Fermierii braileni au contractat pentru irigare aproape 80.000 ha | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fermierii braileni au contractat pentru irigare aproape 80.000 ha

Conducerea Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare a anuntat ca in judetul Braila au fost incheiate contracte pentru irigatii pe o suprafata de 79.327 ha, din care: de catre Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) - 53.166 ha, iar alti beneficiari - 25.161ha.
Aceasta in conditiile in care in judetul nostru suprafata amenajata pentru irigatii este de 358.785 ha.
"Tinind cont de prognozele hidrometeorologice pentru anul 2007, un an extrem de secetos, dar si favorabil producerii unor fenomene meteo distructive, noi ne-am facut simtita prezenta in tot judetul Braila, prin inspectorii de zona, care au avut obligatia sa se prezinte la primariile din teritoriu pentru a informa autoritatile locale, dar si proprietarii de teren, despre rolul ANIF-ului si despre obiectul nostru de activitate. In acest sens in toate primariile au fost lipite afise despre rolul pe care il au OUAI-urile in noua conjunctura a dezvoltarii agriculturii, dar si despre prevederile Ordonantei nr. 123/2006 care stipuleaza ca subventiile pentru activitatea de imbunatatiri funciare se acorda numai organizatiilor, federatiilor si Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare", a explicat Dan Ionel, directorul Sucursale Arges - Ialomita - Siret a ANIF.

Doar 39 de OUAI-uri au preluat infrastructura

Conform centralizarilor ANIF, pina la aceasta data, in judetul nostru au fost infiintate 52 OUAI-uri, pe o suprafata de 163.897 ha, din care numai 39 cu infrastructura preluata in exploatare, administrare, intretinere si reparatii, cu o suprafata de 59.152 ha. Ele sint deservite de 71 de statii de punere sub presiune, urmind ca pe masura punerii in functiune sa le fie predata intreaga infrastructura de irigatii. Din punct de vedere financiar, valoarea lucrarilor de intretinere si reparatii pentru punerea in functiune a amenajarilor de irigatii in anul 2007 este, conform estimarilor ANIF de peste 2 milioane de lei. "Pina la aceasta data s-a incasat contributia de la un numar de 44 OUAI-uri, in valoare de 279.317 lei, iar de la alti 25 de beneficiari s-a incasat avansul in suma de 162.074 lei. Pina la inceperea campaniei de irigatii, toate statiile de pompare vor avea in functiune numarul de agregate necesar pentru asigurarea apei, inclusiv reteaua de canale de aductiune a apei pina la statiile de punere sub presiune, pentru contractele incheiate. In plus, avem fonduri aprobate pentru refacerea mai multor statii de baza pentru irigatii (cum sint SPA Km 166, SPR Gemenele) dar si fonduri pentru refacerea si modernizarea amenajarilor de irigatii din Terasa Viziru si Terasa Brailei, cu bani de la Banca Mondiala", a mai spus directorul ANIF.

ANIF vrea sa stimuleze agricultorii

In plus, constienta ca fara o buna colaborare cu agricultorii, societatea de imbunatatiri funciare nu are cum sa prospere, conducerea ANIF a intocmit un program de masuri menite a-i stimula, pe care l-a inaintat spre aprobare Ministerului Agriculturii. Masurile se refera la: stabilirea unor preturi unitare pe amenajari hidroameliorative; eliminarea criteriilor de eligibiltate din prevederile Legii nr. 138/2004, astfel ca orice proprietar sa poata beneficia de serviciile de irigatii daca are posibilitati financiare, indiferent de marimea suprafetei si de treapta de pompare la care se afla amplasata; livrarea energiei pentru irigatii sa se faca de catre hidrocentrale si/sau de Centrala Nucleara de la Cernavoda, deoarece costurile de productie sint mult mai mici, deci si pretul de livrare va fi mai scazut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro