Mergi la conţinutul principal

Fermierii braileni vor sa adere la Confederatia Sindicala "Meridian"

La initiativa Consiliului Director al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila, saptamina trecuta, a avut loc, la Bucuresti, prima sedinta din 2006 a Consiliului Director al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR. Cu toate ca, din cauza vremii nefavorabile, doar jumatate din judetele convocate, 37, si-au trimis reprezentanti, principalele probleme au fost supuse dezbaterii si au fost luate si unele decizii. Cea mai importanta, Conferinta Nationala a Agricultorilor - 2006, va avea loc in data de 21 februarie.
Intilnirea a debutat cu o prezentare a raportului de activitate LAPAR pe 2005. Judetul Braila a fost reprezentat de Costica Macelaru, presedinte APA si Marcel Cucu, vicepresedinte LAPAR.
Dupa prezentarea raportului, discutiile s-au purtat in sensul unor comentarii si aprecieri privind problemele cu care agricultura s-a confruntat in 2005 si principalele masuri ce trebuie intreprinse in 2006. "Am discutat indelung despre mult laudatul program "Fermierul". Concluzia a fost unica: "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul". S-a comentat apoi modul de subventionare a agriculturii in 2006, cei prezenti apreciind ca din 1990, este primul an fara subventii in sectorul vegetal, culmea, pe o piata a caror competitori europeni beneficiaza de ajutoare de 300- 600 euro/hectar. Nici colegii din sectorul zootehnic nu s-au aratat foarte multumiti. A mai fost criticata apoi pozitia ministrului Flutur referitoare la imposibilitatea eliminarii accizelor din pretul motorinei, ca fiind o decizie politica a fostului Guvern, pasind astfel responsabilitatea implicarii sale. Am mai discutat despre necesitatea aderarii la miscarea sindicala si s-a stabilit supunerea spre aprobare, cu prilejul Conferintei Nationale, aderarea la Confederatia Sindicala "Meridian"", a precizat Costica Macelaru.
Nu au fost scapate din vedere nici nemultumiri mai vechi ale asociatiilor producatorilor agricoli, cum ar fi incapacitatea decizitionala a Consiliilor pe produs, caracterizate drept structuri formale care bifeaza doar obligatiile europene ale ministerului, lipsa de comunicare dintre minister si organizatiile profesionale, in principal luarea celor mai importante decizii fara consultarea celor din urma, inaccesibilitatea la legislatia privind creditarea activitatii agricole, "brambureala" in general din sistemul legislativ din domeniu, exemplul cel mai concludent fiind mult controversata Lege nr. 138/2004, a imbunatatirilor funciare.
In final, s-a decis ca toate aceste probleme sa fie readuse in discutie pe parcursul Conferintei Nationale si daca, si de aceasta data, "se va afisa aceeasi aroganta din partea oficialilor", concluziile conferintei sa fie trase in curtea Ministerului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro