Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fermierii care declara date eronate in cererile pentru subventia UE pierd dreptul la plati

Fermierii care declara, in cererile pentru subventia din fonduri europene, ca detin terenuri cu o suprafata de peste 50% mai mare decit cea reala, vor fi exclusi de la plata in urmatorii trei ani, iar depunerea cu intirziere a solicitarilor va fi sanctionata cu 1% din suma cuvenita.
Agricultorii pot depune cereri de obtinere a platii unice pe suprafata, de circa 50 de euro pe hectar, si a platilor complementare in perioada 1 martie-15 mai, la sediile Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA).
In cazul in care fermierul declara in cerere o suprafata mai mica decit cea pe care o detine, acesta nu va fi sanctionat, insa va primi subventia aferenta terenului prezentat in document, se arata in Ghidul Fermierului, elaborat de APIA.
Daca suprafata declarata este insa mai mare decit cea reala, agricultorul nu va mai primi plata unica aferenta anului respectiv, iar in cazul unei diferenta de peste 50%, fermierul va fi exclus de la plata in urmatorii trei ani.
Desi termenul limita de depunere a cererilor este 15 mai, fermierii beneficiaza si de o perioada denumita "de toleranta", de 25 de zile, in care vor mai putea depune solicitari, insa vor suporta penalizari de 1% din suma cuvenita, pentru fiecare zi lucratoare care depaseste termenul. Dupa data de 11 iunie nu vor mai putea fi depuse cereri.
Sanctiuni vor fi aplicate, prin reducerea sau eliminarea platii in anul respectiv, si daca nu sint respectate conditiile minime de ingrijire a terenurilor (Good Agricultural and Environment Conditions - GAEC, bunele conditii agricole si de mediu, n.r.).
Dupa incheierea perioadei de depunere a cererilor, personalul APIA va derula controale pentru verificarea datelor inscrise in solicitari. Daca fermierul refuza controlul, va fi exclus de la plata.
Taranii vor primi in acest an plati unice pe suprafata din fonduri UE, suplimentate cu plati complementare, pentru anumite culturi, din bugetul de stat. Pentru accesarea fondurilor, suprafata trebuie sa aiba minim un hectar, impartit in parcele de cel putin 0,3 hectare. Totodata, fermierii trebuie sa respecte normele GAEC, un set de 11 reguli de baza, printre care evitarea eroziunii solului prin acoperirea terenurilor prin culturi de toamna in timpul iernii sau lasarea paminului nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
Sumele aferente anului 2007 vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii