Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Festivalul si Concursul International de Canto "Hariclea Darclee"

Multi dintre concurentii inscrisi la editia 2007 a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee" de la Braila descopera pentru prima data tara noastra, orasul si, mai mult, scena pe care a debutat in 1881 viitoarea mare soprana nascuta in Orasul de la Dunarea de Jos si care in 1900, la Roma, avea sa fie prima interpreta a Floriei Tosca din capodopera lui Puccini.
In aceasta seara, incepind cu ora 18.00, ei vor trai emotiile tragerii la sorti a ordinii de participare in concurs, iar o parte dintre ei vor trece o proba pe care nu au mai experimentat-o. Este vorba despre faptul ca au sansa sa fie acompaniati de orchestra daca ajung in faza finala a competitiei. De asemenea, ei vor intilni la tot pasul figuri legendare ale artei cintului, precum soprana Mariana Nicolesco sau baritonul Nicolae Herlea, Presedinta de Onoare si, respectiv, Presedintele Juriului International al Concursului "Darclee". Alaturi de ei au sosit la Braila si ceilalti membri ai Juriului, dirijorul Marco Balderi, binecunoscut si indragit de publicul brailean, dirijorul Claudio Gallina, ambii din Italia, criticul Jacques Fournier din Franta, cercetatorul in muzicologie Stephan Poen, din Israel, Clauspeter Koscielny, directorul renumitei reviste "Orpheus" si tot din Germania, Dieter Topp, aflat in fruntea grupului "Forum", cu o mare audienta pe Internet.
Cel mai jovial dintre cei prezenti pare a fi Laur Hreniuc, pianist prodigiu din Suceava, de numai 14 ani, descoperit de Mariana Nicolesco pe cind era in primele clase primare. El va aparea in Concertul Inaugural si nu va fi in competitie cu nimeni. Acompaniati de Luminita Berariu, ceilalti trei artisti pe care publicul ii va aplauda in aceasta seara la Concertul Inaugural sint laureati ai editiilor anterioare ale Concursului "Darclee", dar s-au inscris si in acest an in marea competitie: tenorul Bogdan Mihai, soprana Georgeta Grigore si contratenorul Florin Ouatu.
Dirijorul Marco Balderi, care a sosit la Braila dupa un turneu de succes in Mexic, a declarat: "Patru sint azi in lume marile concursuri internationale de canto: "Belvedere" la Viena, "Maria Callas" la Atena, "Luciano Pavarotti" la Philadelphia si "Hariclea Darclee" la Braila. Niciunul nu se poate compara cu ce a creat Mariana Nicolesco in acest oras". Iar Mariana Nicolesco, la rindul sau, declara, ieri: "Nu stiu cine are emotii mai mari in acest moment, eu sau concurentii. Dar cred ca totul a fost atit de bine pus la punct in ordinea muzicala si logistica, incit fiecare artist se va putea prezenta la cel mai bun nivel posibil. Si ca, laureat sau nu, fiecare se va depasi pe sine, iesind in felul sau invingator".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii