Finanţatorii teroriştilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Finanţatorii teroriştilor

* Tekinalp, spun anchetatorii, a fost semnalat ca făcând parte din conducerea TIAD, structură de acoperire a grupării de extremă dreapta "Lupii Cenuşii" din Turcia, implicată în trafic de droguri şi armament * acelaşi patron este suspectat că, împreună cu Deniz Bilal (cetăţean britanic) şi Deniz Metin adună fonduri destinate finanţării organizaţiei extremiste PKK * "Activităţile PKK în România sunt asemănătoare cu ale Mafiei italiene: afaceri ilegale şi taxe de protecţie", precizează anchetatorii * evaziune fiscală de 110 miliarde de lei, fraude bancare, sustragere de la vămuire, sustragere de la plata obligaţiilor bugetare, închirierea, concesionarea şi cumpărarea de la DSP a unor imobile situate în centrul istoric, la preţuri subevaluate, spălarea banilor inclusiv prin intermediul "Diana Fashion" - sunt doar câteva din acuzaţiile ce planează asupra patronilor turci luaţi în vizor de autorităţi

Huseyn Tekinalp, fost finanţator al echipei "Dacia Unirea", om de afaceri turc stabilit de mai mulţi ani la Brăila, se află în vizorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu alţi trei afacerişti turci. În august 2008, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, s-a sesizat din oficiu în legătură cu "operaţiuni suspecte derulate de cetăţeanul turc Tekinalp Huseyn". Magistratul avea să descopere, la scurt timp, că patronul restaurantului "Bosfor" - locul unde, potrivit anchetatorilor, se adunau cetăţenii turci predispuşi la comiterea de infracţiuni - a fentat statul român ani la rând, împreună cu alţi câţiva indivizi suspectaţi, de asemenea, că au încălcat legea. Acuzaţii grave, precum apartenenţa la organizaţii teroriste din Turcia sau susţinerea financiară a acestor organizaţii îl vizează nu numai pe patronul SC "Ikra" SRL (fost "Restaurant Turk Rom San" SRL), ci şi pe alţi afacerişti turci, precum patronul fabricii de confecţii "Diana Fashion" SRL. Sumele vehiculate prin firmele suspecţilor sunt de ordinul sutelor de mii de euro şi, cu toate acestea, cele mai multe sfârşesc prin a fi falimentate (cum este cazul SC "Gabriela" SRL, SC "Ikra" SRL şi SC "Eveda" SRL). Nu e de mirare că oamenii legii cred că ele au fost folosite drept paravan pentru spălarea banilor pătaţi şi în scopul obţinerii de fonduri cu destinaţie suspectă. Din toamna lui 2008, ancheta a fost preluată de procurorii DIICOT.

Evaziuni de zeci de miliarde

Despre Huseyn Tekinalp, şeful Parchetului precizează că a fost semnalat, în perioada 2003-2005, că ar face parte din "conducerea TIAD, cunoscută ca structură de acoperire a grupării extremiste "Lupii Cenuşii", organizaţie ultranaţionalistă şi de extremă dreapta din Turcia, grupare cu un înalt potenţial infracţional, extremist şi terorist, implicată în trafic de droguri şi armament". Totodată, în perioada 2003-2005, Tekinalp a fost anchetat pentru o evaziune fiscală de 110 miliarde de lei vechi, fraude în domeniul bancar, utilizând cecuri şi bilete la ordin fără acoperire, cifrate la circa 4 miliarde de lei vechi. Potrivit acuzării, omul de afaceri şi una din colaboratoarele lui, Fivi Aramă, au omis să înregistreze veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor şi, în final, falimentarea firmelor. Numai în 2004, "Turk Rom San" SRL, firma lui Huseyn, a efectuat plăţi de 8.728 miliarde lei către SC "Scărişoara Impex" SRL (aflată în faliment) şi SC "Dezna Impex" SRL (la care patroni sunt cei doi fii ai lui Tekinalp), precum şi decontarea unor servicii fictive. Banii obţinuţi din operaţiuni frauduloase de sustragere de la vămuire a unor importante cantităţi de marfă supusă regimului vamal de export pe relaţia cu beneficiari din Marea Britanie ("Eurocare Manufacturing" LTD) şi Spania ("Comdipunt" SA) au fost introduse în circuitul financiar legal sub forma aportului propriu la capitalul social al firmei "Turk Rom San" SRL. Astfel, în martie 2005, afaceristul a alimentat cu 50.000 de euro, în numerar, un cont personal deschis la "Raiffeisen Bank" SA, sub justificarea unor încasări externe de la export, fără să facă dovada provenienţei reale a acesteia, sumă virată imediat în contul de disponibil al "Turk Rom San", ca aport propriu de capital. Ulterior, suma a fost transferată în alt cont, deschis la BCR ("transfer de sold"), iar în final a retras disponibilul existent, respectiv 50.000 de euro, prin ridicări parţiale de numerar. Suma nu a fost înregistrată în evidenţele "Turk Rom San" ca aport de capital.

În perioada 2000 - 2002, Tekinalp a fost cercetat în calitate de patron al "Baku Prod", "Turk Rom San" şi "Brist Impex" SRL în mai multe cauze penale, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi spălare de bani, prejudiciile fiind de ordinul miliardelor. Datorită influenţei pe care a exercitat-o asupra unor factori de decizie (persoane cu influenţă în cadrul administraţiei publice locale), precizează reprezentantul acuzării, afaceristul a reuşit să scape atât de răspundere penală, cât şi de obligarea achitării sumelor datorate statului (la acea vreme, Huseyn sponsoriza "Dacia Unirea", care înregistra victorie după victorie).

Şir de ilegalităţi în complicitate cu DSP

Acuzaţiile la adresa afaceristului turc curg cu nemiluita. În perioada 2000-2006, se mai precizează în scriptele acuzării, Tekinalp, împreună cu Deniz Neviram, Deniz Metin şi Deniz Bilal - asociaţi şi administratori ai "Diana Fashion" SRL, "Ikra" SRL (fost "Restaurant Turk Rom San" SRL), SC "Metda Conf" SRL şi "Eveda" SRL (fostă "Turk Rom San"), au fost implicaţi în activităţi ilegale, constând în "închirierea, concesionarea respectiv achiziţionarea de la DSP Brăila a unor imobile aflate în patrimoniul CLM sau CJ, situate în Centrul istoric, la preţuri subevaluate". Astfel, în 2000, Huseyn a închiriat de la DSP la un preţ modic, spaţiul comercial devenit reastaurantul "Bosfor", locaţie frecventată "în special de oameni de afaceri turci, semnalaţi cu preocupări în domeniul infracţional". Deşi firma turcului era cunoscută ca fiind anchetată pentru evaziune şi stopaj la sursă, ea a câştigat licitaţia din 2 iunie 2005, a DSP, reuşind să achiziţioneze atât spaţiul respectiv, cât şi un alt imobil, situat în strada Cojocari nr. 11-12. Deşi în contract se prevedea expres că, timp de trei ani, cele două imobile nu puteau fi înstrăinate, verificările au stabilit că ele au fost înstrăinate către persoane de origine turcă din anturajul "Turk Rom San" SRL, prin săvârşirea unui lanţ de ilegalităţi. În cadrul acestor operaţiuni, "au fost tranzacţionate importante sume de bani, neevidenţiate în contabilitatea firmei respective şi a căror provenienţă nu a putut fi justificată de către cumpărători.

DIICOT a fost pus la curent, de asemenea, cu faptul că prin metode specifice, s-a descoperit că Huseyn Tekinalp, Deniz Bilal şi Deniz Metin "acţionează în scopul obţinerii de fonduri, existând suspiciunea că acestea sunt destinate finanţării organizaţiei extremiste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). PKK, precizează anchetatorii, este o organizaţie temută care acţionează la graniţa dintre terorism şi politică. Activităţile PKK în România au fost asemănătoare cu ale Mafiei italiene: afaceri ilegale şi taxe de protecţie".

Imobile plătite cu valiza cu bani

Deniz Niviram, asociat la fabrica de confecţii "Diana Fashion", fost asociat la "Ikra" şi "Eveda" SRL a fost filat de către oamenii legii, rezultând că, "în perioada 2005-2006 a făcut parte dintr-o structură infracţională implicată în evaziune fiscală de mare amploare, prin intermediul grupului de firme "Diana Fashion", "Metda Conf", "Ikra", "Gabriela", "First Look" SRL, toate din Brăila şi având acelaşi obiect de activitate - fabricarea în lohn a confecţiilor textile destinate în exclusivitate unor beneficiari din Marea Britanie. Deşi "Diana" raporta constant pierderi financiare, ea a continuat să funcţioneze, "fapt ce ridică posibilitatea existenţei unor fluxuri financiare paralele de susţinere a activităţii curente, specifice spălării banilor, a căror provenienţă se situează în afara circuitului economic legal". Astfel, contul firmei a fost alimentat periodic din conturile personale ale lui Deniz Bilal şi Deniz Metin, numai în lunile mai şi iunie 2006 fiind consemnate transferuri de 230.000 de lire sterline. Fondurile au fost folosite, precizează oamenii legii, în aceeaşi perioadă, pentru achiziţionarea, în schimbul sumei de 500.000 de euro, plătiţi în numerar, a patru imobile în zona centrală a Brăilei (pe strada Gh. Marinescu 2 şi M. Eminescu 19), pe numele "Metda Conf" SRL, la care patron era Deniz Bilal. Din 2005, cei doi turci au realizat achiziţii consistente, toate plătite în numerar (un BMW X5 de 230.000 lei, în 2005, un teren de 5.000 mp pe Şos. Rm. Sărat 28, cu 260.000 de lei (tot în 2005), două autovehicule de transport etc. În legătură cu activităţile suspecte ale lui Deniz Niviram, DIICOT a fost sesizat din octombrie 2007.

Încă din august 2008, şeful Parchetului Brăila a fost de părere că "au fost supuse spălării sume importante de bani, sume care au alimentat conturile cetăţenilor turci Tekinalp Huseyn, Deniz Bilal, Deniz Metin şi Deniz Niviram", banii provenind din evaziune fiscală şi activităţi comerciale ilegale. Sumele au fost ulterior retrase în numerar sau transferate în conturile firmelor patronate de suspecţi, cu justificarea "investiţie directă". Aşa stând lucrurile, ancheta a fost direcţionată către DIICOT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro