Filme de referinţă din cinematografia românească, la cinematograful de artă Cinefeel | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Filme de referinţă din cinematografia românească, la cinematograful de artă Cinefeel

• vineri şi sâmbătă, brăilenii care vor merge să vizioneze “Codin”, “Secretul lui Bachus” sau “Chuck Norris vs. Communism”, vor avea ocazia să-i întâlnească şi să-i asculte pe criticul Irina Margareta Nistor şi pe omul de televiziune Florin Mihăilescu-Brăila, fiul marelui Ştefan Mihăilescu-Brăila • caricaturistul Costel Pătrăşcan va fi prezent cu o videoproiecţie de caricatură comentată

 

Timp de două zile, brăilenii pasionaţi de cinematografie pot vedea la Cinefeel, singurul cinematograf de artă existent în Brăila, filme de cultură în prezenţa unor invitaţi speciali.

Vineri, de la 18.30, va rula “Codin”, film care are la bază romanul lui Panait Istrati, premiat la Cannes. Invitat de onoare va fi Irina Margareta Nistor, traducător şi critic de film.

Sâmbătă, de la ora 11.00, cinematograful invită brăilenii la workshop: “De la Gopo la Mungiu între 2 Palme D'Or”. Şi la acest eveniment, Irina Margareta Nistor va fi alături de brăilenii iubitori de artă.

De la ora 17.00, se va continua programul cu filmul “Secretul lui Bachus”.

Ca invitaţi speciali, Florin Mihăilescu-Brăila, fiul marelui actor Ştefan Mihăilescu-Brăila, şi  Irina Margareta Nistor îi vor fascina pe cei prezenţi cu poveştile lor, făcând o introducere în lumea cinematografiei de demult.

Costel Pătrăşcan va continua apoteotic cu o videoproiecţie de caricatură comentată!

De la ora 20.00, filmul “Chuck Norris vs. Communism” va fi prezentat de  Irina Margareta Nistor.

Biletele la film costă 15 lei/persoană şi pot fi rezervate la numărul de telefon 0720.562.933.

 

Filmul “Codin”, în regia Henri Colpi, după nuvela omonimă a lui Panait Istrati

O peliculă care a obţinut Premiul PALME D'OR (Cannes) 1963 pentru cel mai bun scenariu, a fost vizionat de 3.745.702 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situaţie a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei şi până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Naţional al Cinematografiei.

 

Cazul „Bachus”

A declanşat o adevărată furtună în România, 284 de persoane fiind cercetate şi închise la finalizarea anchetei. Au căzut capete înalte, miniştri, secretari de partid, judecători, notari, funcţionari, Ceauşescu delegându-l personal pe Ion Dincă să conducă operaţiunea şi să nu ierte pe nimeni.

În 1984, regizorul Geo Saizescu a realizat un film cu caracter propagandistic, „Secretul lui Bachus”, după un scenariu semnat de Titus Popovici, peliculă ce avea la bază afacerile lui Ştefănescu. Rolul principal a fost interpretat de Ştefan Mihăilescu-Brăila. “Bachus” din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ştefan Mihăilescu Brăila.

 

“Chuck Norris vs. Communism”

Un documentar genial care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Sundance ediţia 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială.  La mijlocul anilor ‘80, mii de filme de la Hollywood au fost introduse ilegal în ţară, printr-o operaţiune bine pusă la punct care s-a lărgit tot mai mult, ajungând în casele a milioane de români. Filmele au fost dublate de o traducătoare curajoasă a cărei voce specială a captivat întreaga naţiune şi a devenit un simbol al libertăţii.

Poveştile curajoase cu actori de acţiune, ca Chuck Norris şi Jean-Claude Van Damme, au captivat imaginaţia fiecărui copil, însă locurile exotice şi contextele din filme au fost cele care au hipnotizat audienţa. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 5000 de filme străine. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea şi dubla filmele.

Costel Pătrăşcan este brăileanul care şi-a adjudecat titlul de stăpân al creionului şi al tuşului, un reinventator al crochiului şi al pamfletului grafic, care a cucerit totul în materie de pamflet şi caricatură. Desemnat Caricaturistul de presă al anului 2008, are până acum peste o sută de premii şi nenumărate expoziţii. Brăilenii dornici să-şi descreţească frunţile sunt asteptaţi la o videoproiecţie de caricatură comentată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro