Mergi la conţinutul principal

Festivalul gropilor continuă pe străzile Brăilei

Una dintre problemele cu care se va confrunta noul primar al Brăilei ţine de situaţia reparaţiilor stradale. În prezent, astuparea gropilor de pe străzile municipiului se face în regim de provizorat, deoarece încă nu a fost reînnoit contractul multianual care a expirat anul trecut. Mai exact, în perioada 2011-2015, de reparaţiile de pe străzi s-a ocupat firma "Tancrad" Galaţi, ce a încheiat un contract în acest sens cu Primăria Brăila. Contractul respectiv a fost valabil până în toamna anului trecut, iar după încetarea sa municipalitatea nu a reuşit să facă în timp util formalităţile pentru angajarea oficială a unei firme specializate în gestionarea acestui domeniu. În perioada respectivă, de administrarea străzilor se ocupa viceprimarul Alexandru Dănăilă. Timp de câteva luni, gropile din oraş n-au mai putut fi acoperite, pentru că nu exista un contract legal, cu o firmă specializată. Problema s-a rezolvat provizoriu abia în luna ianuarie a acestui an, când a fost semnat un angajament pe o perioadă limitată, de doar trei luni, tot cu firma "Tancrad". Ideea era ca între timp să se urgenteze organizarea licitaţiei pentru încredinţarea contractului multianual, valabil în următorii patru ani. Nu a fost să fie, însă. Nici la sfârşitul lunii martie, când a expirat contractul de trei luni, problema nu era rezolvată. Cum pe străzi încă se găseau mii de gropi neastupate, Primăria a mai încheiat un contract pe trei luni, tot cu "Tancrad". Acel contract este pe cale să expire spre sfârşitul acestei luni.
"Noi am semnat cu Primăria două contracte pe termen scurt, ambele în valoare de câte 400.000 lei, pentru astuparea prin plombare a unui anumit număr de gropi şi pentru turnarea de covor asfaltic pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi. Primul angajament a expirat, acum lucrăm în cadrul celui de-al doilea. Deja am finalizat reparaţiile prin plombări, mai avem de executat covor asfaltic, pe 500 metri pătraţi. Urmează ca Primăria să ne dea comandă, unde anume, pe ce străzi, să turnăm acest covor asfaltic, în limita suprafeţei respective", ne-a declarat Lucian Stanciu, directorul executiv al "Tancrad" SA.
În prezent, pe principalele străzi din municipiu nu mai sunt gropi neastupate. Există însă multe zone unde situaţia nu e la fel de bună. Primăria Brăila are în administrare două tronsoane din Şoseaua de Centură a municipiului, cel cuprins între Şos. Vizirului şi Şos. Buzăului şi cel care face legătura între Şos. Baldovineşti şi Calea Galaţi. Pe ambele porţiuni există mari probleme legate de calitatea părţii carosabile. În zona liniei de tramvai de lângă Grădina Zoologică gropile din asfalt au devenit veşnice, în ciuda reparaţiilor prin plombări care se fac periodic. Vechimea de zeci de ani a stratului de asfalt şi uzura fundaţiei drumului fac ca găurile să apară tot timpul în curba respectivă. La fel se întâmplă şi pe celălalt tronson, care face legătura între cartierele Chercea şi Vidin. Şi acolo gropile au devenit o prezenţă constantă, iar dimensiunile lor sunt atât de mari încât reprezintă un adevărat pericol pentru maşini. Logic ar fi ca acel covor asfaltic pe care îl mai au de turnat cei de la "Tancrad" să fie turnat acolo. E, însă, posibil ca să nu poată fi pus covor asfaltic pe acea porţiune, fiindcă trebuie intervenit mai întâi la fundaţia drumului. De altfel, responsabili din cadrul Primăriei vorbesc mai demult despre necesitatea prinderii acelui tronson din Şoseaua de Centură într-un proiect european, aşa încât şoseaua să treacă printr-o reparaţie capitală, pornind de la refacerea fundaţiei şi terminând cu turnarea unui strat nou, compact, de asfalt. Până atunci, soluţia de moment rămân tot plombele asfaltice. Plombe asfaltice nu se mai pot pune, însă, pentru că nu mai există un contract valabil în acest sens.
Am intenţionat să îl întrebăm pe viceprimarul Alexandru Dănăilă, care încă mai este în funcţie până la schimbul ce se va face în administraţie, în ce stadiu se află pregătirea licitaţiei pentru contractul multianual. Dănăilă nu ne-a răspuns, însă, la telefon. În acest context l-am sunat pe primarul Aurel Simionescu. Acesta ne-a declarat că documentaţia este pregătită, dar licitaţia nu se poate ţine deocamdată, deoarece Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) este blocat, de la 20 mai până pe 15 iunie, pe fondul intrării în vigoare a unor noi prevederi ale Legii Achiziţiilor Publice. Aşadar, abia după jumătatea acestei luni se va relua procedura, sub supravegherea noului primar, Marian Dragomir, care până atunci îşi va prelua oficial prerogativele.

Ce spune Dragomir

În ceea ce îl priveşte pe Dragomir, acesta se afla, ieri, la Parlament, în calitatea de deputat pe care încă o exercită. El ne-a spus că va mai dura câteva zile până când va fi investit oficial în funcţia de primar al Brăilei. "Mai întâi, rezultatul alegerilor trebuie publicat în Monitorul Oficial, iar din momentul publicării există o perioadă legală de 20 de zile în care noul Consiliu Local Municipal trebuie convocat, pentru validarea noii administraţii. De Prefectura Brăila depinde când se va face acestă convocare. Cel mai probabil, aceste aspecte se vor rezolva pe parcursul săptămânii viitoare", ne-a explicat Marian Dragomir.
În ceea ce priveşte modul cum vede rezolvarea problemei reparaţiilor stradale, noul primar ales a cerut un răgaz pentru a se familiariza cu stadiul licitaţiilor şi cu contractelor existente. "Ce pot să îi asigur pe toţi brăilenii este că astuparea tuturor gropilor de pe străzi reprezintă una dintre priorităţile pe care le am în vedere. Le atrag atenţia încă de pe acum tuturor furnizorilor de utilităţi că nu vor fi tolerate situaţiile în care şanţurile săpate pentru îngroparea unor conducte nu sunt astupate corespunzător. Avem, de exemplu, cazul străzii Roşiori, unde s-a montat recent o conductă de gaze, iar acum carosabilul este plin de pământ galben. Aşa ceva nu o să se mai întâmple. Cei care nu asfaltează la loc străzile pe care au lucrat nu vor mai primi autorizaţie pentru efectuarea unor lucrări noi", ne-a declarat, ieri, viitorul primar Marian Dragomir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro