Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filiera franceza

Trei proxeneti braileni, carora autoritatile brailene nu au vrut sa le dezvaluie identitatea motivind ca asta ar dauna anchetei, au fost arestati in baza unor mandate internationale, pentru trafic de persoane. "Pestii" au fost capturati miercuri dimineata, in urma unor descinderi domiciliare desfasurate de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati si Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Braila, cu sprijinul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila si sub coordonarea procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Galati si Braila. Toti acestia au actionat in baza dispozitiilor unei comisii rogatorii internationale, dispusa de autoritatile judiciare din Bordeaux - Franta.
Proxenetii au fost filati mai mult timp, dar s-a actionat de abia dupa ce autoritatile franceze au strins suficiente probe pentru a solicita arestarea lor. Ancheta a stabilit ca, in perioada 2005 - 2007, cei trei, impreuna cu alti sase complici, au constrins 11 tinere din Braila, cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani, sa practice prostitutia stradala in Bordeaux - Franta. Potrivit ofiterilor SCCO, informatiile au plecat de la Braila, dar munca de teren propriu-zisa a fost facuta de omologii lor din Franta. Ei au fost cei care au verificat datele existente si au strins probe pentru a destrama reteaua si a-i arunca dupa gratii pe cei care se imbogateau pe spatele fetelor. Important de mentionat este ca cercetarile au scos in evidenta ca majoritatea fetelor fusesera mintite ca acolo vor face orice altceva, numai nu vor vinde placeri sexuale. Chiar si cele care stiau, odata ajunse in Franta deveneau victime deoarece primeau mai putini bani decit stabileau initial cu proxenetii, fiind "educate" cu pumnii si picioarele daca aveau curaj sa riposteze.
Chiar daca ofiterii SCCO nu au vrut sa le dezvaluie identitate celor trei proxeneti retinuti, aceasta a fost facuta publica de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este vorba despre Danut Iamandi (35 de ani), Gelu Danut Grama (26 de ani) si Sorinel Cernat (28 de ani), ce au fost depistati cu ocazia perchezitiilor. Ulterior, ei au fost audiati de catre procuror si prezentati magistratilor Curtii de Apel Galati cu propunere de arestare preventiva, pe baza mandatelor de arestare europene emise in aceeasi zi de catre autoritatile franceze. Propunerea de arestare a fost insusita de judecatori, dispunindu-se arestarea celor trei invinuiti, care au consimtit la predarea lor catre autoritatile franceze.

Trei dintre "fetitele" proxenetilor au fost arestate in Franta

Actiunea de la Braila a fost declansata concomitent cu cea a autoritatilor franceze, care au emis mandate europene de arestare pentru cinci invinuiti si au procedat la arestarea in Franta, la Bordeaux, a numitelor Georgeta Grama, Lucica Dumitrescu si Luminita Kiler despre care anchetatorii francezi detineau probe concludente ca practicau prostitutia, la strada, in beneficiul a cinci invinuiti. Ceilalti doi invinuiti care au mai ramas de depistat, respectiv Constantin Klier si Cornel Iamandi au fost dati in consemn la frontiera.
Actiunea in urma careia au fost prinsi cei trei membri ai retelei s-a desfasurat la solicitarea autoritatilor franceze, care efectuau cercetari cu privire la savirsirea infractiunii de trafic de persoane (proxenetism agravat) de catre mai multi cetateni romani. Astfel, in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Braila, la ora 6 fix, oamenii legii au batut, concomitent, la usile a noua suspecti si au cautat in fiecare coltisor al locuintelor indicii care sa-i ajute in ancheta. In timpul perchezitiilor au fost gasite numeroase bijuterii din aur si chitante care atesta ca "pestii" au primit bani din strainatate.
"In aceasta faza cunoastem ca sint numai braileni, iar ca mod de racolare erau promisiunile de cistiguri si mirajul strainatatii. Majoritatea nu stiau ce urmau sa faca, ca vor trebui sa se prostitueze, iar cele care stiau, au acceptat in anumite conditii si contra unei anumite sume de bani. Insa, acolo au devenit victime, fiind folosita chiar si violenta pentru a accepta noile reguli. Avem informatii ca era pregatita si o minora. Instiintarea despre aceasta retea a venit de la Braila, iar autoritatile franceze au putut sa se sesizeze acolo si au desfasurat activitati specifice. Tot ei au fost cei care au emis mandate de arestare internationala si apoi au venit la Braila", ne-a precizat comisar sef Jean Pocora, seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii