Platile stabilite pentru Masura 2.1.4 doresc sa incurajeze fermierii pentru continuitatea sau introducerea metodelor de productie agricola compatibile cu protectia mediului, a peisajului si caracteristicilor sale, a resurselor naturale, a solului si diversitatii genetice. In aceasta masura sint cuprinse patru pachete: 1 - Pajisti cu inalta valoare naturala; 2 - Practici agricole traditionale; 3 - Pajisti importante pentru pasari - pachet pilot; 4 - Culturi verzi.
Beneficiari sint fermierii care isi asuma in mod voluntar angajamente de agro-mediu pentru o perioada de 5 ani.
Ceea ce ne intereseaza pe noi, brailenii, sint Pachetul pilot 3 - Pajisti importante pentru pasari si Pachetul 4 - Culturi verzi .
Pachetul pilot 3 - Pajisti importante pentru pasari
Acesta vizeaza pajistile regasite intr-un numar de Arii importante pentru pasari, delimitate la nivel de unitati administrativ-teritoriale (UAT) pe o suprafata de aproximativ 135.000 ha. Judetul Braila este reprezentat de comunele Marasu si Frecatei, la varianta 3.2 - Lanius minor (Sfrincioc cu frunte neagra) si Falco vespertinus (Vinturelul de seara). Romania nu a mai promovat pina acum scheme de agro-mediu la nivel de specie. Acest pachet pilot isi propune sa faciliteze cistigarea de experienta in domeniu, intrucit aceste specii sint prezente in numar mare in Romania, in timp ce in alte zone din Europa se afla in declin sau au disparut. Ariile importante pentru pasari pilot au fost selectate pe baza principiului reprezentativitatii in colaborare cu Societatea Ornitologica Romana. Numarul total de UAT eligibile este de 154.
Pentru a beneficia de prevederile Masurii trebuie respectate citeva cerinte de management, printre care: utilizarea fertilizatorilor este interzisa; utilizarea pesticidelor este interzisa; cositul trebuie efectuat cel mai triziu pina la data de 1 iulie; cositul se va efectua in etape, incepind din mijlocul parcelei spre margini; o banda necosita sau nepasunata lata de 3 m va fi lasata pe marginile fiecarei parcele; pasunile inundate nu vor fi pasunate mai devreme de 2 saptamini de la retragerea apelor; este interzis aratul sau discuitul pajistilor aflate sub angajament; nu vor fi realizate insamintari de suprafata sau suprainsamintari, ci doar insamintari cu specii din flora locala, doar in cazurile cind anumite portiuni de pajiste se degradeaza sau sint afectate accidental; lucrarile cu utilaje mecanizate nu sint permise pe suprafata pajistilor aflate sub angajament.
Pachetul 4 - culturi verzi
Acest pachet de conservare a apei si a solului va fi disponibil in intreaga tara avind, de asemenea, si potentialul de a diminua riscul scurgerilor de nutrienti, in special a azotului, in timpul iernii. Pachetul poate astfel contribui la atingerea obiectivelor Directiei Cadru Apa de a asigura o buna stare ecologica si chimica a tuturor apelor. Pina in anul 2013 vor fi sub angajament cca 700.000 ha. Riscul de eroziune este crescut si de faptul ca multe terenuri sint lasate descoperite pe timpul iernii de aceea una dintre cele mai simple masuri de conservare a solului este incurajarea utilizarii asa numitelor culturi verzi.
Cerinta cuprinsa in GAEC specifica faptul ca: pe timpul iernii terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna sau sa fie lasat nelucrat pe cel putin 20% din suprafata de teren arabil al fermei. Pentru a se evita orice suprapunere cu acest GAEC, Pachetul 4 - Culturi verzi, se poate aplica pe max 80% din suprafata de teren arabil apartinind fermei. Ca urmare a acestor practici, fermierii suporta costuri mari, de aceea se acorda aceasta plata compensatorie pentru suprafata acoperita cu culturi verzi care depaseste suprafata protejata prin GAEC (de 20%).
Si in acest caz trebuie respectate anumite cerinte de management:
semanarea culturilor verzi trebuie realizata pina la sfirsitul lunii septembrie. Plantele ce pot fi utilizate ca si culturi verzi sint mazarea, mazarichea, porumbul, rapita, mustarul, floarea-soarelui, lupinul si sulfina; doar fertilizantii organici pot fi utilizati inaintea infiintarii culturilor verzi, utilizarea fertilizatorilor chimici fiind interzisa; biomasa formata trebuie sa fie incorporata in sol cel tirziu pina la finele lunii martie. Lucrarile agricole necesare pentru urmatoarea cultura pot incepe doar dupa ce s-a realizat aceasta actiune; nu este permis aratul pajistilor existente in ferma pe toata durata angajamentului.
Platile de agromediu se acorda ca suma fixa la hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile aditionale suportate de fermieri. Plata se va face in intregime catre fermier, anual.