Festivalul Florilor de Toamnă - o pată de culoare în frigul lui octombrie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul Florilor de Toamnă - o pată de culoare în frigul lui octombrie

• în ciuda vremii reci şi mohorâte, evenimentul s-a dovedit un succes, cel puţin prin prisma vânzărilor reuşite de florarii care au participat, dar şi de standurile alimentare, care nu au dus lipsă de muşterii, deşi micii au lipsit din meniu • extraordinara reprezentaţie a Teatrului „Masca” a mai demonstrat un lucru: brăilenii pot aprecia la adevărata valoare arta coborâtă în stradă

 

Chiar dacă ploaia de duminică le-a încurcat serios planurile organizatorilor, compromiţând cea de-a treia zi de desfăşurare a evenimentului, nu se poate spune despre ediţia din acest an a Festivalului Florilor de Toamnă că a fost lipsită de succes. Dimpotrivă, primele două zile de festival, vineri şi sâmbătă, au fost chiar reuşite, în ciuda frigului pătrunzător din acest octombrie care prea seamănă a toamnă târzie. Reuşite atât din punctul de vedere al florarilor veniţi să îşi expună marfa, cât şi al celor câteva restaurante ce şi-au prezentat preparatele culinare în standurile special amenajate. Florarii, chiar dacă nu au excelat la capitolul amenajărilor florale, mulţi dintre ei prezentându-şi marfa aşezată direct pe caldarâm, au avut vânzări foarte bune, astfel că sâmbătă după-amiază multe standuri erau deja aproape goale. După cum v-am mai informat în ediţia on-line a cotidianului nostru, în general crizantemele au fost cele mai expuse flori, în glastre aşezate direct pe pavaj şi pe câteva mese. Au fost, totuşi, şi excepţii: un producător a venit de la Vaslui doar cu cactuşi, de diferite specii, iar un alt producător avea expuse mai multe plante deosebite, printre care trandafiri pentru dulceaţă, ginkgo biloba sau goji. În ceea ce-i priveşte pe cei veniţi cu flori de toamnă, adică aproape exclusiv cu crizanteme, singurul stand care ieşea în evidenţă, vineri dimineaţă, la deschiderea festivalului, era cel al Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei, unde aranjamenele florale erau ceva mai elaborate. Tot acolo, se aflau o tricicletă amenajată pe post de suport de flori, dar şi o jardinieră de lemn, de mari dimensiuni. Potrivit celor de la Primărie, asemenea suporţi în formă de tricicletă ar putea fi postaţi, în viitorul apropiat, în mai multe zone din municipiu, la fel ca şi jardinierele masive, care ar urma să ocupe câteva spaţii folosite în prezent ca loc ilegal de parcare de diverşi brăileni mai tupeişti. În ceea ce priveşte preţurile, acestea începeau de la 5 lei şi puteau ajunge sau chiar depăşi 50 lei, în funcţie de florile alese sau de mărimea glastrei în care se aflau acestea.

Marea diferenţă a ediţiei de acest an a festivalului floral de toamnă a fost - pe lângă faptul că s-a desfăşurat în Parcul Monument şi nu în Grădina Mare, ca în precedentele opt ediţii - că a lipsit în totalitate fumul generat de grătarele pe care se frigeau mici. De data asta, standurile alimentare au putut vinde doar produse gata preparate sau preparate la faţa locului, dar la ceaun, nu la grătar. Comercianţii nu au dus însă lipsă de muşterii - în special la standul unde se servea o zacuscă specială, făcută din peşte. Mesele au fost tot timpul ocupate, chiar dacă erau mulţi clienţi care, potrivit comercianţilor, în primă instanţă întrebau dacă se vând şi mici. După ce li se explica faptul că nu mai e voie cu grătare lângă standurile cu flori, unii nu mai comandau nimic, însă mulţi alţii încercau din preparatele expuse la vitrină şi nu erau deloc dezamăgiţi. Oricum, faptul că atmosfera în care s-a desfăşurat festivalul nu mai era îmbâcsită cu fum de grătar a fost aproape unanim apreciată de cei prezenţi. Au fost, însă, şi voci care spuneau că fumul era bun. „Mirosea a sărbătoare. Aşa, fără fum, parcă nu mai are farmec!”, opina o brăileancă, în timp ce se plimba, sâmbătă seară, în rondoul din parc, acolo unde se  desfăşura festivalul.

Oricum, este greu de crezut că norii de fum care umpleau până acum zona unde se derulau evenimente similare – fie că e vorba de Grădina Mare sau Esplanada Dunării – s-ar fi potrivit, sâmbătă după-amiază, cu extraordinarul spectacol oferit de Teatrul „Masca” în rondoul din Parcul Monument. Statuile vivante aduse la Brăila de teatrul bucureştean au reuşit să îmbrace în culori vii şi chiar să insufle un fior cald în atmosfera până atunci atât de rece şi mohorâtă a zilei. Dansatorul, fotograful, pictoriţa, acordeonistul, samuraiul, Coana Chiriţa şi alte personaje de poveste au captivat audienţa culegând zâmbete şi aplauze, prin momente de pantomimă şi muzică ce au demonstrat că şi la Brăila artiştii pot aduce magia teatrului în stradă fără a risca să fie scuipaţi cu coji de seminţe de publicul needucat.

Foarte gustate de public au fost şi concertul „Voltaj”, desfăşurat vineri seară în parcarea Promenada Mall, dar şi reprezentaţiile elevilor Liceului de Artă, Şcolii Populare de Artă sau Palatului Copiilor din Brăila, care chiar dacă au întâmpinat anumite probleme organizatorice legate sonorizare, au reuşit să îi scoată la dans pe cei prezenţi sau măcar să le smulgă aplauze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro