurs pentru ocuparea functiei de director executiv al DGFP Braila: "Din cite stiu eu, exista in acest moment o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila de repunere in functie a lui Deca. Dar, chiar daca ministerul va decide sa ii redea functia sau nu, in trei luni tot se va organiza un concurs pentru ocuparea acestui post. Si pentru ca ministerul a fost adjudecat de liberali, bineinteles ca si PNL Braila va avea un candidat pentru acest post. Asta nu inseamna ca nu poate participa oricine. Deocamdata nu pot sa spun cine va fi acel candidat, dar pina atunci se va stabili totul".

"Situatia e departe de a fi normala"

Pe de alta parte, deputatul PSD Mihai Tudose nu are un punct de vedere la fel de relaxat fata de ce se intimpla in acest moment la DGFP Braila. Mai mult, acesta nu are cunostinta de vreo hotarire judecatoreasca care sa ii dea cistig de cauza fostului director, remarcind pe buna dreptate ca situatia de la Braila este cit se poate de anormala: "Cred ca ce se intimpla la finantele brailene e un exemplu clar de "reforma" a actualei guvernari. Situatia nu ma face decit sa ii dau dreptate colegului meu parlamentar Sandu, care spunea, cu ceva timp in urma, ca la Braila nu gasim oameni capabili, desi era vorba de ai lor. Situatia e departe de a fi normala. Pina acum a fost un interimat nesfirsit si acum pur si simplu nu mai e nimic. Nu se poate asa ceva. Eu nu stiu de nici o hotarire, de nici o discutie cu Ministerul Finantelor, dar tot ce vreau este ca aceasta problema sa se rezolve cit mai repede, ca nu este posibil asa ceva".

La Finante domneste incertitudinea

In Finantele Publice brailene, situatia anormala existenta la virful institutiei a instaurat o stare de incertitudine generala. Cei doi directori executiv adjuncti, pe care reporterii nostri i-au gasit ieri in sediul DGFP - Mihaela Marcu si Ion Circiumaru - s-au ferit sa comenteze in vreun fel situatia creata. Nici Ilie Deca nu a fost de gasit, acesta fiind plecat ieri, dupa cum declara deputatul Sandu, la Bucuresti, la Ministerul Finantelor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii